Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласовете на уязвимостта

Хора от уязвими групи преодоляват трудности чрез разказване на истории

2
Снимка: КСУДС-гр. Видин

Говорейки за проблемите си хората, които получават социална закрила, се учат да ги преодоляват. Своя опит представиха в Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Видин, който е сред седемте организации в страната, включени в инициативата "Гласовете на уязвимостта".

"Това е една нова методология, която изгражда компетенции при доставчиците на социални услуги, както и активиране на хората в неравностойно положение. Проектът е  в партньорство със сдружение "Еквилибриум"- град Русе. Ние от Института за социални дейности и конкретно Комплекса сме партньори в период на една година. Този проект е насочен към уязвими групи и цели оказване на подкрепа във връзка с подемане и поддържане на активности на уязвимите групи и общности. Това е кохерентно фокусиране и себеизразяване сред жертвите на кризи или трайно семейно неблагополучие, с оглед генериране на данни, насочени към подобряване качеството на услугите за деца и семейства в България. През тази една година в проекта включихме потребители от социалните услуги на Комплекса. Това са родители, младежи и деца. Родителите са от услугата Център за обществена подкрепа, а младежите са от наблюдаването жилище"- каза Валентина Тодорова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

Чрез историите, които хората разказват, проблемите на хората се усещат много по-осезаемо, обяснява Дейвид Бисет от сдружение "Еквилибриум" при споделянето на опита от изпълнението на инициативата:

"Историите казват много истини, до които не можем да се докоснем по друг начин. Създават се връзки и енергия между слушатели и разказвачи, енергия, която може да се разрасне като снежна топка до лавина."  

 Ще бъде разработена и методология за използването на този подход, при който водещо е насърчаването за споделяне на проблемите, за да се търси решение, каза Петя Петрова, социален работник и координатор по програми в Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Видин:

"Хората, които бяха включени в проекта, по някакъв начин ние сме работили с тези хора в предишни периоди и имахме изградена някаква доверителна връзка, но основният метод, по който се използваше в работата с хората, беше така нареченото свободно разказване на истории. Целта на нашата работа беше, разказвайки тези истории, хората да ги осмислят и сами да търсят варианти да променят ситуациите, в които се намират."

Резултатите от изпълнението на инициативата "Гласовете на уязвимостта" ще бъдат анализирани. Ще могат да послужат за планиране и развитие на социални услуги.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15