Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще спадне ли цената на хляба

хляб
Снимка: РАДИО ВИДИН

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин: 

"Ние не го почувствахме, как ще го почувстваш като не пада. 1,44 го купих преди промяната и сега е 1,44... Би трябвало да се намали всичко... Трудно намаляват, лесно вдигат и все има с какво да се оправдават... Умишлено увеличават за тяхна полза, сега ще се оправдаят с увеличението на тока... Не 100%, защото тая година май реколтата е по-ниска и се вдига тока... Не ми се вярва да спаднат хляба... Не ми се вярва, те всичко вдигат... Няма да се намали, защото и производители и търговци са толкова алчни в България, че е несравнимо с други държави."

Макар още в събота министерството на икономиката и индустрията да обяви, че цените на хляба са спаднали заради нулевото ДДС, не всички търговци са готови с промените. Щом е публикувано в Държавен вестник, свалянето на цената на хляба може да стане още от утре, заяви Костадин Георгиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана:

"Фурната, с която работим, ние не сме свалили цената до днешна дата. Не сме свалили, защото ни е страх от бъдещи търсения. Значи от утре ние 20-те процента ще ги свалим.  Един хляб от 1,50 ще стане с 30 стотинки по-евтин. Сега какво ще облекчи - това ще облекчи, което правителството е гласувало. Продава си хляба в София, примерно на 2 лева един хляб, сега ще го продава с 40 стотинки по-малко. Сметката е лесна и лесно могат да се променят нещата. Въпросът е всичко да е узаконено, защото ние сме имали проблеми. Очаквам, че всички ще реагират, защото това тях ги интересува жизнено. Ако аз сваля, а те не свалят, те няма да продават. Те ще продават, ама по-малко. Аз днес получих брашно от Арчар без фактура. Питам шофьора, вика, още не е излязъл документ да ги упълномощи да свалят ДДС-то, и вика, не смеят да го дадат, и сега другата седмица като дойдем да ви докараме брашно, така каза директора, ще ви пуснат фактура и за днешното, но викат, трябва да излезе в Държавен вестник. В цялата тая работа няма да отпадне това, че горивата са поскъпнали. Значи, те ще влезнат в калкулацията на разходите, които се правят. Трябва да свалим ДДС-то само за брашното и хляба. Това утре може да стане. Щом е излязло в Държавен вестник, значи може да стане."

Експерти припомнят, че намалената ставка на косвен данък, не означава задължително поевтиняване на определена стока или услуга. 

Вижте още

Възобновената регата ТИД пристига във Видин

Българският етап на гребния поход ТИД 2022 по река Дунав стартира на 13 август, събота, от Ново село при Видин, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра. За участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са..

публикувано на 10.08.22 в 11:53

Децата от ОУ "Христо Ботев" село Крушовица почиват на море и на планина

Правителството одобри нови 4 410 500 лева за почивки на ученици по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 училища в страната, одобрени за първия етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева на участник, който включва 5..

публикувано на 09.08.22 в 16:30

Жегите са опасни и за домашните любимци

Високите температури през лятото са предизвикателство не само за хората, но и за животните. Домашните любимци страдат от горещина и жажда не по-ма лко от стопаните си и това е факт, който често се пренебрегва.  За съвети как да извеждаме любимците си навън, как да ги транспортираме и въобще какво трябва и не трябва да правим, се..

публикувано на 09.08.22 в 16:25

"Белокаменица - 2022" очаква гости от цялата страна

Шестият национален фолклорен фестивал "Белокаменица - 2022" ще се проведе в мездренското село Царевец на 27 август.  В него ще вземат участие вокални групи, духови оркестри, фолклорни ансамбли, танцови колективи, хорове за народни песни от страната.  Организатори на фестивала са община  Мездра, кметство Царевец и Народно читалище "Просвета - 1928" -..

публикувано на 09.08.22 в 13:00

Честит празник на книголюбителите

9 август е определен като международен ден на книголюбителите и по-точно на хората, които обичат да четат книги.  Книгите си остават незаменими приятели, които ни водят  към непознати земи и вълнуващи емоции, към изчезнали и бъдещи светове, към древни знания и нови открития, към вечното знание на предците ни. Всяка прочетена книга оставя следа в..

публикувано на 09.08.22 в 12:40

Библиотеката в Мездра е създадена преди близо 100 години с дарения на книги

В град Мездра се създава читалище на 11 октомври 1925 г. под председателството на Стоян Иванов Чорбанов и секретар Петър Горанов с още 34 будни и прогресивни граждани. Първата грижа на тези дейци е събирането на книги, абонамент на списания и вестници, за да се предоставят на населението за четене. Това е началото на читалищната библиотека...

публикувано на 09.08.22 в 08:38

Фестивалът в Гуча - Балканска музикална емоция

Популярният фестивал на балканската духова музика в сръбското градче Гуча се проведе от 5 до 7 август. Това бе неговото 61-во издание. Според тазгодишната програма съборът се завърна към традиционните си ценности, като акцентът ще бъде преди всичко върху духовата музика и културно-художествената програма. Този фестивал определя Балканският характер...

публикувано на 08.08.22 в 16:20