Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спадне ли цената на хляба

хляб
Снимка: РАДИО ВИДИН

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин: 

"Ние не го почувствахме, как ще го почувстваш като не пада. 1,44 го купих преди промяната и сега е 1,44... Би трябвало да се намали всичко... Трудно намаляват, лесно вдигат и все има с какво да се оправдават... Умишлено увеличават за тяхна полза, сега ще се оправдаят с увеличението на тока... Не 100%, защото тая година май реколтата е по-ниска и се вдига тока... Не ми се вярва да спаднат хляба... Не ми се вярва, те всичко вдигат... Няма да се намали, защото и производители и търговци са толкова алчни в България, че е несравнимо с други държави."

Макар още в събота министерството на икономиката и индустрията да обяви, че цените на хляба са спаднали заради нулевото ДДС, не всички търговци са готови с промените. Щом е публикувано в Държавен вестник, свалянето на цената на хляба може да стане още от утре, заяви Костадин Георгиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана:

"Фурната, с която работим, ние не сме свалили цената до днешна дата. Не сме свалили, защото ни е страх от бъдещи търсения. Значи от утре ние 20-те процента ще ги свалим.  Един хляб от 1,50 ще стане с 30 стотинки по-евтин. Сега какво ще облекчи - това ще облекчи, което правителството е гласувало. Продава си хляба в София, примерно на 2 лева един хляб, сега ще го продава с 40 стотинки по-малко. Сметката е лесна и лесно могат да се променят нещата. Въпросът е всичко да е узаконено, защото ние сме имали проблеми. Очаквам, че всички ще реагират, защото това тях ги интересува жизнено. Ако аз сваля, а те не свалят, те няма да продават. Те ще продават, ама по-малко. Аз днес получих брашно от Арчар без фактура. Питам шофьора, вика, още не е излязъл документ да ги упълномощи да свалят ДДС-то, и вика, не смеят да го дадат, и сега другата седмица като дойдем да ви докараме брашно, така каза директора, ще ви пуснат фактура и за днешното, но викат, трябва да излезе в Държавен вестник. В цялата тая работа няма да отпадне това, че горивата са поскъпнали. Значи, те ще влезнат в калкулацията на разходите, които се правят. Трябва да свалим ДДС-то само за брашното и хляба. Това утре може да стане. Щом е излязло в Държавен вестник, значи може да стане."

Експерти припомнят, че намалената ставка на косвен данък, не означава задължително поевтиняване на определена стока или услуга. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48