Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целувки за деня на целувката

Снимка: Радио Видин

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. Целувката е много повече от интимен начин на комуникация. За съжаление през последните години заради коронавируса и носенето на маски комуникациите ни от това естество намаляха. Въпреки пандемията най-чистата целувка е първата целувка между майката и нейната рожба, показа анкета:


"По-чиста от тази целувка няма. Нещо необикновено, нещо което се изпитва само когато го получиш. То веднага става част от теб, която обичаш повече от себе си... Неземно щастие. Тази първа целувка е уникална и се помни завинаги... Най-скъпото нещо. Най-милият момент, не може да се опише с думи. Усеща се с душата..."

При страстна целувка, продължаваща една минута се изгарят между 6 и 12 калории. Всъщност най-сладкото засвидетелстване на обич и внимание -  Това е целувката. И до днес обаче няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. Има най-различни легенди за появата на целувката. От тази, че средновековните рицари са проверявали дали техните дами са пили вино, до тази, че целувката уста в уста идва от маймуните. Безспорно първата интимна целувка се помни за цял живот, потвърдиха и участниците в нашата анкета:


"В четвърти клас. Аз бях с апаратче за зъби, това си спомням... Не искам. Още съм малка... Да, помня я, някъде в основното училище, междучасието... Помня я, преди сто години беше. В момента е моята съпруга. Независимо, че сме на възраст не можем един без друг... Помня я, ние на доста години почнахме да се целуваме, ама като почнеш да целуваш едно момиче и се разбере, трябва вече да взимаш... Била съм млада, мъж съм имала, целувки е имало. Без целувки живота е празен... Бях ученичка в девети клас, моята първа любов, после се оженихме. Никога няма да я забравя..."


Целувката е свързана с психо-физиологичното здраве на човека. Чрез нея можем да изразим без думи своите чувства, страсти - тя носи различни послания. Самите устни са отрупани с много нервни окончания и това води до доста сложни химични реакции, свързани с коктейл от хормони като допамин, серотонин, окситоцин. Окситоцинът е хормон, свързан с различни психо-физически състояния като привързаност, любов, удовлетвореност и сексуална възбуда. Допаминът при целувка задейства същите центрове в мозъка, както и употребата на наркотици. Ето защо една целувка може да направи човека доста еуфоричен. Серотонинът регулира настроението и емоциите. 

По публикацията работи: Красимир Каменов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00