Две нови специалности предлага Средно училище "Христо Ботев" в Белоградчик за новата учебната година- "Икономическа информатика" и "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия".
Специалността "Икономическа информатика" е с 5-годишен срок на обучение, дневна форма. Учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по професията "Икономист – информатик" с интензивно изучаване на английски език. Съчетаването на знания от двете най-атрактивни области – икономика и IT-сектора обуславят голямото търсене на тази специалност. Завършилите обучението ще могат да се реализират успешно на пазара на труда, с добри предложения за софтуерни решения, в отговор на икономическите проблеми. Придобилите тази професия ще могат да работят в ИТ компании, търговски фирми, във финансови и застрахователни компании, производство, здравеопазване, както и успешно да управляват собствен бизнес.
Степените ще се придобиват поетапно. След завършен 10-и клас учениците ще придобиват първа степен на професионалната квалификация по специалността "Текстообработване" от професията "Оператор на компютри". След завършен 11 клас ще придобиват втора степен по специалността "Икономическо информативно осигуряване" от професията "Оператор информационно обслужване", а след завършен 12 клас учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по специалността "Икономическа информатика" от професията "Икономист – информатик". Всяка придобита степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него.
Специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" е с 5-годишен срок на обучение – дуална форма. Учениците ще придобиват също трета степен на професионална квалификация по професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". Отново за учениците се дава възможност и за интензивно изучаване на английски език. Това обучение предоставя възможност за овладяване на занаята, прилагане на творчество и формиране на умения за стартиране на собствен бизнес. Иновативното е, че обучението ще се провежда в реална работна среда срещу възнаграждение. Записалите тази специалност ще придобият професионална реализация за главен сладкар, работници по производство на хляб, сладкарски и тестени изделия, машинен оператор, производство на хляб и хлебни изделия, техник – технолог на хляб и хлебни изделия, както и възможност за стартиране на собствен бизнес.
След завършен 10 клас ще се придобива първа степен на професионална квалификация по специалността "Хранително – вкусова промишленост" от професията "Работник в хранително – вкусовата промишленост". След 11 клас – втора степен от професията "Хлебар – сладкар" и след 12-ти клас – трета степен по специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" от професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". И тук всяка степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него.
В училището и през тази учебна година ще се приемат ученици по специалността "Автотранспортна техника" за придобиване на професионална квалификация по професията "Монтьор на транспортна техника".
Ако пред големите вериги хранителни магазини, не намираш място за паркиране, опашката пред магазина за месо стига до улицата, а около себе си виждаш повече опаковъчна хартия отколкото паднали листа, а портмонето ти е все по-леко като перце, значи няма какво да се чудим, на прага сме пред коледните и новогодишни празници. Защо обаче последните..
Забелязали ли сте как през празниците всичко сякаш се върти около подаръците ? Особено при децата - чакат с нетърпение големите кутии под елхата. Понякога това може да засенчи истинската магия на празника . Но пък подаръците не са само материални неща - те носят послание, грижа, внимание. Децата често не осъзнават това. За тях подаръкът..
През октомври ви разказахме за дългогодишния проблем на жителите от няколко жилищни блока във Видин, които нямаха осигурен достъп до улица . С разрешаването на този казус се зае Мартин Цеков , един от жителите в засегнатите сгради, който успя да привлече вниманието на институциите. След месеци на усилия и забавяния, сред които и..
Подготовката за празниците върви с пълна сила - трапезите се пълнят, а пазаруването на храни достига своя пик. Магазините са оживени, пазарите - препълнени с хора, които търсят най-доброто за празничната си трапеза . Именно сега от Българската агенция по безопасност на храните засилват контрола върху предлаганите продукти. Целта е..
Чувате ли вече коледния звън на хиляди звънчета? Да, Коледа наближава, а празничното настроение вече е при нас! Сега е времето да се позабавляваме и да тръгнем на една коледна разходка по света. Ще разберем кой как празнува Коледа, дали навсякъде децата трепетно очакват идването на Дядо Коледа с пълния с подаръци чувал : ) А кои са най- хубавите Коледни..
Зима-Коледа- Нова година-Трифон Зарезан-Лозичка- Грозде - Вино. И "Неделник". Хайде първо "Неделник". Другото ще почака. "Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен...". Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със..
Неделята, в която се намираме днес е Неделя пред Рождество Христово , в която се подготвяме за празника Рождество Христово. "Всички тия умряха с вяра, без да получат обещанията, а само отдалеч ги видяха и се увериха, приветствуваха ги и изповядаха, че са чужденци и пришълци на земята" (Евр. 11:13). "Тъй говори апостолът..