Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови специалности ще изучават в средното училище в Белоградчик

Снимка: Радио Видин

Две нови специалности предлага Средно училище "Христо Ботев" в Белоградчик за новата учебната година-  "Икономическа информатика"  и "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия". 


Специалността "Икономическа информатика" е с 5-годишен срок на обучение, дневна форма. Учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по професията "Икономист – информатик" с интензивно изучаване на английски език. Съчетаването на знания от двете най-атрактивни области – икономика и IT-сектора обуславят голямото търсене на тази специалност. Завършилите обучението ще могат да се реализират успешно на пазара на труда, с добри предложения за софтуерни решения, в отговор на икономическите проблеми. Придобилите тази професия ще могат да работят в ИТ компании, търговски фирми, във финансови и застрахователни компании, производство, здравеопазване, както и успешно да управляват собствен бизнес. 


Степените ще се придобиват поетапно. След завършен 10-и клас учениците ще придобиват първа степен на професионалната квалификация по специалността "Текстообработване" от професията "Оператор на компютри". След завършен 11 клас  ще придобиват втора степен по специалността "Икономическо информативно осигуряване" от професията "Оператор информационно обслужване", а след завършен 12 клас учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по специалността "Икономическа информатика" от професията "Икономист – информатик". Всяка придобита степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него. 


Специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" е с 5-годишен срок на обучение – дуална форма. Учениците ще придобиват също трета степен на професионална квалификация по професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". Отново за учениците се дава възможност и за интензивно изучаване на английски език. Това обучение предоставя възможност за овладяване на занаята, прилагане на творчество и формиране на умения за стартиране на собствен бизнес. Иновативното е, че обучението ще се провежда в реална работна среда срещу възнаграждение. Записалите тази специалност ще придобият професионална реализация за главен сладкар, работници по производство на хляб, сладкарски и тестени изделия, машинен оператор, производство на хляб и хлебни изделия, техник – технолог на хляб и хлебни изделия, както и възможност за стартиране на собствен бизнес. 


След завършен 10 клас ще се придобива първа степен на професионална квалификация по специалността "Хранително – вкусова промишленост" от професията "Работник в хранително – вкусовата промишленост". След 11 клас – втора степен от професията "Хлебар – сладкар" и след 12-ти клас – трета степен по специалността "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" от професията "Техник – технолог в хранително – вкусовата промишленост". И тук всяка степен се удостоверява със свидетелство за професионална квалификация и европейско приложение към него. 


В училището и през тази учебна година ще се приемат ученици по специалността "Автотранспортна техника" за придобиване на професионална квалификация по професията "Монтьор на транспортна техника".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41