Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадът - най-старото сладко изкушение

Снимка: Радио Видин

Отбелязваме Световния ден на шоколада. Наричат сладкото изкушение "храна за богове", и вероятно има защо. 

Шоколадът се произвежда от какаови култури, а първите доказателства са открити от антрополозите  още през 1900 г. пр. хр. Какаови дървета са намерени от племена по поречието на река Амазонка. Едно от племената, за които се знае, че са намерили какаото като продукт, е така нареченото "Толтеки". Когато шоколадът за първи път достига до Испания от Южна Америка през далечната 1550 г., той се смята за здравословна храна и лекарство. Лекарите го предписвали за лечение на треска, охлаждане на тялото, подпомагане на храносмилането и облекчаване на болката. 

Едва ли има човек, който не обича шоколад, на според статистиката най-големите консуматори на шоколад са швейцарците, разказа Чавдар Лазаров от Видин. Той е управител на сладкарница в крайдунавския град и работи с шоколад от 1993 година. 

"Отначало какаото се използва за лечение, преди да разберат, че може да се използва и за храна... Какаото съдържа два компонента, какаова маса и какаово масло... Трудно е да се установи на пръв поглед доколко е качествен шоколадът, затова е хубаво да се купува от фирми, специализирани в тази област. Те ти дават спецификация на всеки продукт и в нея пише точно компонентите на шоколада - какъв е процента какаова маса, какъв е процента какаово масло и в зависимост от тези компоненти шоколадът е черен или млечен... Ако в един черен шоколад пише 70% шоколад на опаковката, означава че какаовата маса е 70%, а останалите 28-29% е какаовото масло... Какаовото масло е много интересен продукт, може да го използвате и на плажа за много добър тен, също може да се готви с какаово масло... Много здравословен продукт е какаовото масло, защото температурата му на топене е много ниска и няма този ефект върху тялото като холестерол... Освен черния шоколад, има и млечен шоколад - какаово масло, какаова маса, захар и мляко. Белия шоколад ние го наричаме шоколад, но той не е, той просто е какаово масло, захар и мляко, в него няма какаова маса..."

Един от най- интересните процеси при работата с шоколад е така нареченото темпериране, обясни Чавдар Лазаров.

"Работата с шоколад е доста специфична, зависи от времето, от температурата на околната среда... Най-интересно е така нареченото темпериране на шоколад... Шоколадът има седем основни кристала, които се топят в различен температурен диапазон. Затова темперирането се започва с достигане на температура между 42 и 45 градуса, след това се сваля на 28-29 и пак се подгрява, докато стигне 31-32 градуса, с която температура се работи шоколада... Този процес се използва, защото всички седем кристала се топят на различна температура... Като минете през процеса на различните температурни диапазони кристалите се разпадат и се оформя правилна решетка, за да се получи този интересен "крак" ефект - като го счупиш да пука... Целта на темперирането не е само да се получи този ефект, а при едно правилно темпериране и когато е качествен шоколада, е за неговата трайност. Когато правиш различни декорации и фигури, те визуално държат повече в различни температури... Когато не е темпериран правилно шоколада, какаовата маса и какаовото масло не са хомогенни и се получава бялото, което понякога виждаме върху шоколада. Това означава, че шоколадът се е разтопил и след това пак се е охладил, но не по начина, по който трябва... Темперирането може да се прави много пъти, след като темперираш някакво количество и го използваш, това което е останало трябва следващия път пак да мине през същия процес..."

Попитахме видинчани, какъв шоколад предпочитат, и колко често си похапват: 

"Обичаме шоколад, ама сме диабетици и не ползваме... Да, приятно е. С фъстъци обичам, с лешници. Не е много често, защото избягвам да ям сладко... На първо място е шоколада, в ограничени количества. Не много често, защото сме диабетици, но винаги в хладилника има шоколад... Два-три пъти в месеца хапваме, защото все пак сме на години и не трябва да прекаляваме... Любим ми е млечния, хапвам всеки ден. Рядко готвя с шоколад, повечето си го купуваме от магазина..." 

Ето и някои интересни факти за шоколада: Шоколадът е много чувствителен към температура и влажност. Идеалната температура за съхранение е между 15 и 17 °C с влажност под 50%. Трябва да се държи далече от други храни, защото обикновено поема други миризми. Най-често шоколадът се държи и на тъмно- завит в хартия. Не бива да се слага в хладилник, защото това води до обезцветяването му вследствие влажността, резултат от излизането на повърхността на кристали на мазнините и захарта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48