Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юли 2022 година

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

На територията на област Видин през първото шестмесечие на 2022 г. са настъпили 206 ПТП-та, при които има 4 загинали и 48 ранени. Най-голям брой пътни инциденти през периода са възникнали на територията на Община Видин - 140, без загинали, 32-ма са ранени. В момента в цялата страна протича акция срещу пияни и дрогирани водачи. Въпреки натоварения трафик, на територията на област Видин тежки пътнотранспортни произшествия през тази година няма, коментира за Радио ВИДИН главен инспектор Владимир Герасимов началник на "Пътна полиция" Видин. По думите му несъобразената скорост е най- честата причина на инциденти на пътя- такива са 54 от катастрофите. Заради употреба на алкохол ПТП в област Видин са 11.


С 20 лева месечно ще се повиши помощта за отопление за предстоящия зимен сезон, общо за периода ноември 2022- март 2023 година увеличението ще е 100 лева. Това е една от мерките на Министерството на труда и социалната политика за подкрепа на хората и семействата в условията на поскъпване на енергоизточниците. Увеличението трябва да бъде одобрено от правителството. Ако предложението бъде прието, размерът на помощта за целия отоплителен сезон ще стане 623,55 лв., което е с близо 20% повече в сравнение с миналата зима. 


Лечебните минерални води могат да помогнат за устойчивото развитие на регионите, особено на тези, които са по- слабо развити. Използването на този ресурс дава относителна независимост от глобалната политика. Това заяви Росица Кирова- заместник председател на Народното събрание след проведената конференция на която е представила визията си за използване на минералните извори в Северозападна България. За няколко месеца бяха подготвени проекти за разработване на минералните извори във Видин, Градец и Сланотрън и се чака одобрение от Министерството на околната среда и водите. В рамките на събитието Росица Кирова обяви предложението си да бъде създаден интегриран план, лечебна и балнеоложка система в България.


Обсъжда се възможността да има безплатни Covid тестове, каза пред журналисти здравният министър в оставка Асена Сербезова. По думите й не се налага въвеждане на противоепидемични мерки на национално ниво, но е препоръчително хората сами да се пазят. Повишава се броят на болните, но засега не се отчита натоварване на лечебните заведения, отбеляза Сербезова и призова хората да спазват сами препоръките за дезинфекция, носене на предпазни маски и спазване на дистанция. Министър Сербезова отново напомни на хората за възможността да се ваксинират.


2 292 са новите случаи на коронавирус при направени 9234 теста. По данни на Единния информационен портал към 00:00 часа на 19 юли, положителни са 25% от взетите проби. 


Досегашният директор на Регионалната здравна инспекция във Враца д-р Орлин Димитров е освободен със заповед, подписана от министър Сербезова. Мотивите в заповедта са същите, с които преди време беше сменена предшественичката му д-р Кети Ценова – по решение на работодателя, което лишават уволнения от възможността да обжалва заповедта пред съда.


Нова наредба, която регулира конкурсите за директори в училищата в България прие Министерството на образованието и науката. Целта на новия нормативен акт е да гарантира прозрачна конкурсна процедура, като кандидатите ще се явяват на писмен изпит с тест и казуси и ще защитават концепция за стратегическо управление на училището, каза Люба Йорданова, специалист "Стратегически партньорства" в "Заедно в час".


Излязоха резултатите от второто класиране на седмокласниците, кандидатствали за прием в осми клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Резултатите могат да се видят на интернет адрес infopriem.mon.bg


Безработните в община Враца намаляват. Данните на бюрото по труда за юни показват, че хората без работа са по-малко с 1% от средното равнище за страната.


Добре се развиват пчелните семейства във Видинско, въпреки високите температури и климатичните промени. В региона намаляват проблемите с нерегламентираните пръскания. Това каза в "Земята, която ни храни" Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев". Няколко дела са завели пчелари от Видинско срещу арендатори за загубени пчелни семейства заради използване на нерегламентирани препарати. "Всичко ще е наред, ако се спазват правилата", каза Петър Младенов.  


Дни преди да бъде завършен ремонта по благоустрояване на дворното пространство и спортните площадки на СУ "Васил Левски" в град Кула се оказаха обект на вандалски прояви. По незавършения все още спортен комплекс има отлепена настилка, липсват болтове от съоръженията. 


70-годишен мъж от Враца е задържан като заподозрян за убийството на сина му. На извънреден брифинг заместник-директорът на ОД на МВР Пламен Петков съобщи, че е имало сигнали за системен побой и тормоз в семейството, предизвикан от прекаляване с алкохол на жертвата.


65 години от създаването си отбелязва Къща-музей "Иван Вазов" Берковица. Във връзка с годишнината тази вечер се открива изложба с личните вещи на поета, предоставени от Къщата-музей "Иван Вазов" - София. Ще бъдат наградени и заслужили музейни дейци.  Вечерта ще завърши с музикална програма, в която ще вземат участие читалищата от Бързия и Берковица, както и деца от 3 ОУ "Иван Вазов" Берковица.


За подобряване на състоянието и възможностите на хората от уязвимите групи в четири квартала в Лом ще работи Община Лом в съвместен проект с Фондация от Норвегия. Приобщаване на ромите и намаляване на бедността е сред основните цели на начинанието, което предвижда все по-активно участие на ромската общност и сътрудничество между местните институции. 


Пешеходният поклоннически поход "Светият Път" се провежда за осми път. Маршрутът следва пътя на пренасяне мощите на най-почитания български светец преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител (1469 г.). В момента поклонниците са в село Кунино, предстои им преход до Долнобешовишкия манастир "Свети архангел Михаил".


Международен фестивал на динята и пъпеша ще се проведе за първи път на 30 и 31 юли в село Флорентин, община Ново село. Участие са заявили производители на дини и пъпеши, зеленчукопроизводители, винарски изби, съобщи Борислав Митрашков - председател на читалище "Пробуда-1925" в село Флорентин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00