Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваканция на село- отживелица или реалност?

Снимка: Радио Видин

Помните ли ваканциите на село, игрите със съседските деца до тъмно, ходенето боси в реката, пръскането с вода, разходките с кучето в гората, мирисът на сено, кокошките по двора и вечерите под асмата? Това са мили спомени, които бихме искали да споделим с децата си и да им покажем, че има много интересни неща извън таблетите и телефоните. Според официалната статистика, обаче по-малко от 27% от българското население живее на село, а вероятно и процентът е много по- малък в действителност. За държава, която преди 50 години е била с над 70% селско население, тази радикална промяна носи огромни рискове в културен, социален и демографски план. Въпреки че селото е в голяма степен носителят на българската култура, населението там е маргинализирано икономически, културно и дори инфраструктурно. Ако обезлюдяването на селата в България продължи със същите темпове, до 2060-та в държавата ни няма да е останало нито едно село. Какъв е чарът на българското село, който въпреки всичко привлича младите хора през лятото? Христо Иванов има родствена връзка с чипровския край, но днес живее в пернишкото село Егълница. Той е администратор на Фейсбук групата "Помощ за завръщане на село. Заедно с децата и по- смело." 

"Аз ходя по селски райони из цяла България и уча хората да присаждат дървета, да ги облагородяват, да ги ашладисват, който както я знае думата и от девет сезона правя млади доброволни обучения, които не са с финансова обвързаност. те са изключително по селски райони и са разхвърляни по цяла България. дори и във видински села имам обучения ... Видин, всеки знае, че е обграден отвсякъде с прекрасни села, изключително плодородни и специално при вас е изключително лесно. Хората при вас са традиционно закърмени и когато човек си е закърмен от малък да прекарва на село, особено пред лятото, е изключително лесно по- нататък. 

Остава ли и днес престоят в българското село един сигурен начин за презареждане, особено за младите хора, които непрекъснато са заобиколени от електронни устройства и средства за комуникация- това попитахме Христо Иванов, администратор на Фейсбук групата "Помощ за завръщане на село. Заедно с децата и по- смело."

"Аз имам вече пет деца и непрекъснато ги насочвам да прекарват повече време на село. Жена ми се занимава с коне и децата също участват в този процес. Когато децата от малки се научават да правят много от нещата, взимат пример от родител, от прародител за градинката с доматите, за някоя животинка в двора, това нещо в една млада възраст дори и едно лято на село и се получава страхотна закваска, която може да му остане за цял живот."- обясни Христо Иванов.

Аня Ангелова е собственик на къща за гости в софийското село Искрец. Тя има връзка със Северозападна България и монтанското село Медковец, откъдето е нейната майка. Аня Ангелова е и администратор на Фейсбук група, в която предлагат интересна инициатива за завръщане на село, особено за младите хора през ваканциите: 

"Идеята е да върнем градските деца, които са първо поколение в града, а родителите им познават какво е да имаш ваканция на село. Искаме да им предоставим това изживяване- сутрешните мекички, разходкта по реката, дори и помагането при събиране на сеното, късането на хубави домати от градината и всичко онова, което ние си спомняме не само като емоция, но и като аромати. Ние реставрирахме тази къща, която е на моя дядо. На децата не им се тръгва, тръгват си с рев и искат пак да дойдат."- сподели Аня Ангелова.

Сътрудникът ни Светла Бондова успя да разговаря с ученици, решили да прекарат лятната си ваканция при баба и дядо във видинското село Ново село:

"Аз съм Виктория Андреева и съм от Видин. Тук имам голяма компания, с която да излизам. В събота се организират хора от читалището и ходим да играем. Има и плаж и каравани и тук прекарвам повечето си време от ваканциите, защото имам с кого да излизам ... Аз съм Галя Тодорова, родена съм в София, но сега живея в Лом, защото брат ми Йордан се е родил там. На село са моите най- добри приятели още от миналата година, тук съм с баба и дядо, а с мама и татко се виждам по телефона."- коментираха младите хора.

Какъв е чарът на българското село, който привлича младите хора през лятото? По темата разговаряхме и с кмета на село Спанчевци, Община Вършец Емил Димитров:

"Лятото въобще не прилича на селото през зимата. Ние сега, август месец правим празненство "Усмихнато лято", рисуват децата и тук събираме по 80- 100 деца само от селото си. Сега на 13-ти сме го планирали. децата са повече от големите при нас, но нашето село си е живо село, няма нищо общо с другите села. Тук си е съвсем друг тип село. За нашето село това не е отживелица и младите хора се завръщат при баба и дядо през лятото."- обясни Емил Димитров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00