Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лятото е време за... леки храни

Снимка: Колаж на Радио Видин

Лятото е любимо време от годината, което почти всеки чака с нетърпение. Слънце, приятни емоции, пътешествия, морски и планински почивки са само част от нещата, с които свързваме лятото. Всеки сезон обаче си има и своите сезонни храни. Храната през летния сезон се отличава с най-голямо разнообразие и с отличен избор на пресни плодове и зеленчуци. Кои са най-подходящите храни по време на летните горещини? Това попитахме Николай Николов, главен готвач в известно видинско заведение за хранене.

"Една от най-известните летни храни подвид на супа е таратора. Има и други като киселец. Те са на една и съща основа, само че за едното използваш студена вода, а другото кисело мляко. Месата са изключени. По-голямата част е хубаво да бъдат изключени, но без тях не можем, така че по-добре да наблегнем на пилешкото месо, защото е по-леко като храна и общо взето през лятото трябва да консумираме по-леки храни, не мазни и по възможност постни. Една от най-известните манджи е Миш-маш. Също така тиквичките, като им е сезона. По принцип по нашия край ние го наричаме лютеница, но то пак може да мине към манджите - печени кълцани чушки с яйца и сирене. Лятото, това са моите предпочитани храни, които аз консумирам. Супите като испанското гаспачо, което е доста богато на вкус и аромат. Морските дарове също са по-благоприятни за консумация през лятото, защото също не са толкова тежки и мазни.  Десерт, той сезона на ягодите мина, но има и други плодове. Кисело цедено мляко с някакъв плод, колкото се може по-сладък, за да не използваме изкуствени консерванти като захар, е най-добрият десерт за децата. Праскови, диня, пъпеш може да се консумира като десерт. Най- важното - да е сезонно!"

Попитахме видиначани, коя е любимата им лятна храна и какво обичат да похапват през летните горещини.

"Таратор, пържени картофки, тиквички... Избягвам пърженото, повече в шпората печено... Таратор, по-леките храни... Дините, но то не е манджа. Обичам задушени картофи, тиквички. През лятото почти не консумирам месо... Чушки с доматен сос... Единствено сладолед... Оооо, домати, краставици, няма значение... Салата домати, краставици, и сирене... Всички такива неща свързани със зеленчуци са любима лятна храна... Таратор, тиквички пържени на кюфтета... Предимно плодове и зеленчуци и по- леки храни... Пържени домати... Пържола, с меко уиски така да пиеш, е страхотно."

Около 400 грама пресни плодове и зеленчуци е хубаво да се приема в летните жеги, казват диетолози. Зелените листни зеленчуци допринасят значително за нашата хидратация, тъй като имат високо съдържание на вода. В допълнение, те се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, което е идеално за горещ летен ден. Консумирането на нещо горещо през топлия летен ден може да не ви се струва много добра идея, но всъщност е от полза за регулиране на телесната температура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Лазар Гецковски

Лазар Гецковски е първият "Посланик на вярата в доброто" в Мизия

Днес, 17 февруари, отбелязваме Деня на спонтанната доброта. Той се празнува по цял свят от благотворителни организации, но не е известно кой е конкретният инициатор. Най-популярен е в САЩ. В този ден хората трябва да се стремят да бъдат добри към всички, без да очакват награда. Именно затова днес ви представяме един такъв пример от град Мизия,..

публикувано на 17.02.25 в 16:17

Как да подобрим съня на детето?

Сънят при бебетата и малките деца е тема, която вълнува всички родители, а трудното приспиване или пък честите нощни събуждания на децата са проблеми, на които често родителите мислят, че решение няма.  Все още в нашето общество битуват митове, свързани с детския сън. Оказва се, че ако им се доверим, ще получим точно обратния ефект -..

публикувано на 17.02.25 в 13:51

Центрове за социален достъп ще отворят врати в Ружинци и Чупрене

Пет нови центъра за социален достъп ще бъдат изградени в малки населени места в България, като два от тях ще се намират в общините Чупрене и Ружинци . Тези т. нар. " хъбове за улеснен достъп" ще предоставят услуги на уязвимите групи и ще способстват за тяхната интеграция в обществото. Проектът се реализира чрез програмата „Поощряване..

публикувано на 17.02.25 в 13:14

В „Музикална зона“: Най-доброто от фестивала Сан Ремо 2025

  Италианският певец Федерико Оливиери, известен с артистичния псевдоним Оли, спечели 75-ото издание на феста. 23-годишният изпълнител триумфира с песента "Глупава носталгия" (Balorda nostalgia).  "Това е едно от онези неща, които изглеждат нереални, когато се случат. Безкрайно съм щастлив", бяха първите думи на Оли, когато му беше връчена..

публикувано на 17.02.25 в 09:45

"Неделник" от 16 февруари 2025 година

"Неделник е тук. Какво ще научим в него: Писателят от Враца Теодор Петров ни връща в миналото за да ни представи своя първи роман „Комтитите“ за цар Самуил и неговото време. Ще празнуваме Трифон Зарезан в село Раковица в община Макреш. Празника не е отбелязван в селото от 2014 година. Сега с общи усилия на..

публикувано на 16.02.25 в 13:47

Скритият Божий образ в човека

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син. "След Неделята на митаря и фарисея, светата Църква ни въвежда в Неделята на блудния син. Състоянието, в което се намирал митарят, когато зовял към Бога за милост и не само не помислял за своите добродетели, но и не смеел да повдигне очи..

публикувано на 16.02.25 в 08:00

Какво ще се случи, ако прочетем "Зелената тетрадка"

„Сгреших много, като купих тази тетрадка. Но сега е твърде късно за съжаление, щетите са нанесени.“ Това са първите думи, които Валерия Косати – една уморена италианска домакиня, съпруга и майка – записва в тетрадката, която купува в края на 1950 г. под напора на внезапен импулс. След тях животът ѝ вече никога няма да бъде същия...

публикувано на 14.02.25 в 17:05