Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Субкултурен меланж- работилници за позабравени и атрактивни младежки занимания

7
Снимка: колаж Радио Видин



Двудневни работилници по брейк денс, каране на скейтборд, велосипеден мотокрос, ролери и диджеинг стартираха вчера във Видин. Дейностите са част от фестивала за изкуства "Дунавски вълни", а инициативата е на платформата за събития "Естетика", които наричат събитието Субкултурен меланж. 

"Избрахме да включим такива градски спортове, култури - неща, които за наше съжаление не много често се случват в града. Няма школи, не са много развити, за сметка на това, бяха пък преди, когато нашето поколение учеше и живееше във Видин. И на нас някак ли липсваха тези неща. "Дунавски вълни" ни даде възможност да ги върнем в града, да дадем вдъхновение на много млади хора, понеже става едно такова размиване музикално, стилово, културно, което не винаги е добре, става едно уеднаквяване, а е хубаво хората да намерят група, към която да принадлежат. Това е основното послание", каза Белла Антова, съорганизатор на събитието.

Първият от "градските" преподаватели в субкултурната академия е Габриел Георгиев от Видин на 32 години. Кара ролери от 20 години, а агресив кънки от 17. Печелил е 2-ро място на Sofia extreme fest 2018. Две години работи и кара кънки в Прага - градът с най- много скейтпаркове в Европа. Пред 2019 г. обикаля страната с турнето, организирано от "Сдружение за теб" - Щък-тук там и дава безплатни уроци. Не е фен на формата "състезание", просто обича да кара, да се забавлява и да преподава:

"Мога да им покажа най-малко как се кара. Основните кънки как се тръгва, как се започва и да покажем какво можем съответно, затова е събитието... За триковете човек трябва да може да кара перфектно и да се чувства комфортно с кънките на краката си и тогава вече идват и триковете, когато можем да се движим перфектно и усещаме стабилно".

Вторият лектор е познато лице, особено на по-младата аудитория на Естетика, която винаги е с тях на партита - Мартин Минков или Marrtom. Той е верен приятел на Видин и се е изявявал тук многократно! Мартом е един от диджеите на поредицита IT'S A TRAP! и Dress Up and Dance. По време на работилницата ще Ви разкаже за неговия път, за музикалните му влияния, ще ви демонстрира различни техники и ще ви даде сериозна основа, ако сте начинаещи. Ако пък сте вещи в DJ-ството, ще ви е даже още по-интересно да размените мнения. Марти пуска в най-големите клубове в страната, стиловите му предпочитания са шарени и доказано прави доста щури партита:

"Все пак да сме по-обективни за два дни нещата, които мога да покажа са базови. С идеята просто да се научат нещата около модерната музика или около това как е конструирана и как може да се миксира... Модерната музика се разделя на четири такта. Цялото нещо е математика... да можеш да броиш до 32 и да имаш чувство за първи такт. Повечето хора го имат".

Момчетата от ONE UP BMX - официално регистриран BMX клуб, са следващите лектори на събитието Субкултурен меланж. Те са активни състезатели с много изяви в страната и чужбина. Печелят призови  места в международни състезания и организират много инициативи в България. Най-популярната е One day with One Up. Обикалят големи и малки градове с цел популяризиране на BMX. Били са във Видин няколко пъти по този повод. Ще чуем Христо Илиев, който разказва за клуба и тяхната страст BMX:

"Караме в градска среда, което означава че ползваме парапети, за да се плъзгаме с пеговете на колелетата, скачаме от стълби и караме по стени, и всякакви различни вариации на въображение. Реално рампите са основа, на която всеки един БМХ-ар си научава основните неща и от там придобива умения, за да може да кара после свободно навсякъде, където и да отиде и да вижда различни възможности в съответните места. Като най-често реално - паметници са много добра обстановка за правене на трикове, защото са по-разчупени и имат различни нива и т.н."

Кръстьо Методиев, който ръководи работилницата по брейк, е на 34 г. от София. Занимава се с танци от 2005 г. През 2010 заминава за Париж, където живее и танцува 3 г. Връща се в България през 2013 г. и записва бакалавърска степен в НАТФИЗ специалност „Театър На Движението“. От 2014 г е част от брейк отбора X-Energy Crew, с който се изявява на много сцени, както в страната, така и Участва в различни телевизионни формати. От 2018 г работи в Музикалния Театър, като артист-балетист, където изпълнява и много солови роли. Занимава се със съвременен танц и има няколко постановки зад гърба си. 

"Каня всички хлапета, подрастващи и тийнейджъри да заповядат, да научат някое ново движение, да се поотпуснат и да се забавляват...Пътят на брейкденса е само възходящ, дори стана олимпийски спорт, 2024 година на Олимпийските игри в Париж, ще има дисциплина брейкденс и върви все нагоре и нагоре за едно изкуство започнало на улицата. Да стигне до олимпийските върхове, това е едно изключително постижение"- каза Крис.

Всяка група определя заниманията и графика до края на деня, заедно с треньорите. Вечерите, след 20:00 ч. групите и преподаватели правят демонстрации, а всички са добре дошли пред паметника на Свободата, за да се запознаят с градския субкултурен меланж. Работилниците са насочени най-вече към деца и тийнейджъри, но абсолютно всеки може да се включи!

Чуйте повече по темата в прикачения файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00