Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бижу от Сузанна

Снимка: личен архивЗа направата на едно бижу са нужни редица качества. Освен креативност - първото по важност, което трябва да притежава човек, са нужни и търпение и упоритост. Към това трябва да се прибави и сръчност. За да се стигне до крайния резултат на даден продукт, са необходими десетки стъпки, които трябва да се следват. Това споделя 28- годишната Сузанна Георгиева от Видин, която от година и половина изработва обеци от смола и полускъпоценни камъни: 


"Самият процес отнема много време - на обработка, на изливане, на дизайн. Най-важното е да ти дойде идеята за формата, за да бъде уникална. Представям си ги в ума ми, след това трябва да се пробва на ухото как ще стои, какъв да бъде размера. Прави се модел от дърво, най-дългият процес е това - два, три дни, зависи колко ти е музата. След това се излива "молд", така се нарича, от силикон. Което е също някаква процедура, която отнема около 2 дни. Трябва самият силикон да стегне. Следващата стъпка е да се излее смола в "молда". Смолата пак е двукомпонентна и на нея също ѝ трябва около 1 ден да кристализира."

После идва ред на най-прецизната работа - реденето на камъните.


"Това беше доста трудно, докато установя кой момент трябва точно да се сложат камъните, та имаше дълго време проба - грешка . Установих -редят се камъните, после се свалят, после пак се слага смола. Има си технологичен процес, но аз съм доста перфекционист в това отношение, гледам всичко да е доста равно, изпипано."


Материалът за закопчалките, който използва Сузанна е сребро, което е единственото готово нещо, което използва в нейните обеци. Моделите, които изработва Сузанна са по-екстравагантни. 

"В нашият курорт Несебър забелязах, че много се харесват от определена група туристи. Там дълго време се занимавах с друг вид материали, с кожа. Гривнички правехме и все още прави, но е по-различна тематиката и концепцията там. Много са семпли, намотават се около ръката, колкото искаш всъщност, зависи от дължината на гривната - може и два пъти, три пъти. Идеята е да е изчистено, да е просто, да няма никакви други външни кичове."


Обеците, които изработва Сузанна са опаковани в ръчно изработени кутии. 


"Исках всичко да бъде ръчно изработено и затова се свързах с видинчанка, която е много креативна също и по мой модел на кутиииките тя ги изработи. Много добре се справи. Те са от специален картон, специална форма, като чекмедже и също и надписа, който слагам отгоре е на ръка."


Повече за обеците на Сузанна, може да откриете тук

Вижте още

Децата от ОУ "Христо Ботев" село Крушовица почиват на море и на планина

Правителството одобри нови 4 410 500 лева за почивки на ученици по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 училища в страната, одобрени за първия етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева на участник, който включва 5..

публикувано на 09.08.22 в 16:30

Жегите са опасни и за домашните любимци

Високите температури през лятото са предизвикателство не само за хората, но и за животните. Домашните любимци страдат от горещина и жажда не по-ма лко от стопаните си и това е факт, който често се пренебрегва.  За съвети как да извеждаме любимците си навън, как да ги транспортираме и въобще какво трябва и не трябва да правим, се..

публикувано на 09.08.22 в 16:25

"Белокаменица - 2022" очаква гости от цялата страна

Шестият национален фолклорен фестивал "Белокаменица - 2022" ще се проведе в мездренското село Царевец на 27 август.  В него ще вземат участие вокални групи, духови оркестри, фолклорни ансамбли, танцови колективи, хорове за народни песни от страната.  Организатори на фестивала са община  Мездра, кметство Царевец и Народно читалище "Просвета - 1928" -..

публикувано на 09.08.22 в 13:00

Честит празник на книголюбителите

9 август е определен като международен ден на книголюбителите и по-точно на хората, които обичат да четат книги.  Книгите си остават незаменими приятели, които ни водят  към непознати земи и вълнуващи емоции, към изчезнали и бъдещи светове, към древни знания и нови открития, към вечното знание на предците ни. Всяка прочетена книга оставя следа в..

публикувано на 09.08.22 в 12:40

Библиотеката в Мездра е създадена преди близо 100 години с дарения на книги

В град Мездра се създава читалище на 11 октомври 1925 г. под председателството на Стоян Иванов Чорбанов и секретар Петър Горанов с още 34 будни и прогресивни граждани. Първата грижа на тези дейци е събирането на книги, абонамент на списания и вестници, за да се предоставят на населението за четене. Това е началото на читалищната библиотека...

публикувано на 09.08.22 в 08:38

Фестивалът в Гуча - Балканска музикална емоция

Популярният фестивал на балканската духова музика в сръбското градче Гуча се проведе от 5 до 7 август. Това бе неговото 61-во издание. Според тазгодишната програма съборът се завърна към традиционните си ценности, като акцентът ще бъде преди всичко върху духовата музика и културно-художествената програма. Този фестивал определя Балканският характер...

публикувано на 08.08.22 в 16:20

Изпадаме ли в депресия след дълъг отпуск

Мнозина определят първите дни след лятната отпуска като особено проблемни, това твърдят психолози. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска.  Как да се справим с потиснатото настроение, което често ни обхваща след така дълго очаквания отдих?  Според  психологът..

публикувано на 08.08.22 в 15:50