Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Децата от ОУ "Христо Ботев" село Крушовица почиват на море и на планина

Снимка: личен архивПравителството одобри нови 4 410 500 лева за почивки на ученици по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 училища в страната, одобрени за първия етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева на участник, който включва 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни културни и спортни дейности.

ОУ "Христо Ботев" село Крушовица, община Мизия се включва за втора година в националната програма, казва директорът на учебното заведение  Дарина Стоянова:

"В момента имаме две летуващи групи. Едната ни група е в Рибарица, в Тетевенския Балкан, с 10 деца и 2 ръководители. А другата група е групата, която замина за Албена, 15 деца с 2 ръководители. Трета група ще летува в Боровец. От 73 деца, 35 са на безплатен лагер, благодарение на тази програма..."

В Рибарица на планински лагер се намира група деца от 2. до 4. клас,  които имат разнообразни занимания сред природата на Балкана, казва техният ръководител Светла Василева:

 
"Привет от Рибарица... Програмата е много разнообразна, тя се нарича  "Приключения в Тетевенския Балкан".  Всяка сутрин имаме програма за физически и дихателни упражнения, следват занимателни  игри, поход до исторически местности... Всеки ден има определени приключения."


Втората група деца са на море на Курортен комплекс "Албена", тук обаче освен приятни изживявания, децата и техните преподаватели се сблъскват с неприятни моменти, свързани със здравословното състояние на децата, като се оказва, че в хотела няма медицинско лице, което да помогне на летуващите. А по НП "Отново заедно" не е предвидено към групата ученици да има и медицинско лице, а това оказва се, е крайно наложително, казва Анелия Василева, ръководител на група от 15 деца, почиващи на Албена:

"Туроператорът се е справил чудесно, но от страна на хотела съм крайно възмутена. В момента сме в хотел, в който няма обособен медицински център, няма медицинско лице В момента имам 7 болни деца, с лични средства търся аптеки и лекувам сама... В целия комплекс има само един хотел с медицински център, който е далеч... Всичко започва с думите "Прегледът струва 50 лв."... Казват ни, че трябва да си водим лекар... Питам: "Къде в прогрламата пише, че на всеки 10 деца освен двама ръководители трябва да има и едно медицинско лице?" В момента децата  лежат по стаите болни..."
 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Ателие "Нана Арт" с изложба "Младите художници"

Възпитаници на ателието по изобразително изкуство  Nana ART подреждат свои рисунки. Х удожествен ръководител е Надежда Иванова, а изложбата е наречена  "Младите художници" . Включени са произведения на възпитаниците на школата, сътворили свои творби в продължение на две години, казва Надежда Иванова: "Изложбата ще включи цялата..

публикувано на 04.10.22 в 15:40

Фестивалът "Кукурузени усмивки" отново част от панаирните дни в Селановци

В оряховското село Селановци вече са готови за 15-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки".  Панаирните дни ще започнат на 12 октомври и ще включват концерти, изложби, спортни прояви, както и "Дни на производителя", каза кметът на Селановци Росица Койнова: "Стартираме на 12 октомври, сряда, със спортен..

публикувано на 04.10.22 в 14:55

"Час при зъболекаря": Първото посещение

Първото посещение при зъболекаря е добре да бъде на възможно най-ранна детска възраст.  2,5-3 години е една чудесна възраст детето да се запознае със своя зъболекар и с кабинета, където той работи, без да изпитва страх, каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева.   "За него това ще бъде едно любопитство - какво..

публикувано на 03.10.22 в 17:53

Участници в "Резиденция Баба" подреждат изложба във Враца

Съвременни млади артисти представят творбите си , които са направили по време на артистична резиденция във врачанско село. Творбите им са резултат от участието им в 8-мото издание на "Резиденция Баба" . Петимата млади артисти с разнообразни професионални прояви, живяха заедно с местните хора в с. Горно Пещене за 2 седмици през юни, изследваха селото..

публикувано на 03.10.22 в 17:30

Станахме ли подвластни на промоции и оферти

Инфлацията става все по-осезаема. Но превърна ли ни тя в "ловци на оферти" и успява ли да ни накара като потребители да си правим сметка какво да купим и дали изобщо да го правим?  Спада ли покупателната способност на потребителите заради инфлацията- попитахме Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители": "Пада..

публикувано на 03.10.22 в 15:45
Савина Попова с ученици от Детска музикална школа във Видин. Сред тях са Румяна Маждракова – оперна певица, Чавдар Маждраков – диригент, Людмила Бобанова – диригент, Лили Роберт Попова – диригент. 1951 г., ДА – Видин, фонд 1166

Савина Попова: Живот като на сцена

На 26 септември се навършиха 90 години от рождението на Савина Попова- библиотекар, музикант, читалищен деец и участник във всички постановки на самодейната Видинска оперета.  Родена е през 1932 година във Видин и именно тук разгръща от край до край потенциала си.  "Тя е родена в семейство на потомствени любители музиканти. Цялата..

публикувано на 03.10.22 в 13:56

Започва фестивалът на любителските театри в Лом

В Лом се открива  Фестивалът на любителските театри на името на Кръстю Пишурка. Ежегодното културно събитие  е в чест на първото театрално представление и родоначалника на българския театър – Кръстьо Пишурка и ще продължи  до 9 октомври . 24 театрални колектива от цялата страна ще участват във фестивала, някои от тях се явяват..

публикувано на 03.10.22 в 13:08