Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата от ОУ "Христо Ботев" село Крушовица почиват на море и на планина

Снимка: личен архив



Правителството одобри нови 4 410 500 лева за почивки на ученици по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 училища в страната, одобрени за първия етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева на участник, който включва 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни културни и спортни дейности.

ОУ "Христо Ботев" село Крушовица, община Мизия се включва за втора година в националната програма, казва директорът на учебното заведение  Дарина Стоянова:

"В момента имаме две летуващи групи. Едната ни група е в Рибарица, в Тетевенския Балкан, с 10 деца и 2 ръководители. А другата група е групата, която замина за Албена, 15 деца с 2 ръководители. Трета група ще летува в Боровец. От 73 деца, 35 са на безплатен лагер, благодарение на тази програма..."

В Рибарица на планински лагер се намира група деца от 2. до 4. клас,  които имат разнообразни занимания сред природата на Балкана, казва техният ръководител Светла Василева:

 
"Привет от Рибарица... Програмата е много разнообразна, тя се нарича  "Приключения в Тетевенския Балкан".  Всяка сутрин имаме програма за физически и дихателни упражнения, следват занимателни  игри, поход до исторически местности... Всеки ден има определени приключения."


Втората група деца са на море на Курортен комплекс "Албена", тук обаче освен приятни изживявания, децата и техните преподаватели се сблъскват с неприятни моменти, свързани със здравословното състояние на децата, като се оказва, че в хотела няма медицинско лице, което да помогне на летуващите. А по НП "Отново заедно" не е предвидено към групата ученици да има и медицинско лице, а това оказва се, е крайно наложително, казва Анелия Василева, ръководител на група от 15 деца, почиващи на Албена:

"Туроператорът се е справил чудесно, но от страна на хотела съм крайно възмутена. В момента сме в хотел, в който няма обособен медицински център, няма медицинско лице В момента имам 7 болни деца, с лични средства търся аптеки и лекувам сама... В целия комплекс има само един хотел с медицински център, който е далеч... Всичко започва с думите "Прегледът струва 50 лв."... Казват ни, че трябва да си водим лекар... Питам: "Къде в прогрламата пише, че на всеки 10 деца освен двама ръководители трябва да има и едно медицинско лице?" В момента децата  лежат по стаите болни..."
 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46