Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивалът в Гуча - Балканска музикална емоция

Снимка: Николина Керемедчиева - Димитрова

Популярният фестивал на балканската духова музика в сръбското градче Гуча се проведе от 5 до 7 август. Това бе неговото 61-во издание. Според тазгодишната програма съборът се завърна към традиционните си ценности, като акцентът ще бъде преди всичко върху духовата музика и културно-художествената програма. Този фестивал определя Балканският характер. Това е нещото в него, което е единствено по рода си - грабващо, непреходно и често чудновато по очарователен начин и за чужденците. Много българи също посещават фестивала и се зареждат с положителни емоции. Светослав и Николина Димитрови от Видин бяха в Гуча за трети път, като подготовката им за там е започнала по-рано през годината.


"За първи път отидохме през 2018 година и след това през 2019. През следващите две години не ходихме заради пандемията. Сега предварително решихме да отидем и дори си запазихме квартира в Гуча... Там е невероятно за всеки, който обича духовата музика... Ние обичаме духовата музика и фестивала ни зарежда с емоции...", сподели Николина Керемедчиева - Димитрова.


На фестивала пристигат любители на духовата музика от цяла Европа, защото Гуча си е спечелило световна слава с традиционното надсвирване с тромпети, започнало като местна традиция, превърнало живота на местните хора в музика и днес събиращо над 200 000 души всяка година. Фестивала е посетил и нашият слушател Христо Пресолски от Кнежа, но неговото пътуване е и атракция, защото е стигнал до там с ретро "Волга" на 60 години.

"Решихме да тръгнем с две ретро коли, но "Рено"-то се повреди и аз с "Волга"-та тръгнах сам. Не е леко пътуването, но заради колата навсякъде бях приет радушно... Самият фестивал е на две части. На стадиона свирят повече като джаз, а от вън по улиците е веселбата. Ходят много оркестри и свирят по кафаните... Пожелавам на всеки да отиде да види фестивала...", разказа Христо Пресолски.


Това е Гуча - Балканска лудост и емоции.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Ателие "Нана Арт" с изложба "Младите художници"

Възпитаници на ателието по изобразително изкуство  Nana ART подреждат свои рисунки. Х удожествен ръководител е Надежда Иванова, а изложбата е наречена  "Младите художници" . Включени са произведения на възпитаниците на школата, сътворили свои творби в продължение на две години, казва Надежда Иванова: "Изложбата ще включи цялата..

публикувано на 04.10.22 в 15:40

Фестивалът "Кукурузени усмивки" отново част от панаирните дни в Селановци

В оряховското село Селановци вече са готови за 15-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки".  Панаирните дни ще започнат на 12 октомври и ще включват концерти, изложби, спортни прояви, както и "Дни на производителя", каза кметът на Селановци Росица Койнова: "Стартираме на 12 октомври, сряда, със спортен..

публикувано на 04.10.22 в 14:55

"Час при зъболекаря": Първото посещение

Първото посещение при зъболекаря е добре да бъде на възможно най-ранна детска възраст.  2,5-3 години е една чудесна възраст детето да се запознае със своя зъболекар и с кабинета, където той работи, без да изпитва страх, каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева.   "За него това ще бъде едно любопитство - какво..

публикувано на 03.10.22 в 17:53

Участници в "Резиденция Баба" подреждат изложба във Враца

Съвременни млади артисти представят творбите си , които са направили по време на артистична резиденция във врачанско село. Творбите им са резултат от участието им в 8-мото издание на "Резиденция Баба" . Петимата млади артисти с разнообразни професионални прояви, живяха заедно с местните хора в с. Горно Пещене за 2 седмици през юни, изследваха селото..

публикувано на 03.10.22 в 17:30

Станахме ли подвластни на промоции и оферти

Инфлацията става все по-осезаема. Но превърна ли ни тя в "ловци на оферти" и успява ли да ни накара като потребители да си правим сметка какво да купим и дали изобщо да го правим?  Спада ли покупателната способност на потребителите заради инфлацията- попитахме Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители": "Пада..

публикувано на 03.10.22 в 15:45
Савина Попова с ученици от Детска музикална школа във Видин. Сред тях са Румяна Маждракова – оперна певица, Чавдар Маждраков – диригент, Людмила Бобанова – диригент, Лили Роберт Попова – диригент. 1951 г., ДА – Видин, фонд 1166

Савина Попова: Живот като на сцена

На 26 септември се навършиха 90 години от рождението на Савина Попова- библиотекар, музикант, читалищен деец и участник във всички постановки на самодейната Видинска оперета.  Родена е през 1932 година във Видин и именно тук разгръща от край до край потенциала си.  "Тя е родена в семейство на потомствени любители музиканти. Цялата..

публикувано на 03.10.22 в 13:56

Започва фестивалът на любителските театри в Лом

В Лом се открива  Фестивалът на любителските театри на името на Кръстю Пишурка. Ежегодното културно събитие  е в чест на първото театрално представление и родоначалника на българския театър – Кръстьо Пишурка и ще продължи  до 9 октомври . 24 театрални колектива от цялата страна ще участват във фестивала, някои от тях се явяват..

публикувано на 03.10.22 в 13:08