Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възобновената регата ТИД пристига във Видин

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Българският етап на гребния поход ТИД 2022 по река Дунав стартира на 13 август, събота, от Ново село при Видин, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра. За участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са започнали още в началото на ТИД. До стартирането на регатата в българския участък на реката се очаква броят на участниците да се увеличава, съобщиха организаторите.

"Предишните две години регата не се проведе заради пандемията, но сега е възобновена. На 14 август участниците в регатата ще бъдат във Видин. На 15-и е почивен ден, в който ще имат възможност с участието на видински екскурзоводи да посетят Белоградчишките скали и пещерата Магура. След това регатата продължава за Лом, Козлодуй, Остров, Загражден, Белене, Свищов, Русе. От Свищов до Русе е най-дългият преход- 54 километра. Там също ще има един почивен ден с възможност за екскурзия. След това продължават за Ряхово, Тутракан, Ветрен и в Силистра на 27 август приключва регатата. Тази година няма да продължи до Черно море поради конфликта в Украйна. Регатата стартира на 25 юни от Инглощат. На откриването имаше български представители в лицето на Нели Андреева и Стилиян Бонев от Българската федерация по туризъм. 8 души от България стартираха от Инглощат. Представители на видинското дружество "Бонония" са се включили от Австрия. От Инглощад са тръгнали общо 150 души на възраст от 7 до 80 години. Целта на това голямо европейско събитие от самото му създаване е взаимното разбирателство и опознаване на културите на другите народи", обясни Весел Пендичев, председател на Българската федерация по туризъм

Международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е най-голямата в Европа и света туристическа гребна регата. Тя стартира по река Дунав при град Инглощат, Германия. Преминава през:  Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния - общо 2516 км - за 74 дена. За 65-и пореден път България ще бъде домакин на етапа „Ново Село - Силистра“, като тази година за българския етап организатор е Стилиан Бонев от град Русе.

Вижте още

Ателие "Нана Арт" с изложба "Младите художници"

Възпитаници на ателието по изобразително изкуство  Nana ART подреждат свои рисунки. Х удожествен ръководител е Надежда Иванова, а изложбата е наречена  "Младите художници" . Включени са произведения на възпитаниците на школата, сътворили свои творби в продължение на две години, казва Надежда Иванова: "Изложбата ще включи цялата..

публикувано на 04.10.22 в 15:40

Фестивалът "Кукурузени усмивки" отново част от панаирните дни в Селановци

В оряховското село Селановци вече са готови за 15-тото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки".  Панаирните дни ще започнат на 12 октомври и ще включват концерти, изложби, спортни прояви, както и "Дни на производителя", каза кметът на Селановци Росица Койнова: "Стартираме на 12 октомври, сряда, със спортен..

публикувано на 04.10.22 в 14:55

"Час при зъболекаря": Първото посещение

Първото посещение при зъболекаря е добре да бъде на възможно най-ранна детска възраст.  2,5-3 години е една чудесна възраст детето да се запознае със своя зъболекар и с кабинета, където той работи, без да изпитва страх, каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева.   "За него това ще бъде едно любопитство - какво..

публикувано на 03.10.22 в 17:53

Участници в "Резиденция Баба" подреждат изложба във Враца

Съвременни млади артисти представят творбите си , които са направили по време на артистична резиденция във врачанско село. Творбите им са резултат от участието им в 8-мото издание на "Резиденция Баба" . Петимата млади артисти с разнообразни професионални прояви, живяха заедно с местните хора в с. Горно Пещене за 2 седмици през юни, изследваха селото..

публикувано на 03.10.22 в 17:30

Станахме ли подвластни на промоции и оферти

Инфлацията става все по-осезаема. Но превърна ли ни тя в "ловци на оферти" и успява ли да ни накара като потребители да си правим сметка какво да купим и дали изобщо да го правим?  Спада ли покупателната способност на потребителите заради инфлацията- попитахме Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители": "Пада..

публикувано на 03.10.22 в 15:45
Савина Попова с ученици от Детска музикална школа във Видин. Сред тях са Румяна Маждракова – оперна певица, Чавдар Маждраков – диригент, Людмила Бобанова – диригент, Лили Роберт Попова – диригент. 1951 г., ДА – Видин, фонд 1166

Савина Попова: Живот като на сцена

На 26 септември се навършиха 90 години от рождението на Савина Попова- библиотекар, музикант, читалищен деец и участник във всички постановки на самодейната Видинска оперета.  Родена е през 1932 година във Видин и именно тук разгръща от край до край потенциала си.  "Тя е родена в семейство на потомствени любители музиканти. Цялата..

публикувано на 03.10.22 в 13:56

Започва фестивалът на любителските театри в Лом

В Лом се открива  Фестивалът на любителските театри на името на Кръстю Пишурка. Ежегодното културно събитие  е в чест на първото театрално представление и родоначалника на българския театър – Кръстьо Пишурка и ще продължи  до 9 октомври . 24 театрални колектива от цялата страна ще участват във фестивала, някои от тях се явяват..

публикувано на 03.10.22 в 13:08