Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Контейнерите за смет във Видин стават "умни"

Снимка: Радио ВИДИН


Електронни устройства, монтирани на някои от контейнери за отпадъци във Видин бяха забелязани от наши репортери. Предположихме, че става въпрос за обявеното от Община Видин намерение за създаване на система от "умни" контейнери с цел оптимизиране на разходите за сметосъбиране и сметоизвозване. Кметът Цветан Ценков беше заявил в началото на 2021 г., че разходите за услугата ще намалеят наполовина благодарение на системата. 

Поискахме информация по темата по възможност от събеседник, но от общинската администрация ни изпратиха писмен отговор на следните въпроси:

Радио ВИДИН: На какъв етап е реализирането на идеята за създаването на т.нар. система от "умни" контейнери?
Община Видин: "Към момента системата е изградена на около 90%, като датчиците на контейнерите са монтирани и сметосъбиращите камиони са снабдени с необходимото оборудване. Предстои доставка на специализиран софтуер."
Радио ВИДИН: Всички съдове за смет ли ще бъдат оборудвани с такива датчици? На какъв етап е оборудването им с електронни средства?
Община Видин: "100 контейнера за отпадъци от 1100 литра вече са оборудвани с тензодатчици, които ще сигнализират, както когато контейнерът е запълнен, така и при възникване на пожар. Със същите датчици са снабдени и всички контейнери за строителни отпадъци, които са общо 120 бр. Останалите 1900 контейнера от 1100 литра са оборудвани с тагове, които дават възможност да се засича местоположението на контейнера, както и количеството вдигнат отпадък."
Радио ВИДИН: Има ли изграден кол център, който да събира информацията и как ще се осъществява самия процес?
Община Видин: "Не се предвижда създаване на кол център, който да обслужва системата. Диспечерът към Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" ще следи контейнерите и ще разпределя сметосъбиращите камиони."
На последния въпрос - Какви са предвидените средства за оборудването на кофите и колко ще спести на общинския бюджет използването на подобна система? Не получихме отговор.Според някои видинчани "умните контейнери" са добро решение за оптимизиране на сметосъбирането. Все пак има и такива, които са скептично настроени към новите съдове за смет, смятат, че са по-удобни от предишните, но не са от подходящ материал, защото вече няколко такива изгоряха, това показа анкета на Радио ВИДИН:

"Ние сме от тези хора, които сме работили такава работа и знаем какво е, заедно сме изхвърляли боклука и мръсна работа. Като ги напълнихме, той знае, трябва шефа да се обажда да дойдат, да ги махнат, защото няма къде да слагаме сметта. Тези контейнери са по-удобни, ще ви кажа защо, защото ония са много тежки, а тези са по-леки... По-добре е така. Да са разумни хората и да не хвърлят топли предмети, да не ги палят... Чул съм за датчиците и онзи ден се опитвах да го сваля датчика. Не заради друго, а просто да видя какво има в него. Просто няма шанс да го свалиш. Те на общината могат и да помогнат, но на съзнанието на хората няма да помогнат... Ако се наблюдава, смисъл, че примерно тук е пълно, а в "Кум баир" примерно ще отидат и на момента трябва да го дигнат. Но не знам дали ще се стигне до такава организация... Това ми е болна тема, моят съпруг работеше във фирмата, която освободиха. Общината реши, че така е по-изгодно, по-хубаво ще купят най-красивите контейнери на света, които вече половината изгоряха, за съжаление го казвам. Пластмасата явно не е най-добрия вариант... И като се напълни камиона идва и вдига само този контейнер. На всеки 5 м. някой контейнер се пълни и камиона тръгва да го прибере. Не знам разходите им колко ще са оптимални в такъв случай. Може би е по-добре, щом са решили..."


Вижте още

Къде да се скрием при гръмотевична буря

Зачестяването на инциденти в резултат от мълнии се наблюдава в глобален мащаб. Причината е климатичните изменения, заявиха от Планинската спасителна служба към БЧК и дадоха съвети как да се предпазят хората от тези природни феномени. Мълниите представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност и..

публикувано на 29.09.22 в 16:20

Започва груповият лов на дивя свиня

На 1 октомври се открива ловният сезон на местен дребен дивеч и груповият лов на дива свиня. Издадена е заповед от министъра на земеделието, дружинките са подготвени и с нетърпение чакат груповия лов на дива свиня, каза Александър Георгиев- специалист по лова в ловно- рибарско дружество "Огоста"- Монтана. "Традиционно в България един от..

публикувано на 29.09.22 в 16:17

Проверени са язовирите в Монтанско

60 са язовирите в област Монтана. Всички те подлежат на ежегодни проверки. Преди есенно- зимния сезон и пролетно- летния  комисия със специалисти от различни институции проверява техническото състояние на  язовирите. "Всеки един от специалистите дава съответните предписания какво трябва да се извърши и какво трябва да се направи на..

публикувано на 29.09.22 в 16:04

Читалище "Цвят" открива новата творческа година

Народно читалище "Цвят" ще открие тържествено новата си учебна и творческа година във Видин. Талантливите видински деца отново ще имат възможност да развиват уменията си в традиционните школи и състави. Създава се и една нова школа, обясни секретарят на читалището Любомир Илиев: "Тази година ние продължаваме с Детската езикова школа по..

публикувано на 29.09.22 в 15:00

Увеличават капацитета на Пристанищен терминал "Видин-център"

Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ), за увеличаването на капацитета на пристанището. Причината е повишения брой на круизни кораби, които спират във Видин през последните години. "Увеличилият се..

публикувано на 29.09.22 в 13:09

В "Музикална зона" на 29 септември 2022 слушаме музика из "Властелинът на пръстените" и Dirty Loops 2021

Партитурата към "Властелинът на пръстените" е може би най-големият шедьовър на композитора Хауърд Шор – изключително колоритна, като голяма част от ефектите са записани в реална обстановка. Вмъкнати са звуци на тигри, моржове, магарета. Има шумове, записани на гробище през нощта, а също и от строителната площадка, съответстващи на падането на..

публикувано на 29.09.22 в 09:00

Да пътуваш по света с колело и куче в рикша

Видин е място, което привлича различни и интересни хора от цял свят, особено, през лятото. Освен туристите, които пристигат с круизните кораби по Дунав, може да се срещнат и други чуждестранни пътешественици. Така срещнахме Жулиета Цука .  Тя е на 54 години и е от албански произход, но преди 32 години години, напуска родната си страна и заминава..

публикувано на 28.09.22 в 16:00