Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контейнерите за смет във Видин стават "умни"

Снимка: Радио ВИДИН


Електронни устройства, монтирани на някои от контейнери за отпадъци във Видин бяха забелязани от наши репортери. Предположихме, че става въпрос за обявеното от Община Видин намерение за създаване на система от "умни" контейнери с цел оптимизиране на разходите за сметосъбиране и сметоизвозване. Кметът Цветан Ценков беше заявил в началото на 2021 г., че разходите за услугата ще намалеят наполовина благодарение на системата. 

Поискахме информация по темата по възможност от събеседник, но от общинската администрация ни изпратиха писмен отговор на следните въпроси:

Радио ВИДИН: На какъв етап е реализирането на идеята за създаването на т.нар. система от "умни" контейнери?
Община Видин: "Към момента системата е изградена на около 90%, като датчиците на контейнерите са монтирани и сметосъбиращите камиони са снабдени с необходимото оборудване. Предстои доставка на специализиран софтуер."
Радио ВИДИН: Всички съдове за смет ли ще бъдат оборудвани с такива датчици? На какъв етап е оборудването им с електронни средства?
Община Видин: "100 контейнера за отпадъци от 1100 литра вече са оборудвани с тензодатчици, които ще сигнализират, както когато контейнерът е запълнен, така и при възникване на пожар. Със същите датчици са снабдени и всички контейнери за строителни отпадъци, които са общо 120 бр. Останалите 1900 контейнера от 1100 литра са оборудвани с тагове, които дават възможност да се засича местоположението на контейнера, както и количеството вдигнат отпадък."
Радио ВИДИН: Има ли изграден кол център, който да събира информацията и как ще се осъществява самия процес?
Община Видин: "Не се предвижда създаване на кол център, който да обслужва системата. Диспечерът към Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" ще следи контейнерите и ще разпределя сметосъбиращите камиони."
На последния въпрос - Какви са предвидените средства за оборудването на кофите и колко ще спести на общинския бюджет използването на подобна система? Не получихме отговор.



Според някои видинчани "умните контейнери" са добро решение за оптимизиране на сметосъбирането. Все пак има и такива, които са скептично настроени към новите съдове за смет, смятат, че са по-удобни от предишните, но не са от подходящ материал, защото вече няколко такива изгоряха, това показа анкета на Радио ВИДИН:

"Ние сме от тези хора, които сме работили такава работа и знаем какво е, заедно сме изхвърляли боклука и мръсна работа. Като ги напълнихме, той знае, трябва шефа да се обажда да дойдат, да ги махнат, защото няма къде да слагаме сметта. Тези контейнери са по-удобни, ще ви кажа защо, защото ония са много тежки, а тези са по-леки... По-добре е така. Да са разумни хората и да не хвърлят топли предмети, да не ги палят... Чул съм за датчиците и онзи ден се опитвах да го сваля датчика. Не заради друго, а просто да видя какво има в него. Просто няма шанс да го свалиш. Те на общината могат и да помогнат, но на съзнанието на хората няма да помогнат... Ако се наблюдава, смисъл, че примерно тук е пълно, а в "Кум баир" примерно ще отидат и на момента трябва да го дигнат. Но не знам дали ще се стигне до такава организация... Това ми е болна тема, моят съпруг работеше във фирмата, която освободиха. Общината реши, че така е по-изгодно, по-хубаво ще купят най-красивите контейнери на света, които вече половината изгоряха, за съжаление го казвам. Пластмасата явно не е най-добрия вариант... И като се напълни камиона идва и вдига само този контейнер. На всеки 5 м. някой контейнер се пълни и камиона тръгва да го прибере. Не знам разходите им колко ще са оптимални в такъв случай. Може би е по-добре, щом са решили..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин ще бъде домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва утре,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 15.08.24 в 17:30

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, този петък, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с..

публикувано на 15.08.24 в 15:00

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш , част от изграждащия се скоростен път до Ботевград ,  е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32