Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кино на открито ще има във Видин

Снимка: В сърцето на машината фейсбук страница

Жители и гости на Видин ще могат да се насладят на "Кино под откритото небе" тази събота. Ще бъде прожектиран българският филм "В сърцето на машината" по случай Международния ден на младежта, организирано от Община Видин. Филмът е сниман по действителни събития, обясни режисьорът Мартин Макариев:

"За една затворническа драма става на въпрос през 70-те години по действителни събития. Донякъде поне е инспирирано от действителни събития. И най- вече става на въпрос за извисяването на човешката душа до една степен, ако може така да се каже. Декори са това цялото нещо. Направено е в София, в един стар завод, където направихме декори. Изцяло намерихме стари машини от други заводи, които не са използвани и ги докарахме там, стругове и такива подобни, и направихме въпросният сет. Трудности не мога да кажа, че сме имали някакви. Всичко беше много прецизно направено, много прецизно измислено. Много дълго време прекарахме в работата си там, така че трудности кой знае какви не е имало за щастие. На видинската публика, освен да съм им благодарен, че ще гледат филма, друго няма какво да им кажа. Надявам се да се забавляват, да открият нещо и да видят нещо, което вярвам, че е уникално само по себе си. Случай, който един път в живота може да се види и се надявам ние да сме успели да го покажем на екран такъв както сме вярвали, че трябва да бъде."

Филмът е по кината от 18 март и има множество номинации и награди от международни фестивали, каза Александър Сано

"Знам я тази дата много добре, защото е рожден ден на баща ми и на Марто Макариев, режисьора на филма. Вече пети месец е филма, все още по кината. Беше още първия месец, когато ми звънна един ден човека, който се грижи за маркетинга и за цялата пиар кампания, която направиха за да ми каже, че три дни са броили коментари в социалните мрежи и са изброили над 10 000 коментара, но това което той каза, че изключително много го е впечатлило, е че те в 95% от случаите все едно ги е дал един човек. Една и съща реакция от много, много различни хора. Ние вече бяхме претръпнали, защото видяхме, че филма е станал това, за което сме си представяли и сме си мечтали да бъде, защото ние имахме възможността преди да излезе в България да направим едно много голямо европейско турне. Всъщност филма преди да тръгне в България целия февруари бяхме в 20 града в Европа, в Англия, Шотландия, Ирландия, Германия и Австрия и може би малко над 5000 наши сънародници видяха филма първи. Всъщност това беше като тест за нас, какво да очакваме тук. Филма мина вече 110 000 зрители по кината. Филма не е просто локален. Темата му е изключително универсална и се възприема по един и същ начин, без значение от националността. Филма има до момента над 20 награди и над 40 номинации от международни фестивали и то във всякакви категории. Мисля, че няма категория, в която нашият филм да не беше поне номиниран. Това е първия български филм, който може да бъде видян 4к в кино салон с HDR качество. Толкова силен и впечатляващ български филм поне последните 30-40 години не се е появявал."

Прожекцията на филма "В сърцето на машината" ще е тази събота от 21.00 часа до крепостта "Баба Вида"При дъжд прожекцията ще се състои в Спортна зала "Фестивална", със същия начален час.


Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Къде да се скрием при гръмотевична буря

Зачестяването на инциденти в резултат от мълнии се наблюдава в глобален мащаб. Причината е климатичните изменения, заявиха от Планинската спасителна служба към БЧК и дадоха съвети как да се предпазят хората от тези природни феномени. Мълниите представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност и..

публикувано на 29.09.22 в 16:20

Започва груповият лов на дивя свиня

На 1 октомври се открива ловният сезон на местен дребен дивеч и груповият лов на дива свиня. Издадена е заповед от министъра на земеделието, дружинките са подготвени и с нетърпение чакат груповия лов на дива свиня, каза Александър Георгиев- специалист по лова в ловно- рибарско дружество "Огоста"- Монтана. "Традиционно в България един от..

публикувано на 29.09.22 в 16:17

Проверени са язовирите в Монтанско

60 са язовирите в област Монтана. Всички те подлежат на ежегодни проверки. Преди есенно- зимния сезон и пролетно- летния  комисия със специалисти от различни институции проверява техническото състояние на  язовирите. "Всеки един от специалистите дава съответните предписания какво трябва да се извърши и какво трябва да се направи на..

публикувано на 29.09.22 в 16:04

Читалище "Цвят" открива новата творческа година

Народно читалище "Цвят" ще открие тържествено новата си учебна и творческа година във Видин. Талантливите видински деца отново ще имат възможност да развиват уменията си в традиционните школи и състави. Създава се и една нова школа, обясни секретарят на читалището Любомир Илиев: "Тази година ние продължаваме с Детската езикова школа по..

публикувано на 29.09.22 в 15:00

Увеличават капацитета на Пристанищен терминал "Видин-център"

Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ), за увеличаването на капацитета на пристанището. Причината е повишения брой на круизни кораби, които спират във Видин през последните години. "Увеличилият се..

публикувано на 29.09.22 в 13:09

В "Музикална зона" на 29 септември 2022 слушаме музика из "Властелинът на пръстените" и Dirty Loops 2021

Партитурата към "Властелинът на пръстените" е може би най-големият шедьовър на композитора Хауърд Шор – изключително колоритна, като голяма част от ефектите са записани в реална обстановка. Вмъкнати са звуци на тигри, моржове, магарета. Има шумове, записани на гробище през нощта, а също и от строителната площадка, съответстващи на падането на..

публикувано на 29.09.22 в 09:00

Да пътуваш по света с колело и куче в рикша

Видин е място, което привлича различни и интересни хора от цял свят, особено, през лятото. Освен туристите, които пристигат с круизните кораби по Дунав, може да се срещнат и други чуждестранни пътешественици. Така срещнахме Жулиета Цука .  Тя е на 54 години и е от албански произход, но преди 32 години години, напуска родната си страна и заминава..

публикувано на 28.09.22 в 16:00