Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да покориш Миджур

За 33-ти път към високия 2168 метра връх Миджур на Стара планина организирано поеха ентусиасти и опитни планинари. Преходът трае между 7 и 10 часа в двете посоки и е сравнително труден, заради голямата денивелация, която трябва да преодолеят изкачващите. Сред първите покорили върха бе Тони Монтана от Мартиново, който е ветеран в изкачването. Броил е до 103 качвания на върха, след което им загубил бройката, Само миналата година е качвал върха 43 пъти. А отговорът на въпроса защо продължава да се качва е съвсем естествен:

"Защото искам да съм първи. Да няма друг, който да се е качил повече от мене на този връх. Това ми е любимия връх...".

На върха е и Мариета Петкова, която с фотоапарат и се опитваше да улови в кадър щастието на вече изкачилите върха. Интересен е начинът, по който брой своите изкачвания:

"Веднъж ме валя дъжд, веднъж ме валя мъгла, веднъж пак мъгла и предполагам, че ми е пети път...Обичам да ходя и да изкачвам балканите. За моите години - 75, се чувствам отлично...".

Мариета също е от Мартиново, в тази група е и Валери Велков, който е качвал върха повече от 20 пъти:

"Истинския живот е в планината - чист въздух, зеленина, студена вода и шум от дървета в гората. Удоволствие. Ако ми дадат да избера между море и планината винаги ще избера планината. Не може да се опише с думи трябва да се види...".


Това е истината - трябва да се види и да се усети - напрежението в краката, топлите слънчеви лъчи, палавия вятър, планинската прохлада, боровинките и малините, край пътеката, които са цветни енергийни бомбички и правят пътя на горе по лек, и дори усмихнатите лица на хората, с които се разминаваш. И силата на волята, която не спира да повтаря единия, после другия и пак единия, после другия, докато правиш поредната трудна крачка нагоре към върха. Има обаче и друг тип покорители, които изкачват с бърз темп като Бела от Пловдив, на 38 години. Тя е част от състезанието "Миджур рън":

"Тръгвам на горе и търся върха. Важното е да не спираме да се движим. Тази година качих връх "Ботев" и "Мусала". Другата седмица ще ходя да кача и "Мальовица". Не е точно тичане, а бърза крачка и с високо темпо и бързо дишане без почивка. Предполагам, че най-бързите мъже могат да го направят за час, аз го правя за 1 час и 15 минути. Правя го защото носи удовлетворение, а и бирата е най-сладка след, като си качил връх "

Важно е да се знае, че с нормално темпо за изкачването от Горни Лом до връх Миджур са необходими около 4 часа. На друго място тази разлика би изглеждала колосална, но в планината времето е относително понятие. В царството на спокойствието бързането е излишно и би скрило от погледа и съзнанието гледки и усещания. Съвсем на място в това зелено и огласяно от ромон на река царство е Милчо Рангелов, хижар на хижа "Миджур", с който си говорим за планината и желанието да изкачиш върха:

"Легендата за "Миджур", е, че мома Миджура са я подгонили турците и тя побегнала. Те са я преследвали и горе на скалите я обграждат и тя се хвърля от скалите... Изкачването на връх "Миджур" е голяма атракция и един от най - трудните в България. Адреналина се вдига, но вече като покорят върха настроението е по - ведро и по - приятно...".

И ще завършим с една история от миналогодишното изкачване на Миджур. Сръбкиня на около 60 години поглежда простора от върха и пита: Де йе нашо? А една от българките на върха й отговаря: Све йе вашо, сестро! -  и е права, планината е колкото на мен толкова и на всеки друг, не можеш да я притежаваш, но можеш да ѝ се насладиш, ако тя ти позволи разбира се.
Вижте още

Не прави на другите това, което не желаеш за себе си

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Братя и сестри! Ние днес чухме на Божествената литургия така нареченото "златно" правило на..

публикувано на 02.10.22 в 08:00

Момиче- пехотинец- защо не?

Изборът на професия- често от него зависи как ще протече целия ни живот. Понякога младите хора избират бъдещата професия по престиж, други- с идеята, че животът им ще е интересен, а има и такива, които следват мечтите си.  Именно мечтата си е последвала и Теодора Иванова . Тя е на 20 години, от Видин е, и е курсант - второкурсник във военното..

публикувано на 01.10.22 в 09:27

Международния ден на възрастните хора ще отбележат във Видин

В навечерието на Международния ден на възрастните хора, който се отбелязва на 1 октомври,   Радио Видин посети един от пенсионерските клубове в града. " Културен клуб на пенсионера" отново подновява своята дейност след двегодишно затваряне и сега членовете на клуба заедно ще отбележат празника. За всички това е дълго очакван момент, признава..

публикувано на 30.09.22 в 18:00

Есента е тук, а с нея и Алисън Рейн и нейната Рошла

В последния ден на септември една кротка, но неукротена рошла, на име Дъжд пристига, за да ни поведе из собствения си свят, сякаш нарисуван от влюбен и малко тъжен, но много щастлив художник. Нека днес да стъпим на пътя ѝ и да тръгнем с нея да търсим и събираме… ами нея. И себе си. Защото всички търсим себе си, но понякога, за да намериш..

публикувано на 30.09.22 в 17:32

Септемврийските събития в календара на Фондация "Подкрепа за реализация"

Поредица от събития имаше в календара на Фондация "Подкрепа за реализация" -  Видин през месец септември.  За потребителите на услугите в двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията - за деца и за възрастни беше организирана екскурзия до Козлодуй. Организирани бяха посещение на Н ационалния музей "Параход Радецки" и..

публикувано на 30.09.22 в 16:19

В Ново село посрещат реконструиран римски кораб

Реконструиран римски кораб ще акостира днес в Ново село.  Репликата на плавателния съд тип „лусория“ със своя международен екипаж от седем държави ще спре на новоселското пристанище между 16 и 17 часа. Около 30 души са в ръководния екип и обслужващия персонал на гребния плавателен съд, който през 4 в. е минавал по тези водни пътища...

публикувано на 30.09.22 в 08:41

Къде да се скрием при гръмотевична буря

Зачестяването на инциденти в резултат от мълнии се наблюдава в глобален мащаб. Причината е климатичните изменения, заявиха от Планинската спасителна служба към БЧК и дадоха съвети как да се предпазят хората от тези природни феномени. Мълниите представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност и..

публикувано на 29.09.22 в 16:20