Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Удачната временна мярка е МРЗ да се замрази

Георги Вулджев: Увеличаването на минималната заплата води до още по-висока инфлация

Повишаващите се цени водят до повишение в заплатите, а повишението в заплатите води до още по-бързо растящи цени

| обновено на 12.08.22 в 14:12
Георги Вулджев
Снимка: Стопкадър, bTV


"Не трябва да се случва, защото това ще подхрани инфлацията. В ситуация на много ниска безработица и рекордно висока инфлация всякакво подобно увеличаване на заплати може да доведе единствено до по-висока инфлация. Инфлацията не може да се надбяга. Единственият начин, по който можем да се справим с инфлацията в момента, е да имаме някаква форма на рецесия, което ще бъде съпроводено, уви, от временен ръст най-вероятно в безработицата и спад в ръста на заплатите. В настоящия контекст това е неизбежно", коментира икономистът Георги Вулджев.

Минималната заплата да бъде увеличена от сегашните 710 лв. на 770 лв. от 1 януари 2023 г. предлага социалното министерство. Предстои служебното правителство да изготви проект на Закон за бюджета през следващата година.

"В момента, в настоящия икономически контекст, това е точно обратният род политика на този, който е разумно да води държавата. В момента фокусът трябва да е точно обратният - с оглед на това, че имаме много висока, рекордна при това, инфлация, та фокусът трябва да е към намаляване на държавните разходи и осуетяване до голяма степен на ръста на разходите за труд. Увеличаването на минималната работна заплата прави точно обратното. В такива ситуации - с много висока инфлация и особено много висока инфлация, съпроводена с много ниска безработица, т.е ситуация в която пазарът на труда работи на пълни обороти, има риск да се влезе в една такава спирала, защото повишаващите се цени водят до повишение в заплатите, а повишението в заплатите води до още по-бързо растящи цени. Това са два процеса, които взаимно се подсилват".

Ръстът на потреблението трябва да бъде ограничен, допълни експертът.

"Това, което трябва да се разбере, е че инфлацията не е нещо, което може да бъде надбягано чрез по-високи държавни разходи и административно увеличение на заплати и доходи. Трябва да се работи по-скоро в обратната посока".

За минимална заплата от над 800 лева настояват от КНСБ.

"КНСБ, да не забравяваме, това са профсъюзи и синдикати, тяхна работа е да задоволяват нуждите на своите членски маси, които са работници. Синдикатите са форма на лобистки организации. По същество те не са по-обективни в своите икономически анализи от някой корпоративен лобист".

През април стана ясно, че средносрочната бюджетна прогноза на тогавашния финансов министър Асен Василев предвижда минималната работна заплата да се запази на ниво от 710 лева до 2025 година.

"На Асен Василев му е правилна идеята като никога. Наистина е по-добре, с оглед на високата инфлация, да се замрази минималната заплата. Даже би било добре да се реформира начинът, по който се определя, но като временна мярка да се замрази за 2-3 години не е лоша идея. Със сигурност докато не падне инфлацията до нива от 2-3 %, минималната работна заплата със сигурност не трябва да се качва".
Вижте още

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд . На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния..

публикувано на 26.09.22 в 17:20

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи  Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а ц елта е  да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти.  Тази година културните институции..

публикувано на 26.09.22 в 15:00
Борислав и Камелия

Приемната грижа- призвание или професия

Професия, с чиято помощ се изкарват пари ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа?  Отговорът на този въпрос зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители, както и на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват. Това са и отговорите на..

публикувано на 26.09.22 в 13:30

УНИЦЕФ алармира за образователна бедност сред децата

Само една трета от 10-годишните деца в света не могат да прочетат и разберат проста писмена история, посочват от Детския фонд към ООН. От УНИЦЕФ наричат този дефицит "образователна бедност". Данните отпреди пандемията показват, че в България едно от осем деца, които завършват четвърти клас, не може да прочете и разбере прост текст, обясни  Мария..

публикувано на 26.09.22 в 09:43

"Неделник" от 25 септември 2022 година

Хайде. "Неделник" брой 430 - ти вече е на сайта. Говорим си за вино с Павлин Първулов, за фестивала "Нашенци у старо време" в Покрайна и за сватба. Каква сватба ли? Вместо букети на сватбата си семейство Антонови от Враца събраха средства, които дариха на социалното предприятие във врачанското село Челопек . Младежи от Център за..

публикувано на 25.09.22 в 14:30

Винаги да сме готови да следваме нашия Спасител

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек" (Лука 5:8) Светото Евангелие, прочетено на днешната Неделя първа..

публикувано на 25.09.22 в 08:00

Жестовият език - връзката със света на хората с увреден слух

23 септември е Международен ден на жестомимичните езици. Отбелязва се от 2018 година. Целта е да се повиши информираността за този начин на общуване. Хората с увреден слух имат нужда от жестов език, за могат да бъдат информирани и за да са достъпни за тях услугите в институциите.  Да ползват жестов език е не само потребност, а право на глухите..

публикувано на 23.09.22 в 16:37