Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Криминално четиво за почивните дни

Снимка: Радио Видин

След като преди време се запознахме с Радослав Младенов и неговия роман "Идиотът в мен", където един клошар успя да седне на върха на държавата, днес предлагам да отворим друга негова книга и да погледнем от върха надолу. Романът "Власт, мераци и малка дупка от куршум" подробно ни разкрива механизмите, по които работи политиката и как една предизборна лъжа, малко оплетени лични взаимоотношения, щипка амбиция и много алчност могат забъркат смъртоносен коктейл от причини да умират хора и да запратят куп общо взето невинни други в пропаст от пороци и престъпления. Написан увлекателно, леко и динамично, той разкрива отвътре цялата покварена система, от която всички имат полза, но някои повече, и как ако се опиташ да я промениш или изчистиш, вероятността да умреш е голяма, даже гарантирана. А възможно най-невинната и скъпа жертва някак си се оказва един наемен убиец, единствен останал незасегнат от мераците за власт. Книгата започва с уговорката, че е криминален роман по действителни събития и ни посреща с поръчковото убийство на корумпиран банкер. Запознава ни с наемен убиец, който обича балета, Чайковски и "Лебедово езеро" и има невъзможна мечта – един ден да гледа дъщерята, която не може да има, как танцува. Минава през алчен политически играч, който – подобно на култовия алеков герой от "Разни хора, разни идеали" – мечтае за своя митница, но за разлика от алековия герой е на път да осъществи мечтата си. Запознава ни с няколко уморени ченгета, които трябва да разследват необясними убийства в забутано кюстендилско село, докато се опитват да живеят горе-долу честно, доколкото е по силите им. Честно, честно… колко пък да е честно, когато броиш стотинките, а животът ти праща сметка след сметка за плащане.


И поставя трудни въпроси. Например за границите на почтеността и кога един добър човек трябва да застане на страната на "лошите". Кога един полицай се превръща в престъпник, а престъпникът – в оръжие на правосъдието? Не онова – законовото, а човешкото и божието. Кога един свещеник признава, че да си добър човек понякога изисква да нарушиш правилата и каноните? Да заемеш правилната страна може би включва да скриеш от полицията руски мафиот.


Бисер Караджов е ярка звезда на политическия тепих, дясната ръка на първия в държавата – министър-председателя Стателов. А както всеки би предположил, до тази позиция не се стига с чисти ръце и неопетнена съвест. От друга страна бизнесменът Ясен Диков тепърва има да се учи как се играе тази игра, както и кой пише правилата ѝ. И е влюбен в бившата жена на Караджов. И все още вярва, че можеш да правиш политика без да се опръскаш с кал. А някъде в Осоговската планина, в едно село покрай Черната скала, шепа хора са повярвали на предизборните обещания, че ще се строи митница.


Всъщност защо пък не? Караджов освен амбициозен политик, е още по-амбициозен бизнесмен, макар двете неща да са леко несъвместими от гледна точка на принципите за почтеност. Само че ние няма да се взираме в тях твърде много, нали? Не е нито здравословно, нито добре за бизнеса. В резултат на куп "приемливи" нарушения, се очаква всеки по йерархията да е на плюс по един или друг начин, даже оцеляващите в забутаното село Айлия. Някои – с дребни рушвети, други – с по десет милиона и апетитни терени покрай бъдещата митница. Всеки си има цена!


Когато мислиш на едро обаче, твърде често пропускаш дребните неща. Онези дребни камъчета, които преобръщат натоварената кола. Например един инатлив селски кмет. Или озверял от абстиненция наркоман. Или селския идиот, който се мисли за Микеланджело… Или манастирския ратай и жена му, които просто искат да бъдат оставени намира, за да не се налага да убиват, докато спасяват брака си. Цяла шепа дребни камъчета! Дребни, ама…


Радослав Младенов тридесет години е част от системата на МВР и от службите за разузнаване. Роден през 1956 г. в София, той прописва сякаш на шега, само за да се превърне в един от най-четените български автори на криминални романи. Автор, който знае какво е отвътре и умее да го разкаже точно, без да забравя и за миг чувството си за хумор. Нищо, че хуморът на моменти е черен и горчив като евтино кафе или остър и резлив като преварена сливовица. Нищо, че от време на време някой някъде в неговите романи умира или му се иска, докато кара тежък махмурлук, друг потъва в проблемите като пробита лодка, трети е пребит за назидание, четвърти се налага да заклева децата си да се разкарат от тая държава при първа възможност. Най-ценното в книгите му обаче е тънкият момент, че макар и написани уж леко, те остават в съзнанието ти и те карат да се съмняваш и да си задаваш въпроси дълго след като си ги прочел. Или просто оставаш с усещането, че току-що си прогледнал.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37