Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Криминално четиво за почивните дни

Снимка: Радио Видин

След като преди време се запознахме с Радослав Младенов и неговия роман "Идиотът в мен", където един клошар успя да седне на върха на държавата, днес предлагам да отворим друга негова книга и да погледнем от върха надолу. Романът "Власт, мераци и малка дупка от куршум" подробно ни разкрива механизмите, по които работи политиката и как една предизборна лъжа, малко оплетени лични взаимоотношения, щипка амбиция и много алчност могат забъркат смъртоносен коктейл от причини да умират хора и да запратят куп общо взето невинни други в пропаст от пороци и престъпления. Написан увлекателно, леко и динамично, той разкрива отвътре цялата покварена система, от която всички имат полза, но някои повече, и как ако се опиташ да я промениш или изчистиш, вероятността да умреш е голяма, даже гарантирана. А възможно най-невинната и скъпа жертва някак си се оказва един наемен убиец, единствен останал незасегнат от мераците за власт. Книгата започва с уговорката, че е криминален роман по действителни събития и ни посреща с поръчковото убийство на корумпиран банкер. Запознава ни с наемен убиец, който обича балета, Чайковски и "Лебедово езеро" и има невъзможна мечта – един ден да гледа дъщерята, която не може да има, как танцува. Минава през алчен политически играч, който – подобно на култовия алеков герой от "Разни хора, разни идеали" – мечтае за своя митница, но за разлика от алековия герой е на път да осъществи мечтата си. Запознава ни с няколко уморени ченгета, които трябва да разследват необясними убийства в забутано кюстендилско село, докато се опитват да живеят горе-долу честно, доколкото е по силите им. Честно, честно… колко пък да е честно, когато броиш стотинките, а животът ти праща сметка след сметка за плащане.


И поставя трудни въпроси. Например за границите на почтеността и кога един добър човек трябва да застане на страната на "лошите". Кога един полицай се превръща в престъпник, а престъпникът – в оръжие на правосъдието? Не онова – законовото, а човешкото и божието. Кога един свещеник признава, че да си добър човек понякога изисква да нарушиш правилата и каноните? Да заемеш правилната страна може би включва да скриеш от полицията руски мафиот.


Бисер Караджов е ярка звезда на политическия тепих, дясната ръка на първия в държавата – министър-председателя Стателов. А както всеки би предположил, до тази позиция не се стига с чисти ръце и неопетнена съвест. От друга страна бизнесменът Ясен Диков тепърва има да се учи как се играе тази игра, както и кой пише правилата ѝ. И е влюбен в бившата жена на Караджов. И все още вярва, че можеш да правиш политика без да се опръскаш с кал. А някъде в Осоговската планина, в едно село покрай Черната скала, шепа хора са повярвали на предизборните обещания, че ще се строи митница.


Всъщност защо пък не? Караджов освен амбициозен политик, е още по-амбициозен бизнесмен, макар двете неща да са леко несъвместими от гледна точка на принципите за почтеност. Само че ние няма да се взираме в тях твърде много, нали? Не е нито здравословно, нито добре за бизнеса. В резултат на куп "приемливи" нарушения, се очаква всеки по йерархията да е на плюс по един или друг начин, даже оцеляващите в забутаното село Айлия. Някои – с дребни рушвети, други – с по десет милиона и апетитни терени покрай бъдещата митница. Всеки си има цена!


Когато мислиш на едро обаче, твърде често пропускаш дребните неща. Онези дребни камъчета, които преобръщат натоварената кола. Например един инатлив селски кмет. Или озверял от абстиненция наркоман. Или селския идиот, който се мисли за Микеланджело… Или манастирския ратай и жена му, които просто искат да бъдат оставени намира, за да не се налага да убиват, докато спасяват брака си. Цяла шепа дребни камъчета! Дребни, ама…


Радослав Младенов тридесет години е част от системата на МВР и от службите за разузнаване. Роден през 1956 г. в София, той прописва сякаш на шега, само за да се превърне в един от най-четените български автори на криминални романи. Автор, който знае какво е отвътре и умее да го разкаже точно, без да забравя и за миг чувството си за хумор. Нищо, че хуморът на моменти е черен и горчив като евтино кафе или остър и резлив като преварена сливовица. Нищо, че от време на време някой някъде в неговите романи умира или му се иска, докато кара тежък махмурлук, друг потъва в проблемите като пробита лодка, трети е пребит за назидание, четвърти се налага да заклева децата си да се разкарат от тая държава при първа възможност. Най-ценното в книгите му обаче е тънкият момент, че макар и написани уж леко, те остават в съзнанието ти и те карат да се съмняваш и да си задаваш въпроси дълго след като си ги прочел. Или просто оставаш с усещането, че току-що си прогледнал.


По публикацията работи: Гергана Панова
Вижте още

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд . На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния..

публикувано на 26.09.22 в 17:20

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи  Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а ц елта е  да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти.  Тази година културните институции..

публикувано на 26.09.22 в 15:00
Борислав и Камелия

Приемната грижа- призвание или професия

Професия, с чиято помощ се изкарват пари ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа?  Отговорът на този въпрос зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители, както и на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват. Това са и отговорите на..

публикувано на 26.09.22 в 13:30

УНИЦЕФ алармира за образователна бедност сред децата

Само една трета от 10-годишните деца в света не могат да прочетат и разберат проста писмена история, посочват от Детския фонд към ООН. От УНИЦЕФ наричат този дефицит "образователна бедност". Данните отпреди пандемията показват, че в България едно от осем деца, които завършват четвърти клас, не може да прочете и разбере прост текст, обясни  Мария..

публикувано на 26.09.22 в 09:43

"Неделник" от 25 септември 2022 година

Хайде. "Неделник" брой 430 - ти вече е на сайта. Говорим си за вино с Павлин Първулов, за фестивала "Нашенци у старо време" в Покрайна и за сватба. Каква сватба ли? Вместо букети на сватбата си семейство Антонови от Враца събраха средства, които дариха на социалното предприятие във врачанското село Челопек . Младежи от Център за..

публикувано на 25.09.22 в 14:30

Винаги да сме готови да следваме нашия Спасител

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек" (Лука 5:8) Светото Евангелие, прочетено на днешната Неделя първа..

публикувано на 25.09.22 в 08:00

Жестовият език - връзката със света на хората с увреден слух

23 септември е Международен ден на жестомимичните езици. Отбелязва се от 2018 година. Целта е да се повиши информираността за този начин на общуване. Хората с увреден слух имат нужда от жестов език, за могат да бъдат информирани и за да са достъпни за тях услугите в институциите.  Да ползват жестов език е не само потребност, а право на глухите..

публикувано на 23.09.22 в 16:37