Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Честваме Божията майка

Снимка: pravoslavieto.com

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Успение Богородично или Голяма Богородица. На този ден църквата почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Успение на Пресвета Богородица е един от 12-те големи християнски празници, който се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта ѝ Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Приема се, че Св. Богородица е най-голямата застъпница за хората пред Бог и затова празникът е сред най-почитаните. На Успение Богородично са посветени много храмове и манастири, които днес имат храмов празник.

"Майката Божия помага на всички. Майката Божия не избира да помага само на тези, които са укрепнали във вярата в Господ и в Иисус Христос, всички тези, които спазват Божия закон, всички тези, които се молят ревностно за спасението на своята душа. Виждаме толкова много примери да помага на вярващи и невярващи, на праведници и на грешници...", разказва
врачанския митрополит Григорий.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

"Запалих свещички за здраве. Това е най- важно... За здраве на всички и да е мир... Помолих се за здраве. Това е един от най-хубавите български празници. Няма как в едно семейство да не се почита, независимо дали имаш имен ден или не, това е за здраве и благополучие на всички... Тук сме заради именник и рожденичка. На три годинки са. Да запалим по свещичка за здраве... Да има живот, здраве и мир във всяко семейство и между всички нас. Да има любов и разбирателство. Днес това е най-важното. Всичко друго човек може да постигне, стига да има здраве и мир...", коментираха дошлите пред видинския храм "Свети Димитър" видинчани днес.   

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.


Голяма Богородица е и личен празник за над 190 хиляди българи, които днес имат имен ден. Мария остава най-разпространеното женско име у нас. Носят го 107 хиляди българки. Освен нея, днес празнуват всички, които носят имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.
Вижте още
Нечакан гост в една от стаите на Радио Видин

Нощ на прилепите за първи път във Видин и Кула

Кампанията за отбелязването на Международната нощ на прилепите тази година ще се проведе в над 10 населени места в България. Октомври е обявен за месец на признателността към прилепите от Секретариата на EUROBATS - Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Организацията за опазване на редки видове и местообитания в България..

публикувано на 06.10.22 в 17:11

Зарибяват с пъстърва и бял амур във Враца

Зарибяване с пъстърва направиха от сдружение "Заедно за язовир Дъбника" във Враца. Инициативата е за трета година и този път се включи и Общината. Рибките са пуснати в река Лева, язовир Дъбника, местността около Бели извор, Власатица, река Дъбника. "Стана традиция всяка година да се зарибява с пъстърва с цел да върнем живота във врачанските..

публикувано на 06.10.22 в 17:06

Световния ден за защита на животните отбелязаха третокласници в Мездра

От какви грижи се нуждаят животните, как могат да бъдат защитени ако са в беда- по тази тема т ретокласници от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в град Мездра разговаряха в часа за занимания по интереси. Презентация по повод 4 октомври- Световен ден за защита на животните, подготви Димитрина Иванова- учител целодневно обучение на учебния ден в..

публикувано на 06.10.22 в 16:55

Слушател на Радио Видин: НАП иска от мен 30 000 лева данъци

Жител на врачанското село Липница сигнализира Радио Видин, че Националната агенция за приходите неправомерно и без основания изисква от него данъчни задължения в размер на 30 000 лева. Преди няколко години Емил Христов Минков и неговата съпруга, притиснати от немотията и липсата на работа в региона, се съгласяват да сътрудничат на английски..

публикувано на 06.10.22 в 16:21

Арх. Методи Методиев: В Северозапада хората предпочитат най-евтиното

Днес отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите. Професията на архитекта е древна, приносът й към развитието на цивилизацията е виден и не може да бъде отречен.  Да си архитект е една от онези професии, за които казват, че е призвание. Фокусът на архитекта е върху превръщането на заобикалящата ни среда в подходяща за обитаване,..

публикувано на 06.10.22 в 14:00

В "Музикална зона" на 06 октомври 2022 слушаме Монсерат Кабайе и Камий Сен-Санс

Днес се навършват четири години от кончината на световната испанска оперна прима Монсерат Кабайе. Безспорен талант, до последно активна чрез своите майсторски класове, певицата е образец на оперното белканто, сопран с широк диапазон, абсолютен виртуоз, способен да се впише не само в чистата класика, но и в съвременните стилове. А ето какво..

публикувано на 06.10.22 в 09:00

Ветеран от Корейската война, постигнал Американската мечта, ще бъде погребан в България

В "Другата истина" ще почетем паметта на един от най-дейните участници в предаването- истински родолюбец, който макар и принуден още като младеж да напусне родината, никога не я е забравял и винаги повтаряше- "Аз може и целия си съзнателен живот да съм прекарал в чужбина, но ще бъда погребан в моето родно село - Извор махала в България..." Емигрантът..

публикувано на 05.10.22 в 17:39