Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път Rock the Rave парти в Кула

Автори: ,
Снимка: Александър Върбанов

Музикално парти, наречено Rock the Rave, ще се състои за първи път в град Кула. То е част от фестивала на изкуствата "КастрАртис", който е част от съпътстващи събития на 105-тия кулски панаир. Мястото подбрано за провеждане на събитието също е необичайно, феновете на техно и рок музиката ще могат да ѝ се насладят сред историческия парк "Кастра Мартис" в Кула. 


Нестандартната идея за фестивал с рок и електронна музика се зароди от това, че сме любители на малко по алтернативна музика и култура, разказа за радио Видин един от главните инициатори на рок рейв фестивала Александър Върбанов, по-известен като диджей SAXE:


Александър Върбанов - DJ SAXE, личен архив"До момента в нашия град не се е случвало подобно събитие и решихме да дадем шанс, да видим как ще протече едно такова събитие в такава насока... Като цяло решихме да го разделим на два музикални жанра - рок и електронна музика. Като първата част ще бъде с рок банди, които ще свирят на живо - две видински банди. Втората част от вечерта ще се проведе с диджей сетове. Единият от мен, другият от един мой много добър приятел и колега в бранша- Цветомир Петров, който и той е родом и живял в Кула, в момента не живее там, но специално ще дойде под псевдонима BUCKSY... Занимавам се от доста време с диджейнг, пускал съм  неведнъж по клубове във Видин, пускал съм и в София на няколко фестивала. Като цяло това нещо, което правя е изцяло с цел забавление, нещо като хоби ми е, което от време на време се опитвам да пропагандирам и да си представя моята гледна точка чрез музиката на хората."


Рок групата CURSE OF THE RIVER ще е една от двете рок групи, които ще свирят на фестивала. Това е млада видинска група, състояща се от Ивайло Йотов - китара, Ясен Асенов - барабани, Огнян Габровски - вокал, Симон Стойков - бас и Петър Петров - китара. Фокусирани сме върху рок музиката, казаха Ивайло Йотов и Ясен Асенов, като загатнаха какво ще свирят в Кула:


Ясен Асенов и Ивайло Йотов от CURSE OF THE RIVER"Ще имаме кавъри като на Red Hot Chili Peppers -Otherside, ще имaме песни може би на Arctic Monkeys, ще представим две наши авторски песни. Надяваме се публиката да ни хареса и да запалим повече хора към този стил... За смесицата на стилове - според мен би се получило много добре, защото по един начин публиката е много свързана. Начинът, по който купонясват хората на концерти на рок и метъл - много подобно купонясват и на техно. Има различни аспекти от музиката, които те харесват, но има и много допирни точки - и двете са бързи, имат понякога подобни барабани. И мисля, че общо взето, ако едните харесват едното има голям шанс да харесат и другото, а ако не - мисля, че всички поне ще могат да се забавляват заедно... По принцип доста от хората, които слушат техно могат да слушат и рок и метъл и обратното, реално има доста допирни точки в жанровете и както Иво каза в стила на купонясването на тези фенове... Също така това са два много популярни стила, особено сред младежите и още когато се свързаха с нас от Кула, така доста добре се разбрахме - те имаха предвид, че досега не се е случвало така, че панаира да има ден, който да е по-насочен към младежите, в който да има възможност да се забавляват хората, които са от 16 до 20... Мисля, че идеята е много добра и ако се получи може да стане нещо, което да се повтаря в бъдеще... Да, да стане като фестивал, който се случва всяка година. Това ще е доста яко".


Началото е от 20 часа на 18 август в историческия парк "Кастра Мартис" в Кула. Другата рок група, която ще вземе участие е CRIMSON WAVES, а диджей BUCKSY ще пуска техно музика. Входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00