Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фестивала ще има шотландски борби и нови конкурси

Танцьори от Видинско в програмата на фестивала в Жеравна

Снимка: Диян Димитров

Броени дни остават до началото на 14-то издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Хиляди посетители от цял свят ще се потопят в духа на старите български традиции през трите фестивални дни- от 19 до 21 август. Тази година очакваме да бъде най-добрият ни фестивал, който сме правили до момента, каза за Радио Видин Христо Димитров- ръководител на ансамбъл “БЪЛГАРЕ" и основател на Фестивала:


"Първата причина е, че ще бъде прекрасно времето - няма да има дъжд, няма да има гръмотевици, няма да има някакви проблеми... Второ - очакваме страшно много хора. Хората винаги създават една невероятна атмосфера, било то и като публика, било то и на хорото, било то и в конкурсите, винаги настроението е приповдигнато. Третото нещо - организацията. Подготвили сме такава организация, че да можем да ги посрещнем тези хора, да се чувстват комфортно, да не се редят на много на опашки... да бъде по-облекчен достъпа до фестивала, самата организация вътре... Това, което прави фестивала е компонент от съставки, а не едно единствено нещо... Не изпълнителите правят фестивала, а атмосферата, плюс правилата и концепцията на фестивала, плюс изпълнителите, плюс специалната режисура и поднасянето на изпълненията на тези хора, и това че всеки един на този фестивал под някаква форма е и участник там- участник в танцуването, участник в това, че е облечен по същия начин, както са облечени и всички останали, че той е част от една обща концепция... Тази година за първи път ще имаме шотландски силови игри в памет на Ян Чарлз Андерсон - шотландецът, който финансира и който беше инициатор за създаването на този фестивал... Тази година за първи път ще направим такъв турнир, така че на фестивала в Жеравна вече няма част от битието, което да го няма. Сила, кулинария, красота, изкуство, духовност, поезия, рисуване - всичко има, но задължителното условие е всички да бъдат облечени в националната носия, във фолклорната носия".


За първи път ще се проведе и конкурс за бебешка народна носия, каза още Христо Димитров:


"Спонсор ще осигури награди за най-красивите бебета, ама не само бебета, ами дечица до 3 годинки. Те, носия е силно казано - те са с ризки, пеленки, някакви забрадки, обаче са много атрактивни... Тази година ще направим и нещо друго, което е свързано с децата. Ще стимулираме раждаемостта в България, като тези, които заявят по време на фестивала в Жеравна, че през следващата година ще създадат дете и това в действителност се случи, ще ги обявим за децата на Жеравна. Те ще бъдат освободени от вход, ще бъдат на специално внимание. Ще си ги следим всяка година, ще си ги посрещаме там - родителите плюс детенцето".

Всяка година в програмата на фестивала се включват клубове и читалища, които танцуват стари хора, а всеки, който иска, може да разучи стъпките. Това е начин танцовият фолклор да бъде запазен, а красотата на танците да бъде показана и предадена в цял свят, посочи Христо Димитров:

"Осъзнахме, че ако искаме да имаме кауза и да защитаваме каузата на Ансамбъл "Българе", трябва да изискваме максимална автентичност, тя да е достоверна, да се каже източника, който гарантира, че дадено хоро е от извора. Така стимулираме групите да издирват такива хора, да ги представят и след това да дадат възможност на всички още там. Така хем запазваме българския танцов фолклор, хем го популяризираме, като го излъчваме директно по телевизията, записваме на дискове, качваме в интернет..." 

Две читалища от Видинско участват в програмата. Народно читалище "Мито Марков - 1912 г." село Макреш ще представи автентични хора, а желаещите ще разучават Пайдушко хоро, каза Цецка Илиева, библиотекар на читалището:

"Групата за автентичен фолклор "Макрос" ще се представи с автентични хора. Това са Право, Ръченица, Пайдушко, Абдал, Чичово и Дунавско, като Правото, Ръченицата, Пайдушкото и Абдала са записани и са взети от етнографския музей - музиката е нотирана през 1926 година от Петко Тодоров, записана е на окарина. В по-нов вариант - Чичово и Дунавско, те са по-традиционни хора, но при нас се играят по различен начин - затова искаме да ги представим... В тази група хората са на различна възраст и от различни етноси, но ни обединява любовта към българското, към българския фолклор... На този фестивал на народната носия в Жеравна също ще имаме показ и на автентично женско облекло от миналия век. Хорото, което ще бъде разучавано, защото такова е условието, е Пайдушкото хоро. Него сме избрали да се разучава - мелодично, автентично хоро, с не много сложни стъпки".

Влашки хора ще покажат танцьорите от Народно читалище "Пробуда" Майор Узуново, каза  Емилия Стоянова, секретар на културното средище:

"Жеравна е едно магично място, в което се влюбваш от пръв поглед... Всички очакваме фестивалната програма на 14-то издание да е още по-разнообразна и интересна. Танцов състав "Искра" село Майор Узуново и самодейците от Народно читалище "Мито Марков" село Макреш ще се включим с автентични хора от нашия край. Нашият състав ще изпълни хората Ропота, Троака, Калушу, Абдай, Кукуница, Влашко, Канкуца, Шира и Скьопа. Подготвяме се седмици наред и сме решили да се включим и в няколко конкурса- конкурс за мъжки и женски автентични носии и за старинни пафти. Ще се включим и в конкурса за най-красива женска украса за глава".

Конкурси, народни борби, нестинарски игри, надиграване, народно веселие, народни хора и песни около големия огън, занаятчийски работилници са включени в програмата на фестивала в Жеравна. Втората фестивална вечер ще завърши с Нощно етно фолк джамбуре с Brass Band "Vivo Montana" с ръководител Пламен Крумов /на хорището при входа/. 

Всичко има, за всеки по нещо. Няма я само цивилизацията, няма ги удобствата на съвременния живот. Но нищо от ежедневието не липсва, повярвайте. Защото емоцията е неописуема, завладява всички и ги зарежда с енергия, каквато само българската музика и красотата на сътвореното от българските ръце може да предаде. Защото в Жеравна е събрано всичко, което ни кара да се чувстваме като истински българи.

На всички, които обичат българската традиция, Христо Димитров пожела:

"Пожелавам на всички родопско дълголетие, македонска вяра и упоритост, шопско самочувствие и чувство за хумор, северняшка предприемчивост, добруджанско трудолюбие и тракийско материално благополучие!" 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00