Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цените се понижават, но с малко

"Активни потребители": Колкото по-невероятно звучи, толкова по-малко вероятно е да е истина

Снимка: Радио ВидинС под половин процент - с 0.44 на сто до 2.055 пункта- се е понижил Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България

Поскъпналият живот е все по-непосилен за семействата, коментираха видинчани.

"Промени се животът, но когато поскъпва токът, поскъпва всичко... Чудя се как се справят другите, непосилно е... Пенсиите не стигат за нищо... Ако не получавам пари от родителите си, сам не бих се справил... Олиото поскъпна много, трябва да правим икономии".

След като поевтиня в средата на юли, олиото се търгува по 4,96 лева за литър по тържищата, а брашното е на цена от 1,31 лева за килограм. Яйцата се продават за втора седмица по 0,29 лева за брой на едро. Тази седмица има поевтиняване на оранжерийните домати с 13,4% до 2,07 лева за килограм. Поевтиняват също картофите с 6 стотинки до 1,04 лв. за кг, морковите, зелето, ябълките, лимоните, кравето масло, захарта и оризът.

Основна тенденция на пазара е коригирането на продукцията не само в качеството, но и в количеството, за да се балансират цените, каза Богомил Николов, председател на Активни потребители.

"Със сигурност има отклонения, които не са в цените - или намаляване на качеството, или намаляване на количеството. За съжаление, намаляването на качеството в повечето случаи е трудно уловимо от потребителите. Когато се разпознае, се наказва от хората, но това явление не е ново в България. По отношение на количеството - това е проблем, който е законен. Ако един търговец е продавал опаковка солети 100 грама, а сега реши тя да е 90 грама, това не е незаконно. По този начин се прикрива поскъпването на цената. Ние нищо не можем да направим като потребители. Това е част от проблема на инфлацията. Шринклацията е явление, когато се намалява обемът на предлаганата стока, а цената остава непроменена. Това е един вид скрита инфлация. Отивате на автомивка, пускате един жетон, но до вчера сте получавали 2 минути, а от днес - 1 минута. Това е шринкфлацията".

Поскъпват оранжерийните краставици с 2,3% до 2,27 лв. за килограм. Цената на дините пък скачат с 10,4 на сто и се търгуват по 64 ст. за килограм, а прасковите тази седмица се продават по 2,06 лв. за кг. Поскъпват също кравето сирене (с 5,7% до 11 лв. за кг), кашкавалът тип "Витоша" (с 2,6% до 16,16 лв. за кг) и пилешкото месо (с 12 ст. до 6,07 лв. за кг).

От асоциацията предупреждат да се подхожда с особено внимание към промоциите и намаленията.

"Принципът е много прост, човек трябва да го развие в рамките на потребителската си култура. Мъдрите англичани са казали, че е прекалено хубаво, за да бъде истина. Тези гръмки реклами създават усещане за нещо невероятно, но колкото по-невероятно звучи, толкова по-малко вероятно е да е истина. Разумният потребител не обръща внимание на гръмките твърдения, а по-скоро дава кредит на по-умерено звучащите реклами. Тези неща трябва да се учат от най-ранна възраст".

Заради намалената покупателна способност на населението хората с ниски доходи трябва да бъдат компенсирани от държавата, аргументират се още експертите.

"В момента сме все още в растяща инфлация - такава, каквато много от нас са позабравили. Последната такава инфлация беше преди 25 години. Това създава напрежение, някои цени растат неравномерно и необяснимо. Това е инфлация, няма как да е добре нито за потребителите, нито за пазара като цяло. Колкото повече се оглеждаме в отделните цени, толкова повече няма да постигнем нищо. Борбата с инфлацията трябва да става на политическо ниво, на световно ниво, защото източните на инфлацията дойдоха отвън. Това, което трябва да направи България, най-вече държавата, е да компенсира хората с най-ниски доходи, да се индексират пенсии и социални плащания, за да може тези хора да са не толкова засегнати. За всеки един от нас като потребител най-важното е да проучваме пазара. Ако на едно място една стока се предлага за 10 лева, а на друго - за 8, от нас зависи да не си даваме парите на алчен търговец".

Въпреки че през първите седмици на настоящия месец Индексът се повишваше, това е първият път за август, в който бележи намаление


БНР подкасти:

Вижте още

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00

Екоклуб „Детелини“ от Враца отбеляза Световния ден на влажните зони

Ученици от екоклуб „Детелини“ към СУ „Христо Ботев“ във Враца отбелязаха Световния ден на влажните зони с посещение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Мероприятието е част от програмата за работата на еко клуба и е в изпълнение на плана за дейност на Младежки воден парламент, на който екоклубът е член от 2015..

публикувано на 02.02.23 в 17:22

Изложба „Когато момчето става мъж…“ гостува на Видин

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин . Автор на експозицията  „Когато момчето става мъж…“   е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките.  Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин...

публикувано на 02.02.23 в 16:29
Бившето училище в Копиловци

Музейна сбирка разказва историята на Копиловци

Етнографска музейна сбирка ще показва историята на Копиловци . Експозицията ще бъде подредена за постоянно в бившето училище на монтанското село. Тя ще включва предмети от бита, свързани с традиционния поминък в миналото - килимарството и рударството. Копиловци е туристическо селище и е хубаво хората, които посещават населеното място, да научат..

публикувано на 02.02.23 в 14:20