Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 август 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

За момента няма проблем с доставката на дърва за огрев на населението на територията на община Берковица. Извършва се регулярно доставка и продажба на дървесина на населението, съобщават от горското стопанство. Очаква се предвиденото количество дървесина да стигне до края на годината и за задоволяване на нуждите на жителите на община Вършец. 

Министерствата на земеделието и на труда и социалната политика ще подпишат споразумение, с което да се гарантира приоритетното снабдяване с дърва на по-ниски цени за хората, получаващи енергийно подпомагане. Заместник-социалният министър Надя Клисурска каза за БНР, че стъпката се предприема заради липсата на дърва във складовете на търговците. След като споразумението стане факт, ще се изготвят списъци по региони, а хората одобрени за енергийно подпомагане ще бъдат информирани своевременно за възможността. Социалното министерство вече изплаща целевата помощ от 623 лева и 55 стотинки, като очакванията са до края на август подпомагане да получат повече от 100 хиляди домакинства, кандидатствали през юли.



В регистъра на обществените поръчки са публикувани документите по обявените от Агенция "Пътна инфраструктура" обществени поръчки за избор на изпълнители за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища за зима 2022/2023. Те са по ускорена процедура, за да се подсигури предстоящия зимен сезон.

276 ще са избирателните секции на територията на област Монтана, без подвижните и тези, които могат да бъдат разкрити в болниците и социалните заведения. До сега на територията на област Видин са сформирани 237 избирателни комисии без подвижните и тези, които ще бъдат разкрити в социални заведения. 

Нивото на река Дунав остава екстремно ниско. В резултат на това товарните кораби са блокирани, а ферибота при Оряхово не работи, което допълнително натоварва трафика от тежкотоварни камиони към Дунав мост 2. 


Близо 460 хиляди лева са преведени на училища и детски градини в община Монтана за обезщетения на учители и други служители при пенсиониране. Актуализирани са заплатите на всички служители в сферата на общинското здравеопазване, в детските ясли и в здравните кабинети на училищата. 


Няма регистрирана паднала градушка на територията на област Видин през почивните дни. Служители на Регионална дирекция за борба с градушките са обстрелвали градоносни облаци на територията на целия район ,заради опасни метеорологични условия. 


Безработните в община Враца са под нивото за страната, това показват данните на бюрото по труда за юли. При средно равнище от 4.24% за държавата към края на седмия месец, хората без препитание в трудоспособна възраст в града под Околчица и селата от общината са 3.47 процента.


19 са новите случаи на коронавирус в Северозапада. В област Видин са регистрирани 9, в Монтана - 2 и във Враца- 8. 


Балканска веселба ще донесе фестивалът на духовата музика, който се организира за шеста година като част от програмата за празника на Берковица. Двудневният музикален маратон по надсвирването отново ще събере духови музики от цялата страна и от съседна Сърбия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно с кмета на Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четиригодишен мандат на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов . „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят срещите с..

публикувано на 17.06.24 в 16:06

През прохода „Петрохан“ е забранено движението на тежкотоварни камиони

През прохода "Петрохан" е забранено движението на тежкотоварни камиони . Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на..

публикувано на 17.06.24 в 16:02

Творческа вечер ще се състои в Мездра

Творците от Литературен клуб "Хр. Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра канят на творческа вечер в четвъртък, 20 юни, от 17:30 часа. Поводът е отбелязването на 120 години от рождението на Атанас Далчев и 115 години от рождението на Димитър Димов. На творческата среща ще се припомнят ключови моменти от живота на двамата..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Училища и детски градини в община Видин стават средищни

Осем училища и три детски градини от община Видин бяха включени в списъка на средищните учебни заведения за следващата учебна година. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет във Видин и ще е от полза за учениците и техните родители, каза  Светослав Славчев , председател на Общински съвет Видин: "Това е формално изискване на..

публикувано на 17.06.24 в 15:16

10% е договореното увеличение на заплатите в „Ел Би Булгарикум“

Увеличение на заплатите на работещите в държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“  с 10% е договорено с новото ръководство на компанията. Увеличението ще е със задна дата, още от 1 май, съобщи Иван Спиридонов от КНСБ в предприятието, където преди седмици работници протестираха с искания за 30% увеличение на заплатите и подобрение..

публикувано на 17.06.24 в 15:02

Кои са народните представители от Северозапада в 50-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев насрочи с указ първото заседание на 50-ото Народно събрание за сряда. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание. 14 ще са народните представители от Северозапада .  От област Видин са избрани Вера Александрова от партия "Възраждане", Любен Иванов..

публикувано на 17.06.24 в 14:44

Замфирово се готви за „Гушански сбор по Спасовден“ 

Фолклорният празник „Гушански сбор по Спасовден“  е традиционна проява и ще се състои на 22 юни в парка на с.  Замфирово . Организатори са Народно читалище „Развитие – 1928” и Кметството в берковското село и Община Берковица. Празникът има конкурсен характер и в него могат да участват индивидуални изпълнители и колективи за автентичен и..

публикувано на 17.06.24 в 14:00