Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 август 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

За момента няма проблем с доставката на дърва за огрев на населението на територията на община Берковица. Извършва се регулярно доставка и продажба на дървесина на населението, съобщават от горското стопанство. Очаква се предвиденото количество дървесина да стигне до края на годината и за задоволяване на нуждите на жителите на община Вършец. 

Министерствата на земеделието и на труда и социалната политика ще подпишат споразумение, с което да се гарантира приоритетното снабдяване с дърва на по-ниски цени за хората, получаващи енергийно подпомагане. Заместник-социалният министър Надя Клисурска каза за БНР, че стъпката се предприема заради липсата на дърва във складовете на търговците. След като споразумението стане факт, ще се изготвят списъци по региони, а хората одобрени за енергийно подпомагане ще бъдат информирани своевременно за възможността. Социалното министерство вече изплаща целевата помощ от 623 лева и 55 стотинки, като очакванията са до края на август подпомагане да получат повече от 100 хиляди домакинства, кандидатствали през юли.



В регистъра на обществените поръчки са публикувани документите по обявените от Агенция "Пътна инфраструктура" обществени поръчки за избор на изпълнители за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища за зима 2022/2023. Те са по ускорена процедура, за да се подсигури предстоящия зимен сезон.

276 ще са избирателните секции на територията на област Монтана, без подвижните и тези, които могат да бъдат разкрити в болниците и социалните заведения. До сега на територията на област Видин са сформирани 237 избирателни комисии без подвижните и тези, които ще бъдат разкрити в социални заведения. 

Нивото на река Дунав остава екстремно ниско. В резултат на това товарните кораби са блокирани, а ферибота при Оряхово не работи, което допълнително натоварва трафика от тежкотоварни камиони към Дунав мост 2. 


Близо 460 хиляди лева са преведени на училища и детски градини в община Монтана за обезщетения на учители и други служители при пенсиониране. Актуализирани са заплатите на всички служители в сферата на общинското здравеопазване, в детските ясли и в здравните кабинети на училищата. 


Няма регистрирана паднала градушка на територията на област Видин през почивните дни. Служители на Регионална дирекция за борба с градушките са обстрелвали градоносни облаци на територията на целия район ,заради опасни метеорологични условия. 


Безработните в община Враца са под нивото за страната, това показват данните на бюрото по труда за юли. При средно равнище от 4.24% за държавата към края на седмия месец, хората без препитание в трудоспособна възраст в града под Околчица и селата от общината са 3.47 процента.


19 са новите случаи на коронавирус в Северозапада. В област Видин са регистрирани 9, в Монтана - 2 и във Враца- 8. 


Балканска веселба ще донесе фестивалът на духовата музика, който се организира за шеста година като част от програмата за празника на Берковица. Двудневният музикален маратон по надсвирването отново ще събере духови музики от цялата страна и от съседна Сърбия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30