Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1845 души ще са ангажирани в секционните комисии във Видинско

Снимка: Архив: Радио Видин

На 2 октомври гласуваме за Народно събрание, за трети път предсрочно от юли миналата година. Избираме 240 депутати, 15 от тях ще са от Северозапада. Мандатите са както до сега. В 48-то Народно събрание ще има четирима депутати от Видин, шестима от Враца и петима от Монтана.


Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително за всички над 18  години без поставените под запрещение и изтърпяващите присъди "лишаване от свобода". Въпреки че е задължително по закон, няма наказание за негласувалите. До сега на територията на област Видин са сформирани 237 избирателни комисии без подвижните и тези, които ще бъдат разкрити в социални заведения. 1845 души ще бъдат ангажирани в комисиите по избирателни секции, каза председателят на РИК- Видин Даниел Боянов. В помещенията, в които ще се гласува, вече са провеждани избори. Одобрени са от службите за пожарна безопасност, а също има и техническа възможност за разполагане на машини. От регистрираните в ЦИК партии и коалиции, до сега няма такива, които да са представили в Районната комисия кандидатски листи:


"Срокът за подаване на кандидатски листи в РИК-Видин, а и в цялата страна  е до 17:00  часа на 30 август. Освен тези 31 кандидата, следва да имаме предвид, че до 17:00  часа на 22 август могат да бъдат подавани заявления за регистрация на инициативни комитети за издигане на независими кандидати. Срокът за подаване на листа е също до 30 август, ако има сформирани такива инициативни комитети"- каза Боянов.

Даниел Боянов, председател на РИК-Видин

Както и до сега, и на тези избори, гласуването може да е по настоящ адрес, ако той е различен от постоянния, но  трябва предварително да се подаде заявление:


"Избиратели, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, могат по тяхно желание да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящия си адрес. Срокът за това е до 17 септември 2022 година. Искането следна да бъде направено писмено на хартиен носител до кмета на общината, кметството или кметския наместник и да съдържа имената и ЕГН-то на избирателя, както и номера на личната му карта и съответно да е подписано. Също така може да бъде направено електронно чрез подаване на електронно заявление на страницата на Главна дирекция ГРАО в Министерството на регионалното развитие  и благоустройството, където не се изисква електронен подпис, а може да бъде подадено през интернет сайтовете на всяка една община, ако е подписано с електронен подпис от съответния избирател. След изтичането на крайния срок Главна дирекция ГРАО изпраща на всички общини актуализирани списъци, съдържащи данни на всички лица, които са поискали да бъде променено мястото, на което ще гласуват, а именно да бъдат отписани от списъка по постоянен адрес и да бъдат записани в списък по настоящ адрес. След 18 септември всяко лице, което е поискало такава промяна, може да направи справка на сайта на Главна дирекция ГРАО, като и на посочените на сайтовете на общините телефони."


Избирателите с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на вот в помещението за гласуване, могат да направят това с подвижна избирателна  кутия, като  трябва да подадат заявления по образец. Срокът е до 17 септември. Избирателите с трайни увреждания,  които желаят да гласуват по настоящ адрес в друго населено място трябва да заявят и това обстоятелство.


Избирателни секции в социални заведения се разкриват със заповед на директора на съответната институция. За заповедта уведомяват кмета на общината и РИК. Въз основа на заповедта Районната комисия издава решение за формиране на секцията.


От РИК-Видин не очакват затруднения при сформирането на комисиите. От комисията са поискали  да бъде предоставена Спортната зала във Видин за обработка на секционни протоколи.  Според Даниел Боянов така ще има възможност да се организират подходящи условия за изчакване, както и за отделяне пристигащите от напускащите.


Машинният вот улеснява обработката на протоколите и от РИК се надяват преброяването на резултатите да е по-бързо: 


"Ако няма съществена промяна в начина на отчитане на гласовете от предходните парламентарни избори и се запази този ред на въвеждане на информация, а именно чрез прочитането от компютърното устройство на информацията, която се съдържа във флашката, една от двете флашки, които са записали информацията от всяка една машина,  доста бързо се обработва всяка една секционна комисия. Протоколът се въвежда в рамките на четири до пет минути максимално, като това време включва и самото подреждане на различните екземпляри, подписването на всеки отделен лист,  обработката в изчислителния пункт, разпечатката на хартиен носител на записите от флашките. Всичко може да се вложи в тези няколко минути. Доста бързо е на фона на ръчното въвеждане на информация там, където имаме секции без машини."


В 7:00 часа ще започне изборният ден на 2 октомври.  Краят е в 20:00 часа, освен ако пред съответната секция няма още чакащи да гласуват. Тогава гласуването може да бъде удължено, но с не повече от час.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00