Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1845 души ще са ангажирани в секционните комисии във Видинско

Снимка: Архив: Радио Видин

На 2 октомври гласуваме за Народно събрание, за трети път предсрочно от юли миналата година. Избираме 240 депутати, 15 от тях ще са от Северозапада. Мандатите са както до сега. В 48-то Народно събрание ще има четирима депутати от Видин, шестима от Враца и петима от Монтана.


Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително за всички над 18  години без поставените под запрещение и изтърпяващите присъди "лишаване от свобода". Въпреки че е задължително по закон, няма наказание за негласувалите. До сега на територията на област Видин са сформирани 237 избирателни комисии без подвижните и тези, които ще бъдат разкрити в социални заведения. 1845 души ще бъдат ангажирани в комисиите по избирателни секции, каза председателят на РИК- Видин Даниел Боянов. В помещенията, в които ще се гласува, вече са провеждани избори. Одобрени са от службите за пожарна безопасност, а също има и техническа възможност за разполагане на машини. От регистрираните в ЦИК партии и коалиции, до сега няма такива, които да са представили в Районната комисия кандидатски листи:


"Срокът за подаване на кандидатски листи в РИК-Видин, а и в цялата страна  е до 17:00  часа на 30 август. Освен тези 31 кандидата, следва да имаме предвид, че до 17:00  часа на 22 август могат да бъдат подавани заявления за регистрация на инициативни комитети за издигане на независими кандидати. Срокът за подаване на листа е също до 30 август, ако има сформирани такива инициативни комитети"- каза Боянов.

Даниел Боянов, председател на РИК-Видин

Както и до сега, и на тези избори, гласуването може да е по настоящ адрес, ако той е различен от постоянния, но  трябва предварително да се подаде заявление:


"Избиратели, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, могат по тяхно желание да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящия си адрес. Срокът за това е до 17 септември 2022 година. Искането следна да бъде направено писмено на хартиен носител до кмета на общината, кметството или кметския наместник и да съдържа имената и ЕГН-то на избирателя, както и номера на личната му карта и съответно да е подписано. Също така може да бъде направено електронно чрез подаване на електронно заявление на страницата на Главна дирекция ГРАО в Министерството на регионалното развитие  и благоустройството, където не се изисква електронен подпис, а може да бъде подадено през интернет сайтовете на всяка една община, ако е подписано с електронен подпис от съответния избирател. След изтичането на крайния срок Главна дирекция ГРАО изпраща на всички общини актуализирани списъци, съдържащи данни на всички лица, които са поискали да бъде променено мястото, на което ще гласуват, а именно да бъдат отписани от списъка по постоянен адрес и да бъдат записани в списък по настоящ адрес. След 18 септември всяко лице, което е поискало такава промяна, може да направи справка на сайта на Главна дирекция ГРАО, като и на посочените на сайтовете на общините телефони."


Избирателите с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на вот в помещението за гласуване, могат да направят това с подвижна избирателна  кутия, като  трябва да подадат заявления по образец. Срокът е до 17 септември. Избирателите с трайни увреждания,  които желаят да гласуват по настоящ адрес в друго населено място трябва да заявят и това обстоятелство.


Избирателни секции в социални заведения се разкриват със заповед на директора на съответната институция. За заповедта уведомяват кмета на общината и РИК. Въз основа на заповедта Районната комисия издава решение за формиране на секцията.


От РИК-Видин не очакват затруднения при сформирането на комисиите. От комисията са поискали  да бъде предоставена Спортната зала във Видин за обработка на секционни протоколи.  Според Даниел Боянов така ще има възможност да се организират подходящи условия за изчакване, както и за отделяне пристигащите от напускащите.


Машинният вот улеснява обработката на протоколите и от РИК се надяват преброяването на резултатите да е по-бързо: 


"Ако няма съществена промяна в начина на отчитане на гласовете от предходните парламентарни избори и се запази този ред на въвеждане на информация, а именно чрез прочитането от компютърното устройство на информацията, която се съдържа във флашката, една от двете флашки, които са записали информацията от всяка една машина,  доста бързо се обработва всяка една секционна комисия. Протоколът се въвежда в рамките на четири до пет минути максимално, като това време включва и самото подреждане на различните екземпляри, подписването на всеки отделен лист,  обработката в изчислителния пункт, разпечатката на хартиен носител на записите от флашките. Всичко може да се вложи в тези няколко минути. Доста бързо е на фона на ръчното въвеждане на информация там, където имаме секции без машини."


В 7:00 часа ще започне изборният ден на 2 октомври.  Краят е в 20:00 часа, освен ако пред съответната секция няма още чакащи да гласуват. Тогава гласуването може да бъде удължено, но с не повече от час.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42