Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Ценков: Изявленията на Община Видин са възмутителни и нелогични

Огнян Ценков в студиото на Радио ВИДИН
Снимка: Светослав Цветанов

Върховният административен съд окончателно потвърди наложената на община Видин финансова санкция от 4 милиона лева заради втория етап от изграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води, съобщиха от община Видин. От там уточняват, че договорът е подписан от тогавашния кмет Огнян Ценков, а стойността му е близо 18 милиона. Глобата е заради неправомерно отстраняване на един от участниците в проведената процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи, посочват от Общината.


"Текстът на това изявление на Общината е абсолютно възмутителен. В подобен стил, както и досега, с търсене на оправдания. Едва ли не всички други са виновни, всички предшественици, а сегашното ръководство на Общината няма никаква вина, а много често сме чували, че дори не разбира какво се случва. Нека погледнем самия текст на изявлението, което е публикувано. Как е възможно някой да открие някаква нередност, говоря от името на сегашното ръководство на Общината, както е публикувано това изявление- открива нередност, подава сигнал до Европейската прокуратура, това нарушение е извършено от предишното ръководство, т.е. от мен, във връзка с изграждането на пречиствателната станция, впоследствие Общината е санкционирана в сегашния мандат, когато вече те ръководят Общината, и след като са подали този сигнал, установили са тази нередност, впоследствие завеждат дело срещу тази санкция в съответните административни съдилища и сега вече са го изгубили. Виждате ли някаква нормална логика в целия този процес? Все едно да си вкараш автогол. И преди съм казвал, че изпълнението на европейските проекти е трудно, свързано е със санкции и корекции, но всички корекции, които бяха наложени по множеството проекти, а преди това имахме още две корекции специално за пречиствателната станция, делата по тях са спечелени. Защо не е спечелено това дело и наистина ли е имало такова дело? Аз не си спомням да е имало такъв вид корекция, каквато е написана в тяхното изявление. В сайта на Върховния административен съд няма никаква информация за решение във връзка с подобно дело. Има обаче информация за съдебен спор във връзка с наложена корекция в сегашния мандат по проекта за качеството на атмосферния въздух, отново 25%. Защо това нещо не се коментира? Пълни глупости са и не съответства на истината, това което е написано в това изявление на Общината. Да, има корекция за пречиствателната станция, която е в този мандат, на стойност 25%, но тя е във връзка не с процедурата за избор на изпълнител и с отстраняването на някой друг от кандидатите за изпълнител на строително-монтажните работи, а заради това, че след като е избран изпълнител, впоследствие ние, възложителят Община Видин, е сменила ръководителя на фирмата, която изпълнява строително-монтажните работи, от строителен инженер с електроинженер. Това го направихме понеже по-голямата част от дейностите, които трябваше да се изпълнят, имаха такава специфика, такова предназначение. Това нещо се позволява, съгласно общоевропейските правила, това нещо е направено и с разрешението на строителния надзор. Ако за тази корекция става въпрос, защото от Общината написаха друго, нямах съмнения, че ще бъде спечелено делото, както при останалите", това заяви пред Радио Видин в отговор на обвиненията бившият кмет на Община Видин Огнян Ценков и добави:

"Тези манипулации се правят, за да се оправдаят други разходи на Общината. Искам да заостря вниманието на видинските граждани да очакват следващи опити за увеличаване на местните данъци и такси. Това е основната цел в момента, защото са увеличени разходите на Общината, не могат да си ги покрият със собствени приходи и поради тази причина се опитват да увеличат данъците. Не им се получи първия път, сега ще има пореден опит, този път чрез новия областен управител."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На Цветница в кулското село Тополовец ще представят местни обичаи

Утре в кулското село Тополовец под мотото "История, традиция, ценности - местни, национални и европейски" спортен клуб "Кула - спорт за всички" и Общинската организация на инвалидите ще отбележат Цветница. За програмата разказа председателят на читалище "Светлина " в Тополовец Валерия Велкова. "Ще започнем с празнична служба в нашия храм,..

публикувано на 27.04.24 в 17:40
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44

Конкурс за най-чаровна лазарка обявиха в Софрониево

Онлайн фотоконкурс "Най - чаровна лазарка в Софрониево" обявиха от читалище "Пробуда - 1927" в селото. Конкурсът е в 3 възрастови групи, обясни секретарят на читалището Офелия Крумова. "Желаещите да участват трябва да изпратят снимки чрез месинджър на фейсбука на читалището до 28 април включително, това е Цветница. Към снимките се..

публикувано на 27.04.24 в 10:03

На трудова борса обявиха 45 нови работни места във Враца

45 свободни работни места бяха обявени като свободни по време на трудова борса, която се проведе във Враца . Заместник-кметът на общината Александър Владимиров даде официално началото на събитието. Форумът беше организиран от Младежки център – Враца, Агенция по заетостта, Дирекция „Бюро по труда" – Враца и Сдружение „Нов път" Хайредин. Инициативата е..

публикувано на 27.04.24 в 09:47

В Белоградчик лазарки наричаха за здраве

Малките лазарки от Детска градина „Иглика" - Белоградчик , накичени с венчета от върбови клонки, изненадаха общинската администрация в града. С песни, танци и наричания за здраве и берекет донесоха истинско пролетно настроение в общината. Децата пожелаха на своите домакини здраве, изобилие, и весело посрещане на Великденските празници. От..

публикувано на 27.04.24 в 08:44