Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почистиха църквата на бившето село Живовци

3
Снимка: Димитър Церовски

Група хора свързани с бившето село Живовци до Монтана организираха почистване на полуразрушения храм "Свето Вознесение".

"Архимандрит Антим от Клисурската света обител благослови начинанието и извърши помен за всички починали знайни и незнайни жители на село Живовци", разказа инициаторът на почистването Димитър Церовски:

"За четвърти път от 2020 година на сам се събрахме доброволци да почистим във и около църквата в несъществуващото село Живовци. Изкуствено създадената пандемия обърка плановете ни за облагородяване на храма. Ние, хората от северозапада сме упорити и ще се опитаме да запазим църквата като паметник на културата и паметник на човешкото падение...С подкрепата на видинската митрополия ще успеем...".

В неделя сутрин чистенето около черквата продължи.

"Благодаря изключително много на Денислав Бранков, Лена Георгиева, Димитър Стефанов, Георги Иванов и съпругата му Малинка, Никола Григоров, Севдалина Димитрова, Митка Антонова и Ангел Петров. Благодаря и на Ники Янев за труда, който положи с трактора, както и на Георги Иванов и съпругата му Малина. И все пак има още отзивчиви и достойни българи като тях", коментира още Димитър Церовски.

Чуйте интервюто в звуковия файл. 
По публикацията работи: Красимир Каменов

Галерия

Вижте още

Предвижда се Бонония и Рациария да бъдат включени в листата ЮНЕСКО

Над 30 обекта от територията на България, сред които са останките на античните римски градове  Бонония и Рациария, са включени в индикативната листа на ЮНЕСКО като част от източния сектор на границите на Римската империя - Дунавски лимес.  В момента се работи по досието за вписването на част от обектите, които са подбрани да влязат в съкратен..

публикувано на 04.03.24 в 14:25

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

В седмицата на празника на жената , се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието . Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче  уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите? Новата система..

публикувано на 04.03.24 в 11:00

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната..

публикувано на 04.03.24 в 10:35

В „Музикална зона“ слушаме Даниела Мартинович

 Даниела Мартинович е една от най-популярните певици в Хърватия. Родена е в град Сплит. През 1989 г. за първи път участва на Сплитския фестивал с песента "Zumbuli" и за един кратък период пее в група "Delfini. От 1990 до 1996г. е вокал на група „Magazin”. След това започва самостоятелна кариера, която е на по- малко успешна. Има доста издадени албуми,..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

"Неделник" от 3 март 2024 година

Честит празник. Празничният "Неделник" е тук. Във Видин на площад „Бдинци“ се проведе възстановка с живи картини свързани с освобождението. Подробности ще научим от Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции „Бдинци“ . На 3 март ще посетим и  Лом за да поговорим за празника с литературния..

публикувано на 03.03.24 в 15:08

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00