Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 септември 2022 година

Снимка: Радио Видин

Мощите на лекаря в расо Свети Лука Изповедник са във Видин за поклонение. Те ще са във Видинската епархия до 11 септември. Ще бъдат представени за поклонение в по-големите храмове и манастири. Утре ще са в параклиса "Свети Лука и света Петка" във видинската болница, където ще бъде отслужена архиерейска  света Божествена литургия.

Удължиха срок по проекта "Модернизирана образователна инфраструктура в град Лом".
Общинските съветници в Лом приеха да бъде удължен срока за обезпечаване на авансово плащане по договор за безвъзмездна помощ, сключен с МРРБ в качеството му на договарящ орган за проект "Модернизирана образователна инфраструктура в град Лом".

Площадът пред кметството в село Арчар, както и две улици с прилежащите тротоари, са ремонтирани с европейски средства. Предстои да бъдат асфалтирани още четири улици с капиталови средства, обясни кметът Веселина Данаилова.  

Областният управител на Видин проведе среща за недопускане на предизборна агитация в държавните структури на областта. Акцентирано е върху противодействието на нерегламентираната предизборна агитация в държавните институции и публичните предприятия,  и необходимостта от обезпечаване на безпроблемната им работа.

173-ма кандидати за депутати са регистрирани в 28 партийни листи за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври във Врачанско. По почти 29 души се борят за едно свободно място в следващия парламент, което прави натискът за едно работно място в българската политика сериозен.

26 партии и коалиции, допуснати от ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, са регистрирани в Районната избирателна комисия в Монтана. 149 кандидат-депутати в област Монтана ще се борят за 5 места в 48-ото народно събрание.

Кметът на община Mездра Иван Аспарухов е издал заповед, с която определя места и информационни табла за поставяне на агитационни материали
по време на предизборната кампания. Според заповедта, кметовете и кметските наместници ще определят местата за поставяне на агитационни материали в съответното населено място.

Над 30 градуса се очакват през септември в област Монтана.  Месецът ще започне с дъждовно време, на места с гръмотевици.

Лято, пълно с предизвикателства, подари врачанската библиотека на децата. През летните месеци, библиотечните специалисти са провели общо 55 събития в рамките на програмата "Лято в библиотеката”,а участие са взели общо 1150 деца и тийнейджъри.

Безплатни ИТ обучения за ученици от област Видин. Ученици от 5-ти до 12-ти клас могат да кандидатстват онлайн до 2 октомври.

Общинската художествена галерия в Лом е домакин на живописна изложба. Венцислав Кузманов дълги  години живее и твори в Испания. Негови платна притежават колекционери и ценители на изобразителното изкуство от цял свят.

Изложба на художничката Севда Потурлян ще бъде открита ot 17:30 ч. в галерия "Кутловица" в Монтана. Авторката представя 20 свои творби - предимно живопис с маслени бои и акварели, създадени в периода 2015 - 2022 година.

На 1 септември Светата православна църква почита паметта на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Света Марта. Симеоновден полага началото на църковната Нова година.

Община Монтана ще отбележи 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с празничен концерт. Той започне в 10:30 на 6 септември (вторник) на откритата сцена пред Паметника на септемврийци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30