Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

137 години съединена България отбелязват с хоротека във Видин

Снимка: ФС "Северняци"Хоротека на открито организират от Фолклорна студия "Северняци", а поводът е Денят на Съединението. 

Организаторите обещават над 3- часов празник с  настроението на българските народни хора. Тази хоротека на открито е традиционна за Фолклорната студия вече от няколко години каза за Радио Видин ръководителят на студията Ерик Петров:


"Хората знаят за какво става въпрос и идват и без покана идват. За съжаление две години го прекъснахме поради ясни причини, сега искаме да го възобновим, защото е доста добро начинание. Посветено е на Съединението на България и използваме този празник, за да може хората да го отпразнуват както подобава. Какво по-хубаво от това един до друг много хора, хванати за ръка на кръшно българско хоро... Няма предварителни записвания, ние сме го обявили като събитие на нашата фейсбук страница... Който желае се облича в национални носии, който не желае - с фолклорни елементи, тениски, рокли, за да има пъстрота. Не е задължително националната носия - който иска да заповяда, както иска облечен... Заповядайте, ще видите каква е атмосферата, каква емоция е."


Обичат ли хорото и смятат ли, че обединява хората, попитахме в анкета:


"Много ги харесвам, но не съм много добра в изпълнението, иначе ми доставя удоволствие и това определя нашата идентичност като народ. Обединява ги, повдига им духа, самочувствието, настроението и така ги събира...Да, обичам. Повечето ги знам...То е част от идеята на самото хоро... С голямо удоволствие бих играла хоро, само че не мога. Хващам се от време на време на някакви лесни неща, иначе с удоволствие гледам как играят хора хората, много ми харесва."

 

Танците започват точно в 18 часа на 6 септември до крепостта Баба Вида.
Вижте още

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков  е собственик на парчето..

публикувано на 02.12.22 в 14:15

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"?  Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза..

публикувано на 02.12.22 в 14:00

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00