Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественото мнение остава разделено

9 септември: истината принадлежи на човека, заблуждението - на неговата епоха*

Снимка: lostbulgaria.com



Днес се навършват 78 години от Деветосептемврийският преврат- насилственото сваляне на  правителството на Константин Муравиев и идването на власт на правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. 

Денят се чества като национален празник до 1990 година. 

Годините на социалистически строй в страната продължават да разделят общественото мнение, показа анкетата на Радио ВИДИН.

"Свързвам датата с живота на всички, дали си живота да освободят България, но въпреки това стигнахме пак до първобитния строй с тази демокрация... За нас беше учудващо какво ще бъде после, очакваха всички да бъде добро... Приятно ми беше, а сега не го чувствам въобще за празник... Чувстваше се празнично настроение, но вече не е така... Нито тогава, нито сега, съм се свързвала с тази дата.... Девети слага новото начало, оставяйки назад миналото, днес също се нуждаем от такова ново начало.... Девети септември все още разделя нацията... Датата, която поставя началото на зарoбването на народа...".

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.

Погледът върху събитията и оценката за 9-и септември остават идеологически, обясни доц. д-р Момчил Баджаков от департамент Политически науки на НБУ.

"Един режим, който постави българския народ в едно унизително, подчинено положение в продължение на близо половин век. Това има фатални последици върху манталитета на народа, върху усилията в последните години някак си ние да влезем отново в нормалният свят". 

Комунистическият период уврежда манталитета на българския народ, каза още той.

"В училището не се изучава този период, няма обективен анализ, защото е изцяло идеологически в интерес на една партия. Обикновените хора не можем да ги обвиняваме, че са се заблудили, но трябва да видим в дълбочината как тази управляваща олигархия всъщност е разпростряла пипалата си върху цялото общество, за да контролира всичко".

Оценката към 9 септември и днес не е еднозначна, а част от съвременниците на епохата претендират, дали от носталгия или не, че тогава е "било по-добре".

Историческите факти са обаче, че 9 септември продължава с Народния съд, с над 2000 жертви от интелигенцията, със загуба на Македония и Беломорието, лагери на смъртта, съсипани човешки съдби, премахването на старото национално офицерство и замяната му с лоялни към СССР кариеристи, декласирането на повечето грамотни, интелигентни и добросъвестни граждани, обезземляването на голяма част от бившето селско население, насилственото изолиране на българската нация от света, както и унищожението на стотици български църкви, читалища и училища от епохата на Възраждането. 

Към преврата и към последвалите промени можем да погледнем по различни начини, но в случая не и с носталгия. 

"Повтарям за стотен път: в комунистическата партия на Съветския съюз и във всички комунистически партии по света членуваха само глупаци и престъпници. Глупак е, който вярва, че някога в бъдещето цялото население на планетата ще получава в съответствие с материалните си потребности. Престъпник е, който не вярва в това, но влиза в комунистическата партия, възхвалява идеалите ѝ, изпълнява заповедите и заръките ѝ - които също са или престъпни, или идиотски", пише съветският писател Виктор Суворов.

А когато говорим и мислим за 9 септември и за следващите 45 години, трябва да си припомним думите на Гьоте, че истината принадлежи на човека, заблуждението - на неговата епоха*.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00