Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв сезон отчитат от туристическия бранш?

Снимка: Колаж Радио Видин

В края на лятото отново е време за равносметка- от началото на юни до края на юли 2022 г. общият брой туристически регистрации в местата за настаняване надхвърли 1,8 млн. Вътрешният пазар е водещ с над 990 хил. регистрации на българи в местата за настаняване, следван от Румъния- над 260 хил., Полша- над 98 хил., Германия- над 70 хил., Чехия- над 56 хил., Великобритания- над 50 хил., Израел- над 33 хил., Молдова- над 29 хил. От Министерството на туризма прогнозираха, че този летен сезон  ще завърши на равнище малко над 80% от резултатите на летен сезон 2019 г. Доволни ли са в крайна сметка туроператори, хотелиери и ресторантьори? Войната в Украйна и бързото нарастване на случаите на COVID-19, както и ситуацията по летищата в Европа с отменените полети оказаха безпрецедентно влияние и продължават да имат негативен ефект върху туристическата индустрия и транспорта в целия свят. Поради комбинираното влияние на тези негативни фактори, не е напълно изключено общият ръст на туризма за летния сезон да е под 10%. Въпреки тези обстоятелства, обаче прогнозата е ръстът от много основни чуждестранни пазари да бъде двуцифрен. От пазари като Великобритания, Израел, Словакия, Норвегия и други се очаква отчитането на сериозен ръст спрямо миналия летен сезон- 2021 г. Данните сочат, че той беше много силен за вътрешния пазар. През лято 2022 г. възможностите за пътувания на българи в чужбина се увеличиха, но много почиващи избраха почивка у нас и вътрешният пазар се запазва като водещ. Какъв сезон отчитат като цяло от бранша? Потърсихме за коментар Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма":

"Нивата от преди пандемията все още не сме ги достигнали. Единични случаи може би има, но в цялост бих казала, че все поще сме далече от тях. Нека да се разграничим за туризма и да говорим за българи в чужбина и чужденци в България, защото ситуацията на двата фланга е коренно различна. При българите, които пътуват в чужбина наистина се наблюдава някакъв много сериозен апогей. Въпреки прогнозите ситуацията по нашето Черноморие никак не е розова и бих казала доста далеч от 2019 година и нещата изобщо не могат да се сравняват. Не можем да слагаме нещата под един знаменател. Първо сезонът е различен, местата, на които се почива са различни- от квартири до висока категория хотели, от северното до южното Черноморие, така че не можем да сложим всички под един знаменател."

Как политическата ситуация се отразява върху развитието на сектора и какво се случва с обещаните плащания от страна на държавата за туризма- това попитахме още Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма".

"Това, че политическата обстановка е толкова динамичен и толкова бързо сменяща се е абсолютно пагубно за развитието на една държава, така че всички отрасли сме в една и съща ситуация. При честата смяна на правителства, каквото и да се случва има едни козметични промени, които нямат законов характер и това е огромен проблем."

По темата  разговаряхме и с Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциацията на Българските Туроператори и Туристически агенти:

"В някои отношения в момента секторът успява не само да достигне нивата, но и ги надвишава, но това в никакъв случай не трябва да бъде показател за възстановяване на бранша, тъй като в крайна сметка това лято и това увеличаване на бройките и на оборотите се наблюдават от няколко месеца, а те не могат да са показателни за цялата година. Това лято съвпадна и с вдигането на всички мерки и хората така да се каже наваксват с всички пътувания, които са пропуснали през последните две години."- обясни Димитрина Горанова.

С рекламна кампания за вътрешния пазар и за съседни пазари- Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция, Турция, Министерството на туризма ще опита да удължи летния туристически сезон през септември. Това съобщи преди дни служебният министър на туризма Илин Димитров в свое телевизионно интервю. Плажовете са чисти, има туристи, настроението е добро и сезонът, макар и кратък, е по- добър от миналата година, отбеляза още министърът. Какво се случва с изходящия туризъм и можем ли отново да взаимстваме от другите страни в периода след пандемията? Ина Тонина е родом от българския Северозапад и е собственик на туроператорска фирма, предлагаща дестинации в чужбина. Потърсихме я за коментар:

"В момента съм в Испания и може би наистина това е точната място да говорим за туризъм, защото Испания по данни на всички институции, работещи в туризма, изпреварва всички европейски страни по възстановяване на туристическия сектор. Мисля, че всички страни или почти всички с много малки изключения, успяха да възстановят, дори някои надскочиха нивата си от преди пандемията през 2019 година ... Оказва се, обаче че голяма част от българите предпочитат да почиват в чужбина. У нас по- големият приход от туризъм е от чуждестранни туристи- повече отколкото от българските и това е може би негативната тенденция."- каза Ина Тонина.

Попитахме видинчани почиваха ли това лято и кои са дестинациите, които предпочитат:

"Като цяло тази година повечето хора на нашата възраст винаги бяха някъде на екскурзия или на почивка- било то в чужбина или тук, но аз съм от хората, които предпочитат да си останат тук. Тази година щях да ходя на море в приморско, но не отидох защото бях в София ... Аз почивах във Враца и в Несебър. Във Враца туризмът е по- развит отколкото във Видин. Имаше влакчета до Леденика, цените бяха високи по хранителните магазини и в заведенията в Несебър, но зависи от мястото- дали е към края на града или в центъра ... Чух много лоши отзиви за България за почивките- стари меса, храните подгряват, събират боклуци и затова хората бягат от България и отиват в чужбина."- коментираха видинчани. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03