Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев, АИКБ: Икономизиране на политиката, а не политизиране на икономиката

Снимка: БГНЕС

След изборите на 2 октомври би било добре да се формира управление, което да преведе страната през задаващите се кризи. Необходим е и работещ парламент, който да придвижи напред редица реформи, за които има обществено съгласие. Това каза за Радио Видин Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. В "Посоките на делника" потърсихме мнението на бизнеса какви са очакванията от новата законодателна и изпълнителнителна власт.

"Ние от много време предупреждаваме, че в страната трябва да постигнем конкурентни цени на електроенергията, за да може българската индустрия не само да запази, а и да разшири своето присъствие в Европа и света, защото има такива възможности в хода на преразпределение и скъсяване на веригите на доставки. Ние имаме всички други конкурентни предимства и едни цени на енергоресурсите, които са като на останалите наши конкуренти в ЕС, биха спомогнали през задаващата се криза българската икономика да мине с по-малки загуби, с по-малки спадове или даже без спадове. Ние имаме сравнителни предимства от гледна точка на себестойност на микса на цената на електроенергията и е необходимо запазане и подобряване на тази схема за нормализиране на цените, ние не ги наричаме помощи, тези компенсации, които се правят са всъщност нормализиране на цените на електроенергията. Те са изкривени в резултат на дефектиралия пазар на цени на едро на електроенергия в резултат на сбъркания модел на пазара. Това вече се вижда от все повече страни, включително и от Европейската комисия. Ако говорим по-общо, ние бихме желали икономизиране на политиката, а не обратното- политизиране на икономиката. България, в общностите, в които участва- ЕС, НАТО, да представи и защитава националния интерес, да го отстоява, а не просто да изпълнява взети от други решения, които невинаги са в съзвучие с националния интерес. Очакваме да се препотвърди като национален приоритет членството ни в ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), в Шенген, членството ни в Еврозоната и да бъде подготвен разумен бюджет за 2023 година, който да е в съответствие с тези национални приоритети."

Популизмът във воденето на националната политика е вреден, категоричен е Велев.

"Популизмът води до нереалистични обещания по време на кампанията. Популизмът счупи редица системи. Една от тях е пенсионната- неразличаването на социалното осигуряване и социалното подпомагане. Други счупени сектори са превозите, инфраструктурното строителство... Всичко това трябва да се лекува, да се санира. Върховенството на правото и сигурността на собствеността, за жалост, също не напреднахме в тези теми, по които имаше консенсус."

Бизнесът очаква адекватни решения от политиците, които да са национално отговорни и да помогнат на работодателите да съхранят своите производства и работни места, коментира още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Важно за нас е да стане ясно, че икономическото развитие е източник на по-висок стандарт, а за него е необходима добра бизнес среда, насърчаване на инвестициите и осигуряване и развитие на човешките ресурси- и като образование, но и като трудова миграция. Ние всяка година губим на пазара на труда по демографски причини от порядъка на 50 000 души. Ако искаме да се развиваме и да расте българската икономика и възможностите на бюджета, трябва да прибегнем до облекчаване на режима на трудова имиграция и привеждането му към добрите образци в ЕС, за да има пари за сектори като култура, образование..."

Васил Велев заяви, че не е оптимист за нормализирането на ситуацията в сраната след изборите.

"От заявеното в хода на предизборната кампания не може да черпим безгрижно оптимизъм, да очакваме да се случат нещата от само себе си. Надяваме се все пак политиците да бъдат на висотата на отговорностите, които времето изисква от тях, и да се формира управление, което да се ползва с по-широка подкрепа, за да може да преведе страната през тези наслагващи се кризи. В условия на остро противопоставяне и конфронтация няма да издържи едно управление, крепящо се на минимално мнозинство."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45