Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Огнян Асенов: Не продавайте гласа си, защото последствията след това са за всички

Снимка: Областна администрация Видин

В края на седмицата отново сме призовани да отидем до урните, за да дадем своя глас за състава на следващото Народно събрание. Предизборната кампания е към своя край, вероятно повечето от избирателите са решили дали и за кого да гласуват. Остава държавата и институциите да гарантират честността на вота. Как тече подготовката за парламентарните избори на 2 октомври в област Видин?

 "Към настоящия момент обстановката в област Видин е спокойна. Организационно-техническата подготовка на предстоящите избори в област Видин се извършва в определените срокове, съгласно приетата от Централната избирателна комисия хронограма, и без съществени затруднения" каза за Радио Видин областният управител Огнян Асенов:

"Създадена е необходимата организация по доставянето и приемането на изборните книжа и материали. Получени са предварителните избирателни списъци от Главна дирекция ГРАО, както и печатите на секционните комисии. Със заповеди на кметовете на общини са формирани 255 избирателни секции на територията на област Видин, в т.ч. 14 подвижни секционни избирателни комисии. Няма обжалвани заповеди пред областен управител към момента. Очаква се до края на седмицата да се получат протоколите и останалите изборни книжа за област Видин. На територията на областта в периода 13-23 септември се проведе и демонстрационно гласуване с машини. Областна администрация Видин работи в добра координация с Районната избирателна комисия и екипите на Общините, отговорни за подготовката на изборите."

Преди изборите областният управител иниициира поредица от срещи с ръководители на институции и кметове на Общини.

"Срещите бяха продиктувани от необходимостта подготовката на изборния процес на територията на област Видин да протече в нормална и спокойна обстановка. Проведох редица срещи с административните ръководители на Прокуратурата, ръководителите на Областната дирекция на МВР, Териториална дирекция "Национална сигурност", кметовете на Общини и други териториални звена на територията на областта. Основните акценти на срещите бяха методите за противодействие срещу нарушения на изборното законодателство, своевременното координиране на действията между правоприлагащите и правоохранителните органи с оглед осигуряване на нормална и спокойна обстановка за произвеждането на честни и прозрачни избори на 2 октомври, предприети действия за ограничаване на негативните практики, свързани с контролирания вот и другите незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. Основният ми призив към кметовете на общините и териториалните звена беше да не се допуска и своевременно да се противодейства на нерегламентирана предизборна агитация в държавните и общинските институции и публичните предприятия, служителите в администрацията следва да изпълняват законосъобразно и професионално своите задължения, да предоставят своевременно административните услуги и да работят изцяло в полза на гражданите. Стоящите на дневен ред проблеми са от организационно естество и са свързани основно с подобряване на действията на институциите за подготовката на изборния процес. Обсъдена бе логистиката за осигуряване на изборните книжа и материали и бяха набелязани мерки, целящи нейното подобряване. Трябва да се отбележи, че има и неща, които не могат да бъдат предвидени към настоящия момент, например евентуално развитие на ситуацията с COVID пандемията, въпреки че бяха набелязани действия и при усложнена COVID обстановка. Комуникацията между институциите е на много добро ниво."

Освен за логистиката на изборния процес, са предприети мерки и за противодействие на купения и корпоративен вот в област Видин.

"Отговорните институции по прилагане на изборния кодекс, както и служителите на ОД на МВР Видин и Териториална дирекция "Национална сигурност" под надзора на Прокуратурата, ще предприемат всички необходими мерки, за да осигурят и гарантират честен вот на гражданите от Видинска област. На проведените от мен срещи ръководителите на институции обсъдиха и предприетите действия за ограничаване на негативните практики, свързани с контролирания вот и другите незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. Със съответните структури на територията на областта предприемаме всички необходими мерки, така че изборите да протекат спокойно и да няма нарушения. Всички институции работят в синхрон, за което е създадена добра организация."

Проведени са и няколко полицейски операции срещу купуването на гласове.

"На територията на област Видин към момента са проведени две специализирани полицейски операции в тази връзка. Проверени са 305 МПС, две заложни къщи, два пункта за черни и цветни метали, три юридически лица. Областната дирекция на МВР предприема всички необходими мерки, за да гарантира спокойния и честен вот. Всички сигнали, които са получени в Областната администрация, са изпратени на Областната дирекция на МВР. Работата ни изцяло е насочена към провеждане на спокойни и честни избори, както и недопускане на контролирания, корпоративния и купен вот, т.е. гражданите да гласуват според своята воля и съвест."

"Апелирам към гласоподавателите да не се поддават на нерегламентирани практики и влияния, да не продават гласа си, защото последствията след това са за всички. Нека на 2 октомври всеки гражданин, който има право да гласува, да отиде до урните и да направи своя избор осъзнато, независимо и съобразно волята си", призова областният управител Огнян Асенов.

Какви други задачи изпълнява в момента Областна администрация Видин, чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:

Вижте още
Кметът на село Бързия Атанас Алексов

Кметът на Бързия: Ние сме още живо село

Само на 6 км от Берковица и на 20 км от Монтана е разположено старопланинското село Бързия . То се намира на пътя, който минава през прохода "Петрохан" и е в състава на община Берковица. В центъра на селото са разположени сградите на кметството, читалището, голям супермаркет, магазинчета, пекарна, тото пункт и паметник, посветен на..

публикувано на 25.11.22 в 14:15
Филиалът на Русенския университет във Видин

Реализират ли се успешно българските студенти на пазара на труда?

Безработицата сред завършилите през последните 5 години висшисти спада до рекордно ниско равнище от 2% при нива от 3,5% през миналата година, показва новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. То беше представено в Министерството на образованието и науката. За първи път през 2020 и 2021 година е преодоляна..

публикувано на 24.11.22 в 10:45

Ще остане ли 9% ДДС за заведенията?

Данък добавена стойност (ДДС) за заведенията да остане 9% и през следващата година, настояват представители на бранша. Според тях ставката за ресторантьори и фитнеси трябва да остане същата, защото това бяха най-засегнатите браншове от пандемията. От пролетта е ползвана тази мярка без ограничение. Искането е с удължаването на параметрите на..

публикувано на 23.11.22 в 10:45

Промяна за чист въздух

Около 1/4 от хроничните заболявания- белодробни, сърдечносъдови, метаболитни, онкологични, се дължат на въздушно заболяване. Това каза във Видин д-р Александър Симидчиев - пулмолог, народен представител, председател на сдружение "Въздух за здраве". Проблемът с мръсния въздух и последиците за здравето може да бъде решен с колективни усилия...

публикувано на 22.11.22 в 15:14

"Демократична България": Ползите от приемането на еврото са стотици пъти повече от рисковете

Депутатите от 48-ото Народно събрание възложиха на правителството да ускори процеса за приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. Решението беше прието със 157 гласа „за”, 28 „против” и 23 „въздържали се”. Това решение на парламента провокира множество обществени дискусии. "Демократична България" заяви, че има последователна политика за..

публикувано на 21.11.22 в 14:27

Деян Николов, "Възраждане": Приемането на еврото сега е чиста проба самоубийство

Народното събрание възложи на правителството да ускори процеса за приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. От партия "Възраждане" обаче заявиха, че ще инициират референдум за влизането ни в еврозоната. "Ние няма да оставим страната ни да приеме еврото", категоричен е лидерът на партията Костадин Костадинов.   "Позицията на "Възраждане"..

публикувано на 21.11.22 в 13:09

Село Арчар е с нов площад, очаква пречиствателна станция

Село Арчар е възникнало още по времето на римската империя под името Рациария. Намира се на важен кръстопът. От античния град започвал важен път, който минавал през Ниш за Адриатика. По времето на император Аврелиан Рациария станала главен град на провинция Крайбрежна Дакия. Градът процъфтявал. Видинското село се намира в прекрасна местност, на..

публикувано на 18.11.22 в 13:00