Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Асенов: Не продавайте гласа си, защото последствията след това са за всички

Снимка: Областна администрация Видин

В края на седмицата отново сме призовани да отидем до урните, за да дадем своя глас за състава на следващото Народно събрание. Предизборната кампания е към своя край, вероятно повечето от избирателите са решили дали и за кого да гласуват. Остава държавата и институциите да гарантират честността на вота. Как тече подготовката за парламентарните избори на 2 октомври в област Видин?

 "Към настоящия момент обстановката в област Видин е спокойна. Организационно-техническата подготовка на предстоящите избори в област Видин се извършва в определените срокове, съгласно приетата от Централната избирателна комисия хронограма, и без съществени затруднения" каза за Радио Видин областният управител Огнян Асенов:

"Създадена е необходимата организация по доставянето и приемането на изборните книжа и материали. Получени са предварителните избирателни списъци от Главна дирекция ГРАО, както и печатите на секционните комисии. Със заповеди на кметовете на общини са формирани 255 избирателни секции на територията на област Видин, в т.ч. 14 подвижни секционни избирателни комисии. Няма обжалвани заповеди пред областен управител към момента. Очаква се до края на седмицата да се получат протоколите и останалите изборни книжа за област Видин. На територията на областта в периода 13-23 септември се проведе и демонстрационно гласуване с машини. Областна администрация Видин работи в добра координация с Районната избирателна комисия и екипите на Общините, отговорни за подготовката на изборите."

Преди изборите областният управител иниициира поредица от срещи с ръководители на институции и кметове на Общини.

"Срещите бяха продиктувани от необходимостта подготовката на изборния процес на територията на област Видин да протече в нормална и спокойна обстановка. Проведох редица срещи с административните ръководители на Прокуратурата, ръководителите на Областната дирекция на МВР, Териториална дирекция "Национална сигурност", кметовете на Общини и други териториални звена на територията на областта. Основните акценти на срещите бяха методите за противодействие срещу нарушения на изборното законодателство, своевременното координиране на действията между правоприлагащите и правоохранителните органи с оглед осигуряване на нормална и спокойна обстановка за произвеждането на честни и прозрачни избори на 2 октомври, предприети действия за ограничаване на негативните практики, свързани с контролирания вот и другите незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. Основният ми призив към кметовете на общините и териториалните звена беше да не се допуска и своевременно да се противодейства на нерегламентирана предизборна агитация в държавните и общинските институции и публичните предприятия, служителите в администрацията следва да изпълняват законосъобразно и професионално своите задължения, да предоставят своевременно административните услуги и да работят изцяло в полза на гражданите. Стоящите на дневен ред проблеми са от организационно естество и са свързани основно с подобряване на действията на институциите за подготовката на изборния процес. Обсъдена бе логистиката за осигуряване на изборните книжа и материали и бяха набелязани мерки, целящи нейното подобряване. Трябва да се отбележи, че има и неща, които не могат да бъдат предвидени към настоящия момент, например евентуално развитие на ситуацията с COVID пандемията, въпреки че бяха набелязани действия и при усложнена COVID обстановка. Комуникацията между институциите е на много добро ниво."

Освен за логистиката на изборния процес, са предприети мерки и за противодействие на купения и корпоративен вот в област Видин.

"Отговорните институции по прилагане на изборния кодекс, както и служителите на ОД на МВР Видин и Териториална дирекция "Национална сигурност" под надзора на Прокуратурата, ще предприемат всички необходими мерки, за да осигурят и гарантират честен вот на гражданите от Видинска област. На проведените от мен срещи ръководителите на институции обсъдиха и предприетите действия за ограничаване на негативните практики, свързани с контролирания вот и другите незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. Със съответните структури на територията на областта предприемаме всички необходими мерки, така че изборите да протекат спокойно и да няма нарушения. Всички институции работят в синхрон, за което е създадена добра организация."

Проведени са и няколко полицейски операции срещу купуването на гласове.

"На територията на област Видин към момента са проведени две специализирани полицейски операции в тази връзка. Проверени са 305 МПС, две заложни къщи, два пункта за черни и цветни метали, три юридически лица. Областната дирекция на МВР предприема всички необходими мерки, за да гарантира спокойния и честен вот. Всички сигнали, които са получени в Областната администрация, са изпратени на Областната дирекция на МВР. Работата ни изцяло е насочена към провеждане на спокойни и честни избори, както и недопускане на контролирания, корпоративния и купен вот, т.е. гражданите да гласуват според своята воля и съвест."

"Апелирам към гласоподавателите да не се поддават на нерегламентирани практики и влияния, да не продават гласа си, защото последствията след това са за всички. Нека на 2 октомври всеки гражданин, който има право да гласува, да отиде до урните и да направи своя избор осъзнато, независимо и съобразно волята си", призова областният управител Огнян Асенов.

Какви други задачи изпълнява в момента Областна администрация Видин, чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45