Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проверени са язовирите в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН

60 са язовирите в област Монтана. Всички те подлежат на ежегодни проверки. Преди есенно- зимния сезон и пролетно- летния комисия със специалисти от различни институции проверява техническото състояние на язовирите.

"Всеки един от специалистите дава съответните предписания какво трябва да се извърши и какво трябва да се направи на съоръжението, за да е то безопасно. На територията на региона, тези, които са стратегически язовири, това знаете са язовир "Среченска бара", който се използва за водоснабдяване на областите Враца и Монтана и другият стратегически язовир това е язовир "Огоста", който се намира непосредствено над град Монтана и е построен предимно за напояване, произвежда електроенергия и също така поддържа нивото на река Огоста. Проверките на тези два язовира се извършват задължително от специалисти от техните собственици- респективно Министерство на земеделието за язовир "Огоста" и МРРБ за язовир "Среченска бара" за ползване за битовите абонати. Проверките на всичките тези хидротехнически съоръжения са оформени със съответните протоколи и това, което съм прочел и видял като областен управител, някакви съществени проблеми няма, които да заплашват населението. Но, това не означава, че някои от язовирите не подлежат на някакви ремонти", заяви областният управител на Монтана Валери Димитров.

Областният управител е изпратил писма до общинските администрации в региона, на база писмо от МОСВ за почистване на коритата на реките, които се намират на територията на общините.

"Да, има места, на които реките действително са за почистване, но не е нещо, което да доведе до някакви бедствени аварии", допълни Валери Димитров.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов . Той си спомни, че първите му срещи със..

публикувано на 05.12.22 в 17:35

Благотворителна кауза за бездомни животни се нуждае от още дарения

В началото на тази година ви разказахме за един видинчанин и неговата благотворителна кауза  за поставяне на вендинг машина в града, чрез която, рециклирайки пластмасовите бутилки и кенчета, осигуряваме храна за бездомните животни.  Юлиян Миков  си беше поставил срок да събере сумата до Великден и се надяваше да успее, но за съжаление,..

публикувано на 05.12.22 в 17:00

Спирки във Видин са без разписание, сигнализираха слушатели

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха, че по спирки на градския транспорт във Видин липсва разписанието на автобуса.  "Аз живея в комплекс Химик, наложи ми се да отида до болницата. Бих взела градския транспорт, но не му знам разписанието. Никъде го няма поставено на достъпно място. Виждаме автобусите, има ги, но не знаем от къде минават..

публикувано на 05.12.22 в 14:20

Видински деца подаряват усмивки

Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от..

публикувано на 05.12.22 в 13:47
НАП-Видин

Започна подаването на декларации за данъчни облекчения за деца

По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022 година ще могат да ползват родителите в сравнение с предходната година. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е родителите да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, коментира Милена Борисова , главен експерт към приходната..

публикувано на 05.12.22 в 11:00

В „Музикална зона“: Песни по стихове на Петя Дубарова

  В нощта на 4 декември 1979г.- едва на 17 години- слънчевото момиче на българската поезия Петя Дубарова заспива вечния си сън. Отива си твърде млада, но творчеството й остава за поколения напред. Тя е едно от чудесата на България. Мнозина виждат в нея бъдеща Елисавета Багряна или Маргарита Петкова. Никой не може да даде отговор на въпроса, защо това..

публикувано на 05.12.22 в 09:40

Да лекуваш с музика

Това направи пианистът Мартин Ненков през изминалата седмица в Берковица.  Талантливият музикант с голямо сърце зарадва домуващите в две социални институции в града – в Дома за стари хора (ДСХ) и Центъра за настаняване от семеен тип за хора с увреждания (ЦНСТ). В Берковица се проведоха  два концерта за пиано под мотото "Отражение в рояла", които..

публикувано на 05.12.22 в 09:05