Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Къде да се скрием при гръмотевична буря

Снимка: Светослав Цветанов

Зачестяването на инциденти в резултат от мълнии се наблюдава в глобален мащаб. Причината е климатичните изменения, заявиха от Планинската спасителна служба към БЧК и дадоха съвети как да се предпазят хората от тези природни феномени. Мълниите представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност и могат да достигнат над милион волта напрежение и са с унищожителна сила.

"Попадайки върху човек или до него в близост, пораженията могат да бъдат катастрофални. Как да се предпазим от такива бедствия? Първото и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че съвременните средства за информация дават много точна представа и прогноза къде, кога и как биха могли да се случат такива явления. Ако има такива опасности, да избягваме по време на периода да бъдем навън. Или, ако се случи така, че да бъдем навън, да направим всичко възможно да се приютим в сграда или да останем в колата, ако сме в кола. Основната опасност е да стоим отвън. Най-опасно е открити площи или пък до самотни дървета или гора", каза Емил Нешев- директор на планинска спасителна служба към БЧК. 

След отминаване на бурята е хубаво да останем поне още половин час на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до 10 километра в хоризонтална посока. Не трябва да има по себе си електронни устройства и метални предмети. Ако е на открито пространство, човек трябва да клекне, ръцете не трябва да опират земята.

Основната причина за смърт при попадане на мълния е директният удар. Шансът за оцеляване е минимален, тъй като пораженията върху човешкия организъм са много големи, каза д-р Едмонд Йорданов към планинската спасителна служба:

"Когато сме застанали близо до голямо дърво, мълнията поразява дървото и преминава към човек. Най- сериозно, което би предизвикало смърт, е спирането на сърдечната дейност и засягането на дихателния център..."

Ако има пострадал от мълния, който е неадекватен в момента или в безсъзнание, но има пулс и дишане, то той ще се оправи. Вероятността за настъпване на летален изход е при хората, които нямат пулс и дишане. Затова при оказването на първа помощ при тях се прави сърдечен масаж и обдишване. 

Още от съветите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Никулден - празник и на банкерите

На 6 декември - Никулден празнуват и банкерите. Денят е обявен за патронен празник на българските банки с решение на БНБ от 1992 година.  Всеки българин използва в различна степен банковите услуги, а хората се влияят от лихвите по кредите, от стабилността и рентабилността на дадена банка.  За днешното състояние на банките и за празника..

обновено на 06.12.22 в 13:20

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов . Той си спомни, че първите му срещи със..

публикувано на 05.12.22 в 17:35

Благотворителна кауза за бездомни животни се нуждае от още дарения

В началото на тази година ви разказахме за един видинчанин и неговата благотворителна кауза  за поставяне на вендинг машина в града, чрез която, рециклирайки пластмасовите бутилки и кенчета, осигуряваме храна за бездомните животни.  Юлиян Миков  си беше поставил срок да събере сумата до Великден и се надяваше да успее, но за съжаление,..

публикувано на 05.12.22 в 17:00

Спирки във Видин са без разписание, сигнализираха слушатели

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха, че по спирки на градския транспорт във Видин липсва разписанието на автобуса.  "Аз живея в комплекс Химик, наложи ми се да отида до болницата. Бих взела градския транспорт, но не му знам разписанието. Никъде го няма поставено на достъпно място. Виждаме автобусите, има ги, но не знаем от къде минават..

публикувано на 05.12.22 в 14:20

Видински деца подаряват усмивки

Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от..

публикувано на 05.12.22 в 13:47
НАП-Видин

Започна подаването на декларации за данъчни облекчения за деца

По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022 година ще могат да ползват родителите в сравнение с предходната година. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е родителите да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, коментира Милена Борисова , главен експерт към приходната..

публикувано на 05.12.22 в 11:00

В „Музикална зона“: Песни по стихове на Петя Дубарова

  В нощта на 4 декември 1979г.- едва на 17 години- слънчевото момиче на българската поезия Петя Дубарова заспива вечния си сън. Отива си твърде млада, но творчеството й остава за поколения напред. Тя е едно от чудесата на България. Мнозина виждат в нея бъдеща Елисавета Багряна или Маргарита Петкова. Никой не може да даде отговор на въпроса, защо това..

публикувано на 05.12.22 в 09:40