Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теди от Видин е единственото момиче-пехотинец във военното училище във Велико Търново

Момиче- пехотинец- защо не?

Курсант Иванова: Колектив се гради, когато забравиш една част от себе си и я отдаваш за общото благо

Снимка: Личен архив


Изборът на професия- често от него зависи как ще протече целия ни живот. Понякога младите хора избират бъдещата професия по престиж, други- с идеята, че животът им ще е интересен, а има и такива, които следват мечтите си. 

Именно мечтата си е последвала и Теодора Иванова. Тя е на 20 години, от Видин е, и е курсант - второкурсник във военното училище във Велико Търново. Не само това, ами е избрала чисто мъжка по нашите представи специалност- пехотинец. Теди е и единственото момиче в специалността "Мотопехотни и танкови войски". 

"Това ми беше мечта от малка, когато разбрах, че няма други момичета в тази специалност, реших- това е... Има, но много рядко, веднъж на пет години... Доволна съм от избора си... "

В рода на Теди няма военни, единствено прадядо й е бил шивач на армията. Вероятно затова родителите й в началото са гледали с насмешка на решението. После естествено, са приели избора й и са я подкрепили:

"Бях много малка, когато им казах, че ще ставам военна, те казваха: "Добре, и ще полетим, и астронавти ще станем", но в крайна сметка, винаги са ме подкрепяли. Приеха ме, казаха, че се гордеят, и аз се гордея..." 



Курсант Иванова определя като плюс фактът, че е сред мъже и щом има поставена задача, тя се изпълнява. Казва, че това, че си жена, не те привилегирова, но пък е изключително важно чувството за екипност на групата, в която всеки индивидуалист работи за общото благо. 

"Тук се стремиш да си максимално в колектива. Има място и за индивидуалисти, защото ние учим за офицери- да командваме, да бъдем лидери, но преди да водиш- трябва да те водят... Това е много трудно, да се работи в екип, всеки човек е с различен характер, особено тук всеки иска да дава заповеди, сработването е трудно, но единственото правило тук е "Един за всички, всички за един!" и когато един сгафи, всички го отнасяме... Иначе при нас няма женска злоба, няма съревнование, гледаш да си изпълниш максимално добре работата, за да улесниш живота на всички, всеки е готов да помогне..." 

Като завърши обучението си във военното училище, Теди ще има две дипломи- от военна и от гражданска специалност. Изучава и общообразователни, и специални предмети, а лекциите й са продължителни и уморителни. "Не сме в училище за балет", казва Теди и признава, че ученето е толкова важно, колкото и  физическата подготовка: 

"Тук просто нямаш време да спиш... Ученето го поставят на първо място, след физическата подготовка, разбира се, но се набляга много и на цивилните предмети, защото един офицер трябва да е начетен, за да може да води хора. Нашият дълг е по-скоро към себе си- да дадеш най-много от себе си, да вземеш най-много докато завършиш и станеш офицер, за да можеш да го предаваш после на войниците. Това го правиш за Родината. Сега сме в мирно време, но трябва винаги да има готови хора, които дано да не се налага да показват своята подготовка, но трябва да ги има... Трябва у всеки да го има това родолюбие, да искаш да си част от България- да се събуждаш и да лягаш докато слушаш химна..." 

Какъв е съветът на Теодора към младите, на които сега им предстои да изберат професията си, как се възприема с униформата, кои са най-трудните моменти в обучението и имало ли е моменти, в които й се е искало да се откаже- чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25