Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Теди от Видин е единственото момиче-пехотинец във военното училище във Велико Търново

Момиче- пехотинец- защо не?

Курсант Иванова: Колектив се гради, когато забравиш една част от себе си и я отдаваш за общото благо

Снимка: Личен архив


Изборът на професия- често от него зависи как ще протече целия ни живот. Понякога младите хора избират бъдещата професия по престиж, други- с идеята, че животът им ще е интересен, а има и такива, които следват мечтите си. 

Именно мечтата си е последвала и Теодора Иванова. Тя е на 20 години, от Видин е, и е курсант - второкурсник във военното училище във Велико Търново. Не само това, ами е избрала чисто мъжка по нашите представи специалност- пехотинец. Теди е и единственото момиче в специалността "Мотопехотни и танкови войски". 

"Това ми беше мечта от малка, когато разбрах, че няма други момичета в тази специалност, реших- това е... Има, но много рядко, веднъж на пет години... Доволна съм от избора си... "

В рода на Теди няма военни, единствено прадядо й е бил шивач на армията. Вероятно затова родителите й в началото са гледали с насмешка на решението. После естествено, са приели избора й и са я подкрепили:

"Бях много малка, когато им казах, че ще ставам военна, те казваха: "Добре, и ще полетим, и астронавти ще станем", но в крайна сметка, винаги са ме подкрепяли. Приеха ме, казаха, че се гордеят, и аз се гордея..." Курсант Иванова определя като плюс фактът, че е сред мъже и щом има поставена задача, тя се изпълнява. Казва, че това, че си жена, не те привилегирова, но пък е изключително важно чувството за екипност на групата, в която всеки индивидуалист работи за общото благо. 

"Тук се стремиш да си максимално в колектива. Има място и за индивидуалисти, защото ние учим за офицери- да командваме, да бъдем лидери, но преди да водиш- трябва да те водят... Това е много трудно, да се работи в екип, всеки човек е с различен характер, особено тук всеки иска да дава заповеди, сработването е трудно, но единственото правило тук е "Един за всички, всички за един!" и когато един сгафи, всички го отнасяме... Иначе при нас няма женска злоба, няма съревнование, гледаш да си изпълниш максимално добре работата, за да улесниш живота на всички, всеки е готов да помогне..." 

Като завърши обучението си във военното училище, Теди ще има две дипломи- от военна и от гражданска специалност. Изучава и общообразователни, и специални предмети, а лекциите й са продължителни и уморителни. "Не сме в училище за балет", казва Теди и признава, че ученето е толкова важно, колкото и  физическата подготовка: 

"Тук просто нямаш време да спиш... Ученето го поставят на първо място, след физическата подготовка, разбира се, но се набляга много и на цивилните предмети, защото един офицер трябва да е начетен, за да може да води хора. Нашият дълг е по-скоро към себе си- да дадеш най-много от себе си, да вземеш най-много докато завършиш и станеш офицер, за да можеш да го предаваш после на войниците. Това го правиш за Родината. Сега сме в мирно време, но трябва винаги да има готови хора, които дано да не се налага да показват своята подготовка, но трябва да ги има... Трябва у всеки да го има това родолюбие, да искаш да си част от България- да се събуждаш и да лягаш докато слушаш химна..." 

Какъв е съветът на Теодора към младите, на които сега им предстои да изберат професията си, как се възприема с униформата, кои са най-трудните моменти в обучението и имало ли е моменти, в които й се е искало да се откаже- чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Вижте още

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

В "Другата истина " днес разговаряме с Владислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се..

публикувано на 30.11.22 в 16:25

Кукленият театър във Видин представя премиера

Куклен спектакъл търси отговори за приятелството, насърчава общуването и социалните умения на децата. "Морковена приказка" е най-новият спектакъл на Държавен куклен театър- Видин . Създаден е от Бояна Минковска - режисьор и сценограф, която в този проект избира да работи с драматурга Лиляна Байлова. "Приказката разглежда отношенията между..

обновено на 30.11.22 в 13:58

Изложба представя археологически находки от Чипровския край

Изключително рядък тракийски меч, накити от тракийската и римската епохи, предмети от сребро и бронз ще покаже в изложба Историческият музей в Чипровци . Артефактите са от периода 7 в. пр. Хр. - 12 в. сл. Хр. Подробно са описани в каталога "Археологията в Чипровско-нови находки", обясни археологът и главен уредник на музея Мирослав Марков :..

публикувано на 30.11.22 в 13:15

Напредва реставрацията на Синагогата във Видин

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично..

публикувано на 30.11.22 в 13:02
Изображението е илюстративно

Колекция от 800 часовника мери времето в село Бързина

Във врачанското село Бързина времето никога не бърза, а дори напротив. Това правило важи с пълна сила за Петър Петров , за когото   да уловиш времето не е невъзможно. Той разполага с колекция от 800 часовника , всеки от които поправен и съживен от неговите ръце.  Въпреки сериозния брой, на Петър му отнема едва 10-ина години да ги събере...

публикувано на 30.11.22 в 12:00

Юлиан Войнов: "Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев"

Приемането на еврото като официална валута на България предизвиква смесени настроения у нас. Мнозинството в парламента подкрепя промяната. Общо 157 депутати гласуваха "за" ускоряване на процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лева за 1 евро. Много хора, обаче, асоциират преминаването към европейската валута..

публикувано на 30.11.22 в 11:00

Видин си сътрудничи с градове по Дунав

Видин е сред градовете по Дунав, включени в мрежа за регионално сътрудничество. Инициативата "По поречието на река Дунав" , която обединява десет града от седем европейски държави, разкрива скрития потенциал на регионите. Водещ партньор е Европейска къща- Будапеща. От българска страна са включени градовете Видин и Русе. Участват още Улм..

публикувано на 29.11.22 в 15:55