Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници в "Резиденция Баба" подреждат изложба във Враца

6
Снимка: https://www.facebook.com/BabaResidence

Съвременни млади артисти представят творбите си, които са направили по време на артистична резиденция във врачанско село. Творбите им са резултат от участието им в 8-мото издание на "Резиденция Баба". Петимата млади артисти с разнообразни професионални прояви, живяха заедно с местните хора в с. Горно Пещене за 2 седмици през юни, изследваха селото и неговите традиции и търсеха отговори на поставената тема "Вода и хляб / Кое е насъщно?". Работили са под ръководството на  живеещата във Враца Галина Димитрова-Димова, според която петимата артисти са се сближили много за тези две седмици. 

"Те петимата успяха да направят много силна екипна работа. Ние там си партнирахме освен с местното кметство и с читалището в селото, което продължава да функционира. Ива Иванова е сценограф от София. Тя може би беше най- опитната от нашите участници и тя продължи нещо, което по принцип през последните години основно прави в своята художествена практика. Един вид визуален дневник, тоест един малки хартиени формати като малки листа за бележки. Тя всъщност скицираше хората, с които са виждали ситуации. Ивелина Докова има много голям интерес към кулинария, към точно това събиране и съхраняване на местни рецепти, така че тя се насочи към това именно. Тя готвеше заедно с местните, събираше рецепти и ги обобщи в един "Рецептен споменик" го е нарекла. Калин Михов пък е художник от Велико Търново. Той много интересно се насочи, проучвайки селото и неговите специфични особености, попадна на сметището и реши да направи един вид инвентаризация на това сметище. С помощта на останалите му колеги те подредиха всъщност изхвърлените там отпадъци в една геометрична решетка, които изрисува с вар. Християна Йорданова е също млада художничка. Тя тръгна да проучва кладенците в селото. Тя направи един своеобразен видеопърформънс, картографирайки тези кладенци. Тя се засне, нали заставаше до всеки един от тези кладенци. И последния, но не на последно място, е Калоян Матеков. Най- младият всъщност от нашите участници, който вече е първи курс "Филология" в Софийския университет. Филологията е неговата основна страст и затова и тръгна да проучва местните писатели и поети. Така попадна на един местен поет - Въло Иванов се казва. Той, много вдъхновен от тези поеми, направи няколко песни по негов аранжимент, които всъщност изпълнява лично и тях ще можем да ги чуем на откриването на изложбата."

Освен индивидуалните им проекти, резидентите правят и колективен проект "Молба", който е вдъхновен от ритуалите за измолване на дъжд - "Герман" и "Пеперуда". Проучвайки начина, по който те са били практикувани преди години по тези места, те решават да направят заедно с местните хора кукли Герман, като добавят към това и тяхното съвременно разбиране и естетика за ритуалните кукли. Сценографът Ива Иванова, сподели че в началото е останала изненадана от начина, по който живеят местните.
"Завършила съм сценография във Виена 2016 година и от тогава до сега доста пътувам. Повече работя извън България. Правя костюми за пърформънс - театър и филм, както и от години се занимавам малко по-сериозно с рисуване. Преди да стигна до Горно Пещене минах през Шанхай, Берлин, Цюрих и Хамбург и се озовах в село Горно Пещене. По една голяма случайност и с едно желание вътре в мен, което от години някак си напираше, по някакъв начин да изживея един живот на село, който аз никога не съм имала възможност да притежавам, тъй като съм отраснала в най- големия град в България. Аз от няколко години следя инициативите на "Фабрика за идеи" и ми се отвори една възможност това лято и веднага кандидатствах. Така се озовах в село Горно Пещене с още четирима артисти. Ние всъщност сме доста различни. Всеки е преживял доста разнородни събития в живота си, но това някак си ни сплоти. Доста бързо се стиковахме."

На събитието ще присъстват и местни хора от с. Горно Пещене, вдъхновили част от артистичните проекти. Откриването на изложбата "Climartistique" е на 5-и октомври в 18 ч. в Младежки дом, Враца / синя зала, ет. 2 /. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28