Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите партии държат региона беден, за да си пазаруват гласове

Филип Попов, БСП: Видин се намира в Параграф 22

Местният клон на партията ще се реорганизира напълно

Филип Попов
Снимка: БГНЕС


Във Видин коалицията ГЕРБ- СДС е водеща политическа сила с 28,75%, следвана от "Продължаваме промяната" със 17,26 на сто. Следват ДПС с 13,64% подкрепа и "БСП за България" с 11,9. 

Народни представители в новия парламент ще бъдат Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Иво Атанасов от ПП, Илчо Илиев от ДПС и Любен Иванов от ДБ.

Радио ВИДИН: Как оценявате представянето на изборите?

"Не добро. Резултатът във Видинска област е близо 12 %, което е с няколко процента над този в страната на БСП. Не оценяваме като добро представянето. За съжаление, много хора се продадоха. Много хора се продадоха във Видин. Виждате в резултатите каква разлика има. По време на цялата кампания се борихме срещу това престъпление, но държава нямаше.

Радио ВИДИН: Насетне какви стъпки ще предприеме БСП? Ще има ли коалиция с ГЕРБ?

"С ГЕРБ няма как да има коалиция. Ние винаги сме се борили и се борим срещу този модел на управление. Ясно и категорично заявихме от Изпълнителното бюро и от председателя Корнелия Нинова в понеделник, че коалиция с ГЕРБ няма как да има, тя е невъзможна. Аз не мисля, че която и да е партия би могла да се коалира с ГЕРБ, освен с една единствена цел - да запази този модел на управление".

Радио ВИДИН: Как ще подходите, за да си възвърне БСП позициите във Видинско? Исторически тук партията има традиция, която се позагуби.

"БСП претърпя много щети. Липсваше управление в БСП във Видин на общинско и областно ниво. Организацията на БСП във Видин е в много тежко състояние. Насетне, за да си възвърнем позициите и подкрепата на хората, следва да направим пълна реорганизация наново, от нулата да започнем да градим на хората".

Радио ВИДИН: Вие какво обещавате в следващия Парламент?

"Нека да видим мандатите как ще бъдат разпределени. Аз винаги, независимо дали ще бъда в Парламента или не, спазвам своите обещания и работя за развитието на Видин. За мен Видин е кауза, аз съм го доказал и във времето: и като народен представител, макар и в опозиция като съм бил, както и в управление, Видин и Видинска област винаги е бил във фокуса ми на политиката. Успях много неща да прокарам, ако щете, така че Видин да бъде в центъра на Северозападна България, цялото развитие на Северозападна България да бъде в центъра на нашата платформа. Успяхме за тези 6 месеца управление да направим инвестиции във Видин, а когато бях в опозиция - всяко трето изказване е било свързано с Видин и областта, да се насочи вниманието на тогавашните управляващи. Не знам дали успях, но дадох всичко от себе си да го направя".

Радио ВИДИН: Видин е най-малката област, населението се е стопило с една четвърт за последните десет години според данните от националното преброяване. Надявам се политиците да започнат да подхождат отговорно към един качествен и исторически град.

"Категорично това, което съм се старал да направя, е именно борбата срещу тази демографска катастрофа, защото във Видин не е криза, а катастрофа. Много пъти съм разговарял и с колегите от управляващата тогава формация ГЕРБ - да обърнат по-специално внимание на Видин, защото ние се намираме в Параграф 22. Няма кадри, защото няма проекти, а няма проекти, защото няма кадри, които да ги защитят и изготвят. Ние без целенасочената ясна и категорична подкрепа от държавата няма как да се измъкнем. Аз получавах отрицателен отговор. Най-кратко се съдържаше "какво да направим, това е положението". Такова беше положението десет години, в които Видин изостана много от останалата част на България. Опитахме се да компенсираме този дисбаланс и това изоставане за тези шест месеца. Каквото беше по силите ни - направихме го за шест месеца: инвестиции в Безмитна зона на стойност 37 милиона, 24 милиона за шест общини, независимо от коя партия се управлява. За съжаление, в голяма част се използва това, че Видин и хората от Видин са бедни и им беше купен гласът на тези избори. Безобразно купуване на гласове беше. Тези партии, които купуваха гласове, те имат сметка да държат такива региони бедни, за да могат на четири години да пазаруват с 50, 100 или 150 лева съвестта, бъдещето и морала на хората. Аз искам да благодаря на тези, които не се продадоха, а достойно и отговорно излязоха да изразят своя воля. Те са свободни хора. Останалите , за съжаление, няма как да търсят и сметка от сегашните управляващи, защото просто са си продали гласа".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59