Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на учителя

Антоанета Илиева: Искам да съм приятел за учениците си

2
Снимка: колаж Росен РакаджиевВсеки от нас е имал поне един любим учител, когото помни цял живот. Учителите са хората, които освен знанията, които ни предават, се грижат за нас, възпитават ни и учат на дисциплина. Всяко общество трябва да цени и почита учителите си, защото сякаш едва когато пораснем и станем знаещи и можещи хора или когато успеем, оценяваме колко много дължим на учителите си. 

Днес ви срещаме с Антоанета Илиева, която предава основните техники и правила в изобразителното изкуство на учениците от 5 до 12 клас. Тя не е просто учител, тя е и приятел със своите ученици и е "любимата учителка" на много от тях. С 24 години педагогически стаж е. Работила е в четири училища- основно, професионална гимназия и математическа гимназия. Няма любимо училище, защото от всяко едно е останала с много добри впечатления и има приятели, с които и до днес подържа връзка. 

Избира учителската професия заради вдъхновението от учителите си по изобразително изкуство в училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин:  

"Исках да приличам на тях, дори исках да съм по-добра от тях. Мога да спомена някои от моите вдъхновители, като Веселин Маринов - Нацин, Бисерка Вълканова, Чавдар Петров - това са художници с имена".

Антоанета завършва през 1998 година изобразително изкуство, а няколко години след това завършва и магистратура по информационни технологии.

"Реших, че междупредметните връзки между изобразителното изкуство и информационните технологии най-много се синхронизират, защото компютрите са навсякъде- и у дома, и в училище, и на работата. И някои графични инструменти в информационните технологии много наподобяват на палитрата в живописта, има някои разлики, но това ми се стори така най-подходящо за допълване на часовете по изобразително изкуство".

Антоанета обича децата и това е най-силният ѝ мотив да работи 24 години в училище. 

 "Също така между млади хора, между деца се чувствам с млад дух и това много ми харесва." 

Да бъдеш учител не е лесна професия и не е за всеки. За нея, както всяка професия, се изискват определени качества. 

"Ако човек е отговорен, дисциплиниран, постоянен, мисля, че това са достатъчни качества да стане учител и разбира се - трябва да обича децата. И винаги трябва да намира правилното решение във всяка една ситуация, защото когато се работи с деца, с тийнейджъри възникват такива ситуации и просто трябва във всеки един момент да реагира спрямо ситуацията."

Антоанета споделя, че е много важно, когато влезеш в час не само да преподаваш урока, но и да достигнеш до децата. 

"Трябва да ги "докоснеш", да знаеш, че имат твоята подкрепа. Аз не искам да бъда просто учител за моите ученици, а искам да бъда приятел, искам да могат да споделят с мен, да им бъда нещо като психолог..."

Галерия

Вижте още

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков  е собственик на парчето..

публикувано на 02.12.22 в 14:15

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"?  Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза..

публикувано на 02.12.22 в 14:00

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00