Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арх. Методи Методиев: В Северозапада хората предпочитат най-евтиното

Снимка: Радио ВИДИН


Днес отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите. Професията на архитекта е древна, приносът й към развитието на цивилизацията е виден и не може да бъде отречен. 

Да си архитект е една от онези професии, за които казват, че е призвание. Фокусът на архитекта е върху превръщането на заобикалящата ни среда в подходяща за обитаване, коментира за Радио ВИДИН архитект Методи Методиев от Камарата на архитектите в България и председател на Регионалната колегия в Монтана:

"В днешно време предизвикателствата пред архитекта са много различни и зависят от мястото, в което практикуваш. Различни са нагласите на хората и мисленето. Сега в София, където има големи пари, там се правят грандиозни неща. Тук при нас някак си е умряла работата, когато стане въпрос за някакво строителство, хората предпочитат да е най-евтино. Това е стремежа, някак си неглижират това да им бъде добре направена къщата. Говоря за изолации, енергийна ефективност, за конструкции и за самия строеж и после при експлоатацията. Що се отнася за Северозапада общо взето е така. Бъдещето на Монтана от архитектурна гледна точка не мога да си го представя като кой знае какво. Дори не съм сигурен, че в по-далечно бъдеще ще я има Монтана... Относно язовир "Огоста", той по принцип още когато започнаха да го строят, трябваше да бъде най-голям на Балканския полуостров доколкото си спомням. Но след като румънците протестираха, защото техният бряг е по-нисък...малко го намалиха. Въпреки всичко, той сега си е над града, което за мен не е най-подходящото. Беше предвиден най-вече за напояване, разрушиха ги тези напоителни системи. Не се използва по предназначение. Не е и за развлечение и за туризъм, някак си и това не върви, поради това, че е тук в Северозапада".

За да стане архитект, човек трябва да има заложби- да рисува и да има фантазия, смята Методи Методиев. Допълва, че с развитието на технологиите и механизацията обектите които са изглеждали невъзможни за построяване преди години стават все по-малко:

"Значи, ако всичко е изяснено и ако има ясно задание, всичко може да се направи. Особено вече сега, с новите технологии, с материали и механизация

Чуйте повече в звуковия файл. 
Вижте още

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков  е собственик на парчето..

публикувано на 02.12.22 в 14:15

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"?  Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза..

публикувано на 02.12.22 в 14:00

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00