Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Световния ден за защита на животните отбелязаха третокласници в Мездра

Снимка: Димитрина Иванова

От какви грижи се нуждаят животните, как могат да бъдат защитени ако са в беда- по тази тема третокласници от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в град Мездра разговаряха в часа за занимания по интереси. Презентация по повод 4 октомври- Световен ден за защита на животните, подготви Димитрина Иванова- учител целодневно обучение на учебния ден в ОУ "Св.св. Кирил и Методий"- Мездра. 

Снимка: Димитрина Иванова"Това е денят, в който трябва да се сетим, че не сме сами на планетата и че всеки вид без значение какво е животното- голямо, малко, всички са еднакво важни и ценни за природата. И точно това е и поводът заниманията по интереси на учениците от трета група целодневно обучение на учебния ден, да са посветени на животните, на това какво знаем за тях, какви грижи полагаме и как можем да ги защитим, ако са в беда на кой номер може да се обадим. Много подробно беше обсъдена и темата за насилието над животните. За да разнообразя часа по заниманията по интереси предварително бях подготвила презентация, която даваше отговор на много въпроси, които учениците задаваха. Предварително бях подготвила и шаблони на животни. Децата рисуваха с интерес и всяко влагаше в рисунката своето въображение. Имаше розови зайчета, имаше цветни котета. Децата така виждаха в своите очички щастливите животни", каза Димитрина Иванова.

Децата научиха какво трябва да направи собственикът на животно, когато не може да полага грижи за него, разбраха, че насилието над животни в България е престъпление. Групата издава училищен вестник "Трето звънче" и в броя за месеца ще подготвят информация за .

 Денят се отбелязва от 1931 г. съгласно решение на Международния конгрес на организациите за защита на животните във Флоренция, Италия и по идея на германския писател Хайнрих Цимерман. Световния ден за защита на животните се чества на патронния празник на св. Франциск от Асизи, покровител на животните.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Снимката на 1 декември 2022 година

Презентация, посветена на  Световния ден за борба със СПИН  - 1 декември, се проведе във Видин. Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват.  Експертна комисия вече..

публикувано на 01.12.22 в 18:10

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

В "Другата истина " днес разговаряме с Владислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се..

публикувано на 30.11.22 в 16:25