Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин има нужда от връзка с останалия свят, за да се развива

Росица Кирова: Ако бездействието към Видин продължава, подновяваме протестните действия

Ако се стигне до нови избори, резултатът ще бъде подобен

Снимка: Радио ВИДИН

Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България в 48-ото Народно събание и покриват ли се с очакванията на избирателите? Това попитахме в "Посоките на делника".

"Моите приоритети остават непроменени. Смятам, че на Видин и на региона на първо място трябва да му осигурим път, инфраструктура. Това може да стане единствено с натиск по отношение на който и да е управляващ и най-вече, ако има нормално редовно правителство, в което под някаква форма да участва коалиция ГЕРБ-СДС. Тогава смятам, че поне ще ми бъде по-лесно да мога да довърша това, което започнахме преди 45-ото Народно събрание и тези полуопустели строежи около Видин да получат своята реализация. Ще бъда максимално последователна по отношение на процедурите, които са забавени с повече от година и половина и по които не се случи нищо. Те не костват пари, те костват човешко усилие и експертиза", това обясни водачът на листата на ГЕРБ-СДС във Видин Росица Кирова, която ще е част от новия парламент:

"Ще бъда изключително последователна и ще продължа да работя за това тунелът под Петрохан и трасето, което е предвидено, да получи своите процедури, така че да може да се стигне до техническо проектиране. Нещо, което за година и половина не успяха да направят не само служебните правителства, но и най-вече последните управляващи. "Промяната" реши, че промяната е свързана с това да обучаваме някой как се правят процедури и докато го учим, обществото седи и чака. Това е страшно и е пагубно, защото това, което можехме да построим и реализираме за едни пари, сега вече могат да бъдат реализирани за двойно по-висока цена- заради инфлацията, заради цената на строителните продукти, икономическата ситуация в Европа и заради много други неща. Това в никакъв случай обаче не показва, че този приоритет за Видин е отпаднал. Видин има нужда от връзка с останалия свят, за да се развива. Изключително тревожно е това, което официално ни беше казано в последните дни по отношение на обезлюдяването на нашия регион, но то е нещо, което всички ние знаем. Няма как да бъде спряно това, няма как да има работещи фирми, няма как да има работа за младите хора, няма как да има развитие, ако няма път, яко няма достъп до нашия регион. Това е основният приоритет. Всичко останало ще бъде следствие."

Росица Кирова добави, че ще продължи да подкрепя местните инициативи, ще работи за по-добро здравеопазване във Видин, за разкриване на минералните извори, за подпомагане на талантливите видински деца, за осигуряване на допълнителен финансов стимул за видинчани, обучаващи се в специалността "Здравни грижи" в Русенския университет.

"Напоследък водим сериозни разговори в обхвата на "Единни за промяна" за това, че извън въздействието, което бихме могли да имаме през Народното събрание, на първо място съм гражданин и като такъв съм готова на крайни мерки и действия, за да покажа на онези, които ни управляват, че само с отчитане на статистиката, че Видин загива като регион, не помагаме никому. Ние трябва да направим така, че тази статистика да бъде обърната, трябва да направим така, че това, което ни показва статистиката, да намери своето решение и тона на първо място може да бъде чрез инфраструктура, която да даде възможност за повече инвестиции, за запазване и разкриване на работни места. В тази връзка може би ще подновим протестните действия, ако бездействието продължава. И то доста сериозно и доста активно."

Ще има ли редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание?

"Това зависи от разума на много избраници и политици. Така или иначе ще бъде много жалко, ако трябва отново да се явяваме на избори и отново да възпроизведем същото. Липсата на разум и липсата на желание да се разговаря показва само едно- че превърнахме държавното управление в ПУЦ за начинаещи, които искат да се упражняват в това как да вдигат цената на собственото си его, как да се оценяват по-високо в собствените си очи. Това в никакъв случай не работи в полза на българските граждани, ние ще го усетим, усещаме го всеки ден. Ако се стигне до нови избори, предполагам, че резултатът ще бъде подобен. Обедняваме с всеки един избор..."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59