Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готова съм с въпроси към МВР за купуване на гласове в Монтана

Ирена Анастасова: Без помощта на държавата проблемите на Северозапада няма да бъдат решени

За БСП политиката в социалната сфера отново ще бъде приоритет

Снимка: БГНЕС

Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България в 48-ото Народно събание и покриват ли се с очакванията на избирателите? Това попитахме в "Посоките на делника".

"Както и в предишното Народно събрание, тъй като коалиционното правителство имаше възможност да работи половин година, приоритетите остават същите, защото това са проблеми, които в годините са наслагвани в целия Северозапад, в частност и в Монтанска област и които са много тежки, които не могат да бъдат решени нито за половин година, нито за една година. Според мен не могат да бъдат решени и за един мандат. Това са проблеми, които изискват целенасочена държавна политика, подчертавам държавна политика. Без помощта на държавата проблемите на региона няма да бъдат решени. Тежка демографска криза, обезлюдяване, липса на поминък за хората, липса на достъп до качествено здравеопазване. Това са проблеми, които със силата на Общините не могат да бъдат решени. Заради това БСП още в 44-ото Народно събрание разработи законопроект за т.нар. Фонд Северозапад. Нашето предложение и тогава, и сега е в него да се отделят първоначално годишно не по-малко от 500 млн. лева, които да са целеви, за да може да бъде подпомогнат бизнесът, за да бъдат подпомогнати младите семейства, които решават да останат тук, за да могат да бъдат подпомогнати Общините за осигуряване на по-добро здравеопазване. Т.е. всичко, които касае живота и поминъка на хората в региона. Само така можем да започнем да решаваме проблемите, които са следствие от макроикономическото развитие на страната, от неправилното скупчване на големи икономически структури в големите градове и неглижиране на проблемите в малките региони. Аз, като народен представител, ще акцентирам върху тези проблеми, ще се боря пред изпълнителната власт, която и да е тя, за да може и с приемането на бюджетите, и с разговорите по сектори да извоювам по-активно решаване на проблемите на региона", обясни народният представител от БСП от Монтана Ирена Анастасова. Тя допълни, че вече е подготвила въпроси към изпълнителната власт.

"Редица проблеми се натрупаха и ние вече подготвяме въпроси към съответните министри по ресори. Аз вече съм готова с въпроси към министъра на вътрешните работи, за дейността на Областните дирекции на МВР в периода на предизборната кампания и в деня на изборите, защото купуването на гласове в нашия регион, особено в Монтана, вече е толкова брутално, че изкриви вота на гражданите и обезсмисли участието им в изборите. Нямат мотивация хората да участват в изборите, когато виждат, че купеният вот измества тежестта на останалите политически партии извън тези, които купуват, а тези, които купуват бяха ДПС и ГЕРБ. Това съм го написала и в сигнали многократни, резултат нямаше. Не виждам воля в структурите на МВР да работят по този въпрос. Иначе като приоритети на нашата парламентарна група, те ще се отразят в приемането на бюджета, защото бюджет ще има, независимо дали ще има редовно правителство или не, и това ще бъде отново грижата за хората. Ние сме поставили като основен въпрос таван на цените на тока, газта, водата, ще настояваме в бюджета да има средства за подпомагане на малкия и средния бизнес, защото цените летят нагоре. Това пряко касае производството на стоки и услуги, това касае пряко джоба на всеки българин. Нашата политика в социалната сфера отново ще бъде приоритет."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05