Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преизчисляването на пенсиите- утеха или разочарование

Снимка: Георги Нейков, БНР

В Международния ден за изкореняване на бедността, говорим за това, какво увеличение получиха пенсионерите от 1 октомври, когато пенсиите за трудова дейност бяха преизчислени.  Според разчетите на Националния осигурителен институт в резултат на извършеното преизчисляване увеличение получават повече от 892 000 пенсии и добавки, което засяга над 45% от пенсионерите. Преизчисляването постига в голяма степен своята основна цел, а именно да се компенсира "изоставането" при осъвременяването на най-отдавна отпуснатите пенсии.


Най-много са пенсиите с увеличен размер, които са отпуснати с начална дата преди 2008 г. (65,1%), през 2008 г. (70,2%), през 2009 г. (54,4%), при спадащ процент през следващите години.


Разбраха ли всички какво се случи и как бяха преизчислени тези пенсии? За да разберем правилата за  преизчисляването и кои имат право на това увеличение, потърсихме за коментар Светлана Флорова, началник отдел "Пенсии" към НОИ във Видин:

"... На преизчисление от 1 октомври подлежат само отпуснатите до 31 декември 2021 година пенсии за трудова дейност. Не подлежат на преизчисление пенсиите, които са отпуснати след 31 декември 2021 година, както и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Става въпрос за социалната пенсия за инвалидност, социалната пенсия за старост ...

Преизчислението от 1 -ви октомври се извърши служебно от НОИ, без гражданите да е необходимо да подават заявления... Трябва да подчертая, че всички пенсии за трудова дейност са преизчислени, но не всички пенсионери реално са получили увеличение на пенсиите си. Много голям процент от отпуснатите пенсии се изплащат в минимален размер. Преизчислението на пенсията се извършва върху нейния действителен размер и ако той не надхвърли минималния размер, пенсионерите няма да усетят реално увеличение. Т.е., преизчисленият действителен размер е под минималния размер на пенсията. Това е една от причините част от пенсионерите да не получат увеличение от 1 октомври, въпреки че отговарят на условията за трудова дейност. Не получиха увеличение и тези пенсионери, чиито пенсии не бяха определени в действителен размер, т.е. в базата данни не е имало индивидуален коефициент. Това са хора, които не са пожелали да представят документ за осигурителен доход и те са останали без индивидуален коефициент. Просто са си останали като пенсии, определени без доход и са останали на минимален размер...


Най-голям е делът на увеличените пенсии на тези, които са отпуснати до 31 декември 2007 година. С това преизчисляване се цели наистина да се компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии. И пак казвам, че макар и отпуснати до 31 декември 2007 година, не всички пенсии са получили увеличение. Статистиката показва, че едва 63 % от отпуснатите пенсии до 31 декември 2007 година са получили увеличение- от общо 12 500 пенсии за област Видин, само 8 000 са получили това увеличение.


Общият брой на пенсионерите в област Видин е 30 195. Пенсионерите с пенсии за трудова дейност, които подлежат на преизчисление от 1 октомври, са 29 000 души. От тях 12 183 са получили увеличение на пенсиите си. Това са 41 % от хората...", уточни Светлана Флорова.

 
При изплащаните пенсии и добавки, отпуснати с начална дата преди 2008 г., увеличение има при 69% от плащанията (557 830 бр.), като този процент плавно намалява при пенсиите и добавките, отпуснати в следващите години.


Действителните размери на над 317 000 пенсии са увеличени, но тъй като са твърде ниски и са под минималния размер за съответния вид пенсия, те остават приравнени и продължават да се изплащат без промяна, в същия минимален размер и след преизчисляването. Този ефект до голяма степен се дължи на по-големия, изпреварващ ръст в последните години на гарантираните минимални размери на пенсиите спрямо пенсиите със среден и висок размер, поясняват експертите на НОИ.


Един милион пенсионери останаха с напразни надежди, коментира темата и Ася Гонева, съветник на президента на КНСБ за пенсионната реформа.  


"Това, което беше ясно от самото начало, поради което и КНСБ беше категорично против, е първо начинът, по който се проведе това т.нар. преизчисляване. Беше ясно от самото начало , че ще се похарчат доста пари, а няма да има увеличение на абсолютно всички. Резултатът е много простичък- над 1 млн. пенсионери не са получили нищо повече в размера на своите пенсии. Около 45 % по данни на колегите от НОИ са хората, които са получили увеличение. Средното, което обявиха като увеличение е около 8 или малко над 8 %. Разбира се, различни са конкретните суми за различните пенсии. Като правило се счита, че би трябвало да са получили увеличение пенсиите, които са отпуснати доста по-назад в годините, но и това не е една абсолютна истина. За съжаление не мога да кажа , че се следват принципи и правила в пенсионното осигуряване, защото това, което беше направено, не следва принципа, който е основополагащ в осигурителните отношения, а именно: принос- права..."  


акво предлага КНСБ за промяна в пенсионната система, как приемат жители на Северозапада увеличението на пенсиите им и още подробности за начина на изчисление на пенсиите - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00