Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иво Георгиев: Протестирахме за чисто човешки и справедливи искания

5
Снимка: личен архив



В Деня на българския лекар медиците от спешните отделения от цялата страна излязоха на протест в столицата. Те настояха за увеличаване на трудовите възнаграждения, както и за промяна в категоризацията на труда им. 

До протеста се стигна заради неизпълнени поети ангажименти от правителството. Припомняме, че в края на септември Министерският съвет одобри допълнителни близо 10 млн. по бюджета на здравното министерство. С тези средства беше решено да бъдат компенсирани служителите в центровете за спешна медицинска помощ. Според предварителни разчети на министерството компенсацията за лекари ще бъде приблизително 600 лв. месечно, фелдшерите ще получат 400 лв., медицинските сестри 350 лв., парамедиците 170 лв., шофьорите на линейки около 150 лв. Предвидено беше тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината. Тъй като това не се случи, медиците се организираха за протестни действия.
 
В протеста участваха и медици от Видин. Исканията ни са чисто човешки и справедливи, каза за Радио Видин д-р Иво Георгиев, председател на синдикат "Здравеопазване" към Национален синдикат "Защита":


д-р Иво Георгиев


"От много време насам спешните медици, шофьори и санитари ни лъжат по различни поводи… В нашите искания бяха концентрирани три основни направления: първото направление - това е категоризация на спешния медик. Първа категория искаме...защото не е възможно лекари, санитари, шофьори, фелдшери, да не забравим, медицински сестри, са вече на преклонна възраст, в смисъл пенсионерска възраст, за да не обиждам никой по този въпрос. Една голяма част от работещите в спешна помощ са на пенсионна или пред пенсионна възраст – над 70 години, между 70 и 80 години има хора, които работят. Има хора, които вече имат сериозни проблеми със здравето, има хора, които не могат сами да слязат от линейките, за да окажат първа помощ и се налага помощ от страна на шофьорите. Не могат да изпълняват пълноценно своите трудови задължения, затова, защото в момента имаме отлив от персонал, от хора, които биха искали да работят  в редовете на спешната помощ".


Според медиците, трудът им не е оценен адекватно. Висококвалифицираните лекари работят за две минимални заплати и това е абсолютно немислимо, допълни  д-р Георгиев:


"Това след себе си води и до други проблеми, например, работим на две или на три места – това означава, че ние не можем спокойно да си отпочинем, не можем да си свършим работата и това се налага, точно поради  ниското заплащане и невъзможност да се издържаме, нас и семействата ни. Другият проблем, който искам да изтъкна за първата категория труд, това е характера на нашата работа. Ние сме част от сигурността на държавата, ние сме част от системата 112 – това е полиция и пожарна. Ние сме част от българските лекари, които работят непрекъснато на първа линия. И в същото време ние имаме трета категория труд за пенсиониране, а пък говорят, че ще се внасят самолети и хеликоптери за нуждите на спешна помощ, което е нормално, което го има във всички европейски държави с изключение на България".


Въпросът, който си задава д-р Георгиев е: парамедиците, които ще работят на хеликоптерите, ще бъдат първа категория труд, а какво ще се случи с останалите медици в спешното отделение?


"Ние останалите ще бъдем дискриминирани и ще бъдем трета категория. Това е абсолютно невъзможно и не могат да се направят ясни разчети и стратегии, специално по труда, който полагат медиците от спешните центрове. Поради тази причина, това са достатъчно сериозни аргументи ние да искаме първа категория труд при пенсиониране".


По думите на д-р Георгиев в цяла Европа медиците от спешните отделения, са първа категория.


"В цяла Европа имат едни критерии, ясни поставени пред тях, които критерии като изискване важат и за нас, а всъщност заплащането и категоризацията веднага минават на азиатския принцип – "Който е по-силен, този ще папка повече."


Народното събрание тръгна с фалстарт, с противоконституционни действия, коментира д-р Георгиев, по повод случилото се по време на първото заседание на 48-то Народно събрание вчера.  


"Не могат да се разберат кой да им е шеф на Народното събрание. Постоянно се тегли на всички страни, като приказката за "Орел, рак и щука" и в крайна сметка всичко това рефлектира не само върху нас – медиците от спешна помощ, а това рефлектира и върху целия български народ. Това са хората, които би трябвало утре, като се съберат и направят Народно събрание, първото нещо, което би трябвало да гласуват, това е точно този наболял въпрос – първа категория и подобряване заплатата на работещите в спешна помощ".


Сред причините, които изкараха на протест медиците от спешната помощ във Видин е и подобряване условията за работа, допълни д-р Иво Георгиев:


"Знаете ли, че е имало време, когато сме карали с гуми на линейки, зимно време, които са били изтъркани до максимум. Знаете ли, че много често, когато беше пандемията, в нейната сила, ние ходехме и влизахме "в огъня" само с едни ръкавици и една маска. Много често нямаха пари, нито за дрехи, нито за маски. Нас ни бяха оставили на произвола на съдбата. Имаше моменти, когато перяхме костюмите за еднократна употреба и се сушаха, за да могат да се облекат от следващите".


Д-р Георгиев казва, че спешният медик се ражда, той не се формира.   


"Човек, който е издържал в спешна помощ повече от една година, той остава там завинаги. Просто естеството на работа е такова, че не всеки лекар, може да бъде спешен медик. Затова моя апел е: Приятели, българи, България има нужда от нас, държавата има нужда от нас, ние имаме нужда от вас, нека да се уважаваме взаимно, дайте ни първа категория, дайте ни съответно заплащане и с това ще се подобри и кадровия проблем и голяма част от проблемите в спешна помощ ще бъдат решени!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00