Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарна изненада от видинската библиотека

По нетрадиционен начин видинската библиотека се включи в събитието "На есенен базар сме!" в Крайдунавския парк. Библиотечните специалисти влязоха в ролята на готвачи и предложиха кулинарни изделия, приготвени по рецепти от любими книги. 

Директорът на библиотеката Десислава Иванова сподели, че така съчетават любовта си към храната и тази към книгите: 

"Спонтанно решихме, че има с какво да заинтригуваме нашите настоящи и бъдещи читатели... Готвенето доставя също такова удоволствие, каквото и четенето... В много книги срещаме много интересни рецепти и интересен сюжет, обвързан с храната. Понякога в книгите се намират точните рецепти, понякога са споменати само съставките и са вмъкнати в сюжета на романа и остава на въображението на този, който чете, да се опита да си представи и да си сготви дадената храна или в повечето случаи десерт... Решихме да се впуснем в едно такова приключение и да се опитаме да сготвип по рецепта от книга... Подбрали сме интересни рецепти от различни книги..."

"Лимонов срадкиш с маково семе", "Карлсон, който живее на покрива",  "Пипи дългото чорапче", "Емил от Льонеберя", "Вихър от мечове", "Афродита- приказни рецепти и други афродизиаци" са само част от заглавията:

"Обхванали сме много автори като националности и много рецепти- сладки, солени... В библиотеката работим повече жени, решихме да съчетаем двете наши любови- към работата и към готвенето. Много от колегите се включиха, смятаме, че ще изненадаме не само себе си, но и нашите читатели..."

Сред посетителите наистина имаше приятно изненадани, но всички, които се спираха, приветстваха идеята. 

"Нещо различно, което досега не е правено... Искаме да има вино от глухарчета, всичко е уникално... Подкрепям, трябва да се чете, аз обожавам да книгите... В момента ме накара ад се замисля да си направя нещо по рецепта от книга... "

Ирен Цонева от отдел "Изкуство" на библиотеката призна, че днешната инициатива е и начин да се привлекат повече читатели: 

"Винаги сме по идеите, креативни сме и може би по този начин да привлечем още читатели, да съчетаем приятното четене и приятното готвене. От една книга можем да извлечем много ползи... Във всяка една рецепта трябва да добавим и щипка любов, и във всяко едно нещо, което правим, за да са успешни винаги..." 

Празнични печурки, бисквитена торта, щрудел, картофи с масло и целувки са само част от изделията, които посетителите можеха да опитат. Всеки от библиотеката е приготвил това, което му е било на сърце, а директорката Десислава Иванова е избрала да направи любимата баница на Емил от Льонеберя- баница с ягоди и сладко от сметана.

Освен че дегустираха приготвеното, за посетителите библиотечните специалисти бяха приготвили малки картички с рецептите и книгите, от които могат да бъдат взети. На място са и самите книги, така че всеки, който опита от вкусотиите, може да види книгата и да я прелисти... 

Инициативата "На есенен базар сме!" в който се включи видинската библиотека продължава до 19 часа днес, там има и занаятчии, и производители на натурални сокове и бижута, всеки ще намери по нещичко за себе си... Който не успее днес- базарът ще го има и в събота от 10 до 19 часа- мястото е около видинския театър. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50