Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I" спечели състезанието "Аз познавам Видин"

Автор:
3
Снимка: Радио ВИДИН

Шест отбора от различни видински училища участваха в традиционното ученическо състезание "Аз познавам Видин". Чрез редене на пъзели, на които бяха изобразени няколко емблематични сгради и архитектурни паметници във Видин, учениците трябваше да покажат доколко познават града ни. Това беше и първият етап в състезанието. Всеки отбор изтегли по два запечатани плика, в които се намираха съответно снимка на обекта и частите на пъзела. Във втория етап отборите трябваше да представят обектите, които са подредили. Това се случваше пред погледа на компетентно жури в състав Маргарита Радулова- представител на РИМ Видин, Лидия Векова - представител на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин и председателя на журито - началникът на Архива- Светлана Кръстева, която обясни и условията на надпреварата:

"Участват 6 отбора с по 6 участника. Представител на всеки отбор ще изтегли по 2 пъзела. Ще разполагате с 20 минути за подреждане на пъзелите. Когато сте готови, вдигнете ръка и обявете, че пъзелът ви е подреден. Ще изчакаме всички отбори да подредят пъзелите. Първият отбор, който е готов и е познал сградата или историческия паметник, ще разкаже с няколко думи какво знае за този обект. Оценяването ще бъде по два критерия - за бързина и правилно подреден пъзел, който носи максимален брой точки- 5, от всеки член на журито, или максимална обща оценка може да бъде постигната - 15 точки. За представяне на обекта, който носи максимален брой 5 точки от всеки член на журито - това е втората оценка - или максимална обща оценка 15 точки. Сумарно по двата критерия максимален брой точки - 30".

Децата без усилие разпознаха обектите и започнаха подреждането на пъзелите. Лесно е, ще се справим, споделиха учениците от Основно училище "Любен Каравелов", Основно училище "Иван Вазов", Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I", Средно училище "Св. св. Кирил и Методий", Средно училище "Цар Симеон Велики" и Средно училище "Петко Рачов Славейков":

"Подреждаме мавзолея на Екзарх Антим I, ще се справим. Кръстатата казарма... Музей "Конака", ще успеем... Турската поща и крепостта "Баба Вида"... Това е Галерията, а това е джамията... Къщата с куклите и Стамбол капия... Подреждаме храм "Св. Димитър Солунски" и СУ "Цар Симеон Велики".

Отборът на математическата гимназия първи подреди пъзела си, само няколко минути след тях готови бяха и учениците от СУ "Петко Р. Славейков", трети финишираха СУ "Цар Симеон Велики". А ето какво споделиха веднага след финиширането децата за това как са се подготвяли и кое ги е затруднило:

"Бяхме се разделили на екипи и всеки учеше по 2-3 сгради... Няма какво да ни затрудни... Правихме репетиции за текстовете, които са ни дали и гледахме сградите на презентация... Къщата с куклите ни затрудни най-много - покрива и статуите. Учихме и редихме пъзели".

Журито оцени първите три отбора с максимален брой точки- по 15. След това по реда на финиширане всеки отбор представи обектите, които е подредил и отново бяха оценени, като тук отново максимум точки по 15 грабнаха отборите на училищата "Екзарх Антим  I" и "Петко Р. Славейков". Така тези отбори се изравниха на финалното класиране с общи резултати по 30 точки. 
След кратко съвещание журито реши да даде една бонус точка на математическата гимназия "Екзарх Антим  I", за това че те подредиха пъзелите си най-бързо спрямо другите отбори и така отборът на математиците стана победител в състезанието "Аз познавам Видин". Втори съответно останаха учениците от Средно училище "Петко Р. Славейков", трети остана отборът на СУ "Цар Симеон Велики" с 29 точки. 

Наградата- символичният ключ на Старопрестолният Видин бе връчена на победителите от кмета на града Цветан Ценков. Поощрителни награди имаше за всички отбори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55