Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00