Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Есен е - да се погрижим за овошките и градините

Снимка: Радио ВИДИН


Сравнително добра бе годината за зърнените култури, но заради сушата добивите са по-ниски. При овошките най-неблагоприятни са били условията за ябълковите дръвчета. Това каза в "Земята, която ни храни" агрономът Иван Попов. 

"Пролетта точно по време на цъфтежа имаше превалявания и ниски температури- това повлия нормалното опрашване и оплождане на цветовете, съответно лиши от плод по-голяма част от ябълковите насаждения... По-устойчиви са по-старите сортове..."

Регионът не е подходящ за отглеждане на кайсии, а който иска да си засади, трябва да се ориентира към възможно най-късноцъфтящите сортове. Неблагоприятни са условията и за прасковите, които често страдат от къдравост, каза Иван Попов: 

"Прасковите имат характер, доближаващ се до лозичките и растението опитва да се изтегли нагоре. Когато се "изпусне" растежа, това се отразява на нормалното обгрижване- не може нито да се реже нормално, нито да се третира, когато има нужда, нито да се бере... При тях се появява и протичане на смола и бързо загиват.... Затова е добре да се държи по-ниско, да не им се дава възможност да избяга нагоре... Една стопански значима болест е къдравостта- за нея трябва и зимни пръскания, и през вегетацията- с медсъдържащи препарати. Най-познатият е бордолезов разтвор... "

С всяка изминала година зеленчуковите култури се нападат от редица болести, с които се води трудна борба, влияние оказва и използването на непроверени семена или разсади, както и промяната в климатичните условия. Киселинността на почвата е предпоставка за развитието на гъбни болести, затова е добре да се вземат мерки: . 

"Най-добре е първо да проверят киселинността на почвата. За развитието на гъбни болести, които са основният проблем, е много важно киселинността на средата, в която ще се отгледат  Вкислена ли е средата, това е предпоставка за развитието на гъбни болести... Трябва да направим всичко възможно да нормализираме, да алкализираме почвата... От практиката е потвърдено, че там, където се полива повече, а при зеленчуковите култури няма как да не се полива, отива към вкисляване... За да се нормализира, се прилага варуване- внасяне на вар или на раздробена скална маса... Но трябва да се замери... Дори и да не се замери, при дълго ползване на една и съща площ, отива към кисела следа... Добре е на няколко години да се направи варуване- сега е моментът..."

В разгара си е есенната сеитба, а липсата на нормален сеитбооборот крие опасност и за почвата, и растенията. Проблеми създават и инвазивни видове, с които борбата е трудна: 

"Често вече се среща в слънчогледовите посеви амброзия- плевел, който е напаст... Особено в землищата на Новоселци, Слана бара, Видин, се проявява много... Дано да се спре нашествието му, защото допреди няколко години е било карантинен плевел, а сега започва да навлиза..."

Земеделие без много обработки- каквото е земеделието с използване на ноу-тил технология, това е начин да се щади земята, казва Иван Попов, защото проблемът с необходимостта от опазване на плодородния слой на почвите тепърва ще излиза на дневен ред. 

Сега е моментът стопаните да се погрижат за овошките. Пръскане с карбамид докато все още има листа по дърветата, ще помогне срещу струпясване при семковите видове. След листопада се пръска с медсъдържащи препарати, а пръскането със зелен камък ще премахне лишеите по дърветата, ще помогне и при черното гниене. Народни рецепти със зехтин помагат при нашествие на кръвна въшка, с която борбата е трудна, препарати няма и се прибягва единствено до механичното й премахване, казва Иван Попов. Иначе есента не е времето за резитба: 

"Не е желателно да се прави резитба, освен ако няма счупен клон по някаква причина да се отреже, но резитбата за плододаване не е желателно да се прави по време на вегетация и докато има още листа..."
 
Всичко в природата следва своя ход, а ние трябва да се научим да наблюдаваме и разбираме това, което ни казва и подсказва, убеден е агрономът Иван Попов, който дава още полезни земеделски съвети- чуйте ги в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Деца, използващи вейпове

За риска от употребата на вейп сред младите хора и какво не разбират родителите

Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход.  Проблемът не е от скоро и бумът им сред..

публикувано на 07.02.25 в 17:21

Спират ли шофьорите на пешеходни пътеки?

Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той:  "Добър вечер!..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

Романът "P.S. Убийците" - различното криминале

През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

От хоби до професия: Мадлен Рачева и магията на фотографията

"Професия хоби"  днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..

публикувано на 07.02.25 в 16:00

Малко кученце с голямо сърце: Как Капучино спаси Кристина

В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ще ви представим нещо супер сладко, което не можем да изпием, но пък го обожаваме - и това е… Капучино! А не, няма да пием капучино, ще се наслаждаваме на едно от най-невероятните кученца, които са били гости при нас. И не, не е случайно, че се казва Капучино - цветът му е кафяв, а породата му е Той..

публикувано на 07.02.25 в 15:30

19 семейства с дългогодишен брак ще бъдат наградени в Белоградчик

Над 40 общини се включват в 14-то честване на Седмицата на брака в България, която отбелязваме от 7-и до 14 февруари. Събитията и инициативите имат за цел да подчертаят значението на стабилните семейни отношения и да предоставят възможности за вдъхновение и подкрепа за съвременните семейства. Седмицата на брака е повод за съпрузите да..

публикувано на 07.02.25 в 15:05

Февруари- време за засаждане на разсади

Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: "Първите стъпки, които трябва да се спазват- качествени и..

публикувано на 07.02.25 в 13:07