Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се нови стандарти за качество на въздуха

Снимка: Радио Видин

Европейската комисията /ЕК/ предлага по- строги правила относно замърсителите на атмосферния въздух. Замърсяването на въздуха причинява преждевременна смърт на близо 300 000 европейци всяка година, а предложените нови правила ще намалят с повече от 75 % за десет години смъртните случаи, настъпили в резултат на основния замърсител- праховите частици от 2.5 микрона, чиито нива надвишават тези в насоките на Световната здравна организация /СЗО/. 

На 26 октомври Европейската комисия публикува своето законодателно предложение за преразглеждане на Директивата на Европейския съюз за качество на атмосферния въздух. Процесът не е нов. Замърсяване на въздуха на тази планета има откакто тя съществува. С появата на човека и човешката дейност, свързана с неговото оцеляване, започва и замърсяването на въздуха. С развитието на индустриалната революция започва интензивното замърсяване на природата. Днес е застрашено оцеляването на хората, каза пулмологът д-р Иво Илиев.

"В наши дни това нещо придобива уродливи размери. Практически застрашено е самото оцеляване на човешката раса. Следващият въпрос, който би трябвало да си зададе човек като слуша нашите прения, на лекарите, защо замърсяването на въздуха е здравословен проблем. Замърсяването на въздуха е втората водеща причина за смърт от неинфекциозни, повтарям думата, от неинфекциозни болести, според СЗО. Това замърсяване увеличава риска от исхемична болест на сърцето, инсулт, хронично- обструктивна болест и белодробен рак. Това са доказани неща, които медицината чрез своите анализи е констатирала", каза д-р Иво Илиев, част от екипа на лекарската мрежа "Въздух за здраве".

Основните замърсители са фините прахови частици /ФПЧ/- от 2.5 микрона и 10 микрона, азотен диоксид, озон и серен диоксид. Това са замърсителите, които се следят. В краткосрочен план предизвикват възпаления на очите, дразнене върху кожата, а в дългосрочен план са основен фактор за развитие на хронични заболявания.

"Особено проблемни са фините прахови частици 2.5, защото те са толкова малки, че преминават през капилярната бариера и навлизат в кръвообращението, т.е. от алвеолите в кръвообращението и оттам в организма, а така влияят върху болестността в човешкия организъм. Следващ въпрос, на който трябва да си отговорим е как замърсяването на въздуха влияе върху икономическия живот на Европейския съюз. Той е най- големият екологичен рисков фактор, свързан със здравето в Европейския съюз, причинявайки около 400 000 преждевременни смърти годишно. Същевременно то натоварва безкрайно много бюджета на Европейския съюз, защото около 940 милиарда евро са свързани пряко с разходите по тези нараснали здравни ангажименти", допълни д-р Иво Илиев.

СЗО публикува новите си насоки за концентрации на определени замърсители на въздуха. Насоките на СЗО могат да се считат за "златен стандарт" при вземането на решения за качеството на въздуха, тъй като се основават на най- новите научни данни. Настоящите стандарти за качество на въздуха в ЕС са резултат от политически компромис и се различават за основните замърсители, особено за ФПЧ. През 2021 година СЗО публикува своите актуализирани насоки и препоръки за максимални концентрации на ключовите замърсители на въздуха. Те се различават съществено от досегашните норми на ЕС, каза още д-р Иво Илиев и даде пример: ФПЧ 2.5 мкг/куб.м за СЗО - 15 за 24 часа и 5 на годишна база, а за ЕС 25 на годишна база. ФПЧ 10 мкг/ куб.м за СЗО - 45 за 24 часа и 15 на годишна база, а за ЕС - 50 за 24 часа и 40 на годишна база. Разлики има и за останалите основни замърсители.

Стандартите на ЕС за качество на въздуха могат да намалят безброй случаи на заболеваемост, появата и влошаването на хроничните заболявания, както и случаите на преждевременна смърт. Трябва да се преборим с проблема, който човечеството сам генерира- той произвежда това, което уврежда неговото здраве, категоричен е д-р Иво Илиев.

Видинчани са наясно със здравните последици от мръсния въздух:

"Много сериозни са- и дробове и т.н. Усеща се, когато въздухът е мръсен, от печките, от колите. Толкова стари коли от Запада са дошли и толкова бедни хора... Влияе ни лошо на дробовете. Ако е много замърсен, се усеща. Зимата е по-замърсен заради печките. Може да преминем на електрическо отопление... Като най- беден град, ще чакаме да ни подменят отоплителните уреди. Всяко семейство има по две-три коли. Станахме много моторизирани, всички се движим с коли. Преди имаше градски транспорт, сега го няма. Хората, които се отопляват на твърдо гориво нямат друга алтернатива... Мръсният въздух със сигурност има ефект върху здравето ни. За регионално решение на проблема не знам, може би трябва европейско..."

С предложеното преразглеждане на Директивата за качеството на въздуха ще бъдат определени междинни стандарти на ЕС за качество на въздуха до 2030 г., приведени в съответствие с насоките на СЗО. Европейският съюз ще поеме курс за постигане на нулево замърсяване на въздуха най- късно до 2050 г. във взаимодействие с усилията за неутралност по отношение на климата. Предложенията на Европейската комисия за нови стандарти за качество на въздуха оставят на националните и местните власти да определят конкретните мерки, които ще предприемат за постигане на стандартите. 

"По отношение на предложенията, които ЕК направи на 26 октомври, трябва да кажем, че тя е съобразила препоръките на СЗО на базата на цялостен преглед и научни данни, които се базират на над 40 хиляди научни статии. СЗО излезе със своето становище и предложение през септември 2021 година. И приблизително една година отне на ЕК, което е нормално, тъй като има страшно много експерти , публични обсъждания и т.н., което трябва да бъде минато, за да излезе това предложение. Самата Комисия намери препоръките на СЗО са наистина основателни, както и неопровержимите доказателства от всички проведени проучвания, анализи и т.н., но не прие напълно самите препоръки...", каза юристът Станислав Малчев, който също е част от сдружението "Въздух за здраве".

Предстои дебат сред гражданите и политиците до средата или края на следващата година. През това време тече законодателна процедура. След обсъжданията и гласуване в ЕП се очаква в средата или в края на следващата година Директивата да бъде финализирана, да бъде гласувана, след което има определен срок за прилагане в законодателството на съответните страни- членки, обясни какво следва адвокат Станислав Малчев.

Още по темата може да чуете в разговорите с д-р Иво Илиев и Станислав Малчев от екипа на сдружение "Въздух за здраве". Организацията работи за превенция на здравето чрез подобряване на качеството на въздуха в страната. С включването в дебата на чист въздух се цели подобряване на общественото здраве и качество на живот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24