Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 ноември 2022

Екип от археолози извършва спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра-Ботевград, който се изгражда в момента. 


Работещи от цялата страна участваха в националния протест за по-високи доходи, организиран от КНСБ и КТ „Подкрепа“ пред Народното събрание. Акцията бе под мотото "За повишаване на доходите и запазване на работните места". Ако исканията не бъдат чути, протестите ще продължат, обясни областният координатор на КНСБ- Видин Любен Любенов. В националния протест участваха над 30 автомобила със синдикалисти от Видинска област. 


Инфлацията у нас ще бъде 12,8 на сто през тази година, сочи есенна икономическа прогноза на Европейската комисия. Тя е с 0,3 пункта по-висока от лятната прогноза, когато за България беше предвидена годишна инфлация от 12,5 на сто. Брутният вътрешен продукт на страната ще се увеличи с 3,1 процента в сравнение със 7,6 на сто през 2021 година.  За тази година спадът на инвестициите в България ще бъде 8 процента.

Ако изборите бяха сега, нямаше да има съществена разлика в резултатите от отминалия наскоро вот, сочи изследване на "Галъп". Освен това в едни нови избори едва ли може да се очаква висока избирателна активност, смятат социолозите. Същите партии с приблизително същите резултати щяха да влязат в парламента, ако изборите бяха сега. Социолозите са задали три експериментални въпроса, като отговорите не бива да се четат като фиксирани обществени нагласи, а по-скоро като ориентировъчна картина. Проверени са предпочитанията в настоящата ситуация да се състави правителство, отношението към идеята да се въведе форма на президентска република и нагласите към въвеждането на еврото у нас. 56% от запитаните искат редовно правителство дори с компромиси. Че у нас трябва да се въведе форма на президентска република смятат едва 24 процента и половина. От "Галъп" уточняват още, че перспективата за въвеждане на еврото извиква известна обществена тревога и над половината българи са несъгласни това да се случи. Изследването е проведено сред 809 пълнолетни българи.

Държавата отпусна средства за изчисляване на щетите наводнението през юни във Вършец и за изготвяне на проекти, съобщи кметът Иван Лазаров.


Споразумение за сътрудничество беше подписано през седмицата между Община Видин и Висшето строително училище "Любен Каравелов" в София.


Един от водещите специалисти по гинекология и асистирана репродукция у нас ще проведе безплатни консултации във Враца. Д-р Явор Малинов ще приема утре, 12 ноември, в Първия национален кабинет по репродуктивно здраве.


Депутатът Димитър Аврамов от ДПС е дал съгласие за продължаване нанаказателното производствосрещу него в отговор на постъпилото искане от главния прокурор, информира в началото на днешното пленарно заседание председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.


Изграждане на велоалея в Крайдунавския парк предвижда проект на Община Видин. Тя ще преминава през територията на целия парк и ще бъде максимално достъпна, обясни старши експертът по "Улична и пътна мрежа" инж. Денислав Стаменов. Като цяло визията е за направата на велоалеи и в останалите паркове, така че да се улесни тяхното ползване, добави експертът.


Монтана ще посрещне коледните и новогодишните празници с богата и разнообразна програма, с над 30 събития. От 1 декември до 1 януари догодина ще има концерти, изложби, базари, конкурси.


Нови 11 студенти бяха одобрени за стипендианти на АЕЦ „Козлодуй” в тазгодишната кампания по програмата на централата за предоставяне на стипендии на изучаващи ядрени специалности в Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Технически университет - София, това съобщиха от пресцентъра на атомната електроцентрала. Седем от новите стипендианти са записали първи курс като бакалаври, другите четирима са бъдещи магистри. Пакетът от предимства за стипендиантите се допълва от опцията за участие в платените летни стажове и от възможността след приключване на своето обучение младите хора да дадат старт на кариерата си в атомната централа.


Във финален етап са репетициите на спектакъла "Езоп", който подготвя трупата на видинския драматичен театър. Режисьор на пиесата от Гилерме Фигейреду е Гълъб Бочуков, сценографията и костюмите са дело на Николай Нинов, за музикалната среда се е погрижил Томислав Паздерски.


На 11 ноември се навършват 90 години от рождението на Видинския митрополит Дометиан. По повод годишнината, видинският фотограф Богомил Петров представя фотографии на митрополита. Снимки на архиерея са включени и в откриващата се днес 1770 изложба на твореца.


Републиканските пътища от днес са в режим на зимно поддържане. Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да подготвят автомобилите си. 


През октомври в област Враца са регистрирани 59 пътнотранспортни произшествия (ПТП), от които 15 са били квалифицирани от МВР като тежки.


Православната църква чества на 11 ноември паметта на Свети великомъченик Мина. 


Дни на отворените врати организира спортен клуб "Аеробикс тайм" във Видин за всички, които желаят да се запознаят с клуба и новостите в неговата дейност. От тази есен, освен занимания по аеробика и пилатес, се провеждат и тренировки по табата, обясни президентът на клуба Наташа Петрова. В дните на отворените врати- 15 и 25 ноември, посетителите ще могат да наблюдавате тренировките, да се включат в тях и да зададат всички въпроси, които ги интересуват. Заниманията се провеждат във видинското читалище "Цвят".

По публикацията работи: Недка Лилкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30